Nagyvilág
NEW YORK, NY - MAY 30: Michael Cohen, (L) former personal lawyer and confidante for President Donald Trump, exits the United States District Court Southern District of New York on May 30, 2018 in New York City.  According to a filing submitted to the court Tuesday night by special master Barbara Jones, federal prosecutors investigating Michael Cohen, a longtime personal lawyer and confidante for President Donald Trump, are set to receive 1 million files from three of his cellphones that were seized last month. (Photo by Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)

Nem akar pofozógép lenni, ezért pakolt ki Trump volt bizalmasa

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 27. 15:15

Michael Cohen az elnök ellenfeleivel szövetkezik, mert úgy érzi, cserben hagyták, miután eljárás indult ellene a kampányfinanszírozás körüli visszásságok miatt.
Korábban a témában:

Donald Trump korábbi bizalmasának, Michael Cohennek köszönhetően jutott el a CNN-hez az a hangfelvétel, amin az ügyvéd arról beszélget az elnökkel (a felvétel készítése idején még csak elnökjelölttel), hogy hogyan vásárolják meg annak az egykori Playboy-modellnek, Karen McDougalnek a hallgatását, akivel Trump viszonyt folytatott nem sokkal azután, hogy felesége, Melania megszülte gyermeküket, Barront.

Azon túl, hogy nyilvánvalóvá vált: az elnök és környezete hazudott, amikor azt mondták, nem tudnak az ügyről, Trump számára azért is kellemetlen Cohen lépése, mert egy olyan ember fordult vele szembe, aki egy évtizeden át segített elsikálni a kellemetlen ügyeit. Az ügyvéd azonban úgy érezte, Donald Trump magára hagyta, miután büntetőeljárás indult vele szemben.

Karen McDougal 1998-ban
Fotó: Getty Images

Ez olyan dolog, amit elrendez az ember, hogy megóvja a családját

A Wall Street Journal a 2016-os választás előtt írta meg, hogy az American Media Inc., a National Enquirer című bulvárlap kiadója 150 ezer dollárt fizetett ki McDougalnek a Trumppal folytatott viszonya kizárólagos közlési jogáért. Annak fényében, hogy az American Media Inc. vezére Donald Trump jóbarátja, talán nem annyira meglepő, hogy a kiadó a sztorit nem jelentette meg.

Ezt az értesülést Trump szóvivője, Hope Hicks akkor sietett tagadni, és teljesen valótlannak nevezte a Wall Street Journal állítását. Kedden azonban kiderült, hogy az elnök nagyon is tudott a megállapodásról.

A szóban forgó hangfelvételt – amit ügyvédje adott át a CNN-nek – Cohen titokban készítette. Arról beszél rajta Trumpnak, hogy létrehoz egy céget, amelyen keresztül az American Mediától megvásárolják McDougal sztorijának közlési jogát, és azt is megemlíti, hogy az ügylet lebonyolításáról egyeztetett Trump cégbirodalmának pénzügyi vezetőjével, Allen Weisselberggel. Trump pedig rákérdez:

Mennyit fizetünk ezért, százötvenet?

Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy Trump nemcsak tudott arról, hogy megvették Karen McDougal hallgatását, de még a részletekkel is tisztában volt.

WASHINGTON, DC - JULY 23:  (AFP OUT) U.S. President Donald Trump gestures to an exhibitor during the 2018 Made in America Product Showcase July 23, 2018 at the White House in Washington, DC. The White House held the showcase to "celebrates every state's effort and commitment to American-made products, and will allow these companies to speak with senior Administration officials, including the President, the Vice President, members of the Cabinet, and senior staff."  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Fotó: Alex Wong/Getty Images

Hasonló eset volt, amikor az idén áprilisban Donald Trump letagadta, tudott volna arról, hogy 130 ezer dollárt fizettek ki Stormy Daniels (valódi nevén Stephanie Clifford) pornószínésznőnek, hogy hallgasson az elnökkel folytatott korábbi viszonyáról. Sőt, itt Cohen vállalta, hogy elviszi a balhét: azt mondta, saját maga fizette ki az összeget, és semmi köze nem volt ehhez sem Trump cégeinek, sem a kampánystábjának.

Trump új ügyvédje, Rudy Giuliani viszont májusban már azt állította, hogy az elnök megtérítette Cohennek ezt a pénzt, egy júliusi interjúban pedig kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy tudott-e előre a kifizetésről: „Ha tudott is, az sem jelent semmit, ez olyan dolog, amit elrendez az ember, hogy megóvja a családját.”

Annyira megsértődött, hogy Clintonék jó barátjához fordult

Cohen – azután, hogy a Trump Organizationnél elhelyezkedett – egy évtizedig volt Donald Trump személyes ügyvédje és megoldóembere. A TrumpNation című életrajzi kötet szerzője, Tim O’Brien azt mondta: az elnök úgy bánt bizalmasával, mint a kutyával, aki megcsinálja, amit mondanak neki, de nem tekintett rá egyenrangú félként. Az ügyvéd viszont korábban azt mondta: a testével is hajlandó lenne védelmezni Trumpot.

A hűségét az törte meg, hogy áprilisban büntetőeljárás indult ellene, egyebek mellett a kampányfinanszírozással kapcsolatos törvények megsértése miatt. Az ügyvéd otthonában, irodájában és szállodai lakosztályában is házkutatást tartott az FBI, dokumentumokat és hangfelvételeket foglaltak le. Így a McDougallel kapcsolatos párbeszéd felvétele is a hatóságokhoz került.

A bajba került ügyvéd a házkutatás után fel akarta venni a kapcsolatot Trumppal, de ezt az elnök jogászai minden eszközzel igyekeztek megakadályozni, mert komoly kockázatot láttak abban, ha kiderül, hogy Trump egy olyan emberrel egyeztet az ellene zajló eljárásról, akinek terhelő információi lehetnek róla. Bár az elnök négy nappal a házkutatás után rövid telefonbeszélgetést folytatott Cohennel, azóta nem beszéltek egymással, Rudy Giuliani pedig májusban kijelentette, hogy Cohen már nem Trump ügyvédje.

NEW YORK, NY - DECEMBER 12: Michael Cohen, personal lawyer for President-elect Donald Trump, gets into an elevator at Trump Tower, December 12, 2016 in New York City. President-elect Donald Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration.   Drew Angerer/Getty Images/AFP
Michael Cohen a trump towerben 2016-ban
Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Cohen nyilvánvalóan megsértődött azon, hogy magára hagyták, de annyira, hogy saját ügyvédjének egy elszánt demokratát, Clintonék jó barátját és tanácsadóját, Lanny Davist kérte fel. Davis azt mondta, Cohen azért döntött úgy, hogy kipakol, mert nem akarja többé a pofozógép szerepét játszani.

A Cohen ellen folyó eljárásban a hatóságok azt is vizsgálják, hogy megsértették-e a kampányfinanszírozásra vonatkozó törvényeket, amikor pénzt fizettek nőknek, hogy ne beszéljenek a Trumppal folytatott viszonyukról. Jogi szakértők szerint ugyanis a jogszabályok kampány-hozzájárulásnak tekintenek minden olyan kifizetést, ami a jelöltek megítélését befolyásolhatja, akkor is, ha nem a kampányszámláról fizetik.

Köszönik, hogy elmondta az igazságot

Trumpot az ügyben tett nyilatkozatai szerint leginkább az zavarja, hogy Cohen a tudta nélkül készített felvételt beszélgetéseikről. „Miféle ügyvéd készít felvételt az ügyfeléről?” – kérdezte egy szokása szerint ingerült Twitter-bejegyzésben, amiben azt is sugallja, hogy szerinte megvágták ott a felvételt, ahol pozitív dolgokat mondott volna, bár kérdés, hogy milyen pozitív dolgok merülhettek fel egy ilyen beszélgetésben.

Davis azt mondta, Cohennek szokása volt, hogy jegyzetelés helyett a telefonjával rögzítette a beszélgetéseit, de nem állt szándékában felhasználni ezeket a felvételeket. Mindenesetre a beszélgetések a házkutatás után a hatóságoknál kötöttek ki, azok leiratát pedig Trump jogászai is elolvashatták.

A felvétel létezéséről az amerikai sajtó már múlt pénteken beszámolt, Giuliani pedig úgy reagált rá, hogy azon semmi terhelő nincs Trumpra nézve. Azt állította, a kifizetés, amiről Cohen és Trump beszélt, nem történt meg, sőt, a felvétel erős felmentő bizonyíték az elnök számára, mert az derül ki belőle, hogy Trump akkor tudta meg, hogy az American Mediának szerződése van McDougallel. Giuliani magyarázkodása után döntött úgy Cohen, hogy nyilvánosságra hozza a hangfelvételt.

A korábban Trumphoz a végsőkig hűséges Cohen a múlt héten már az egyik legbefolyásosabb amerikai emberi jogi aktivistát, Barack Obama egykori tanácsadóját, Al Sharpton tiszteletest hívta reggelizni. Sharpton a találkozóról elmondta: Cohen azt akarta világossá tenni számára, hogy már nem tartozik Trump köreihez, elárulva érzi magát, és azt mondogatta: azt teszi, ami a hazája érdeke.

Az amerikaiak közt pedig máris vannak, akik úgy tekintenek Cohenre, mint az Orbán-gyűlölők Simicska Lajosra a G-nap után. Davis azt állítja, miután szerdán interjút adott az ABC reggeli műsorában, New Yorkban az utcán vállon veregették az emberek, és azt mondták neki:

Mondja meg Michael Cohennek, hogy köszönjük, hogy elmondta az igazságot.

Bizonyára abban reménykednek, a Fehér Házban pedig attól tarthatnak, hogy a cserben hagyott bizalmas még súlyosabb ügyekről fog kitálalni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.