Nagyvilág

Bulgáriában benézett az ablakon az orbánizmus

Bulgária egyelőre nem kapta el az orbánizmust. De nem sokon múlt.

Vasárnap választás volt az országban, ahol újra Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök pártja, a GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) nyert, ha nem is sokkal.

A választást azért kellett megtartani, mert Boriszov novemberben lemondott a miniszterelnöki posztról, miután az elnökválasztáson nem a GERB jelöltje, hanem a rivális szocialistáké, Rumen Radev nyert. Boriszov nem volt hajlandó új kormányt alakítani, végül előrehozott választást kellett kiírni.

Boriszov pártja a szavazatok körülbelül 33 százalékát szerezte meg, a szocialista BSP 27 százalékkal végzett. A radikális nacionalista blokk és a törökök kisebbségi pártja 9-9 százalékot szerzett. Boriszov szempontjából fontos még, hogy a jobboldali Reformista blokk is esélyes a bejutásra, 4-5 százalék között ingadozik, de hivatalos eredmény még nincs. Mivel a GERB eddig is a reformistákkal és a nacionalisa blokkal kormányzott, Boriszov elég könnyen alakíthat majd kormányt.

Rendőr, monarchista

Boriszov szerint egyértelmű felhatalmazást kaptak, pedig a választás nem volt egyszerű menet. A durván oroszpárti szocialista BSP erősebb, mint tíz éve valaha, Boriszov vonzereje pedig kezd lendületesen visszaesni.

Boriszov története egyébként jellemzően kelet-európai sztori.

Korábban rendőr és tűzoltó volt, miután a kommunizmus alatt nem mehetett egyetemre, és nem vállalhatott jobb munkát. A nagyapja monarchista volt, és egy kukoricamező közepén verték halálra a kommunisták.

A volt karatebajnok Boriszov a bolgár rendszerváltáskor biztonsági céget alapított. Mivel korábban ő edzette a nemzeti válogatottat, elég könnyen talált olyan embereket, akik erőset tudtak ütni. A belügyminisztériummal kiemelkedő kapcsolatai voltak, a cég könnyen szerzett megbízásokat. Boriszov egy darabig a keleti blokk legvéresebb kezű diktátorát, Todor Zsivkovot is őrizte. Bár ez inkább fogvatartás volt, mint testőrködés. Főleg, hogy közvetlenül ezután II. Szimeon bolgár királyt is Boriszov védte, aki a rendszervátás után hazatért Bulgáriába, hogy lemondjon a királyi címről, majd megnyerje a választást.

Batman

Szimeon miniszterelnökként nevezte ki Boriszovot a belügyminisztérium főtitkárának, ahol azért elég hamar kiderült, hogy sokkal jobban ért az önmenedzseléshez, mint a bárki a bolgár politikában. Még főtitkárként kezdte el járni a szófiai éjszakát, hogy az akkoriban rendszeresen előforduló rajtaütéseknél és gyilkosságoknál azonnal megjelenjen a szolgálati autójával, és látványosan intézkedni kezdjen. És, mit ad Isten, valahogy erről mindig tudott a média is. Azt pedig sikeresen elkerülte, hogy az embereknek feltűnjön, hogy egy fokkal hangosabban szólal fel a szervezett bűnözés felszámolásáért, mint amennyit tesz érte.

Boriszovot Batmannek kezdték el csúfolni, a népszerűsége pedig feltűnt a Hanns Seidel Alapítványnak is. Ez a bajor kereszténydemokraták, a CSU egyik pártalapítványa. Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója írta le, hogy mi történt ezután. A CSU vezetése kitalálta, hogy még akkor felkarolják Boriszovot, amikor emelkedőben van a karrierje, és megnyerik maguknak. Azt tanácsolták neki, hogy használja fel a népszerűségét és induljon el a szófiai választásokon.

Boriszov függetlenként indult, és brutálisan megvert mindenkit. Ez azért is fontos, mert Bulgária Magyarországhoz hasonlóan fejnehéz ország, Szófia az egyetlen város a hétmilliós országban, ahol egymilliónál is többen laknak. A CSU-ból ekkor azt javasolták Boriszovnak, hogy alapítson pártot. Így született meg a Polgárok Bulgária Európai Fejlesztéséért, vagyis a GERB (ami egyébként címert jelent bolgárul). A CSU tanácsai annyira bejöttek, hogy a GERB szabályzatát a CSU pártszabályszatáról fordították bolgárra.

Merkelista

A CSU-val még mindig szoros Boriszov kapcsolata, de annyira nem, hogy például menekültügyben is egyetértsen velük. A CSU Németországon belül kifejezetten keménynek számít menekültügyben, de Boriszov inkább a merkeli vonalat követi. Amiben egyébként Orbán Viktornak is nagy szerepe van.

A bolgár miniszterelnök akkor ismerte fel, hogy nem nagyon van választási lehetősége, amikor Orbán lezáratta a magyar határt. Mivel a határzár Európa és Bulgária között fekszik, abban az esetben, ha Erdogan ráengedi a menekülteket Európára, értelemszerűen itt akadnának fenn a menekülttömegek, akik Európába szeretnének bejutni.

Ebben az esetben Bulgáriának nem sok esélye lenne. Ezért Boriszov nemcsak Merkellel, de a török elnökkel is igyekszik kifejezetten jó kapcsolatot ápolni. Nem azért, mert menekültügyben kifejezetten felvilágosult lenne, hiszen a gyakorlati megoldásai nagyon hasonlók Orbán megoldásaihoz (annyira nem is lehetnek rosszban, Orbán már gratulált is a győzelemhez). Inkább azért, mert megértette, hogy csak úgy tud bármit elérni a menekültválság rendezésében, ha Törökországgal működik együtt.

A világ sokat változott azóta, hogy ez a farönkszerű erőember elcsavarta Bulgária fejét. A szocialista BSP például pont az oroszbarátság miatt tudott kimászni a népszerűtlenségből és rendesen megszorítani a bolgár kormányt a választáson. Amióta Boriszov megalakította a pártját, még nem vesztettek el választást, de ő már kétszer távozott a miniszterelnöki posztról. Csak utána mindig újra megválasztották. Most annyival volt nehezebb a feladat, hogy kampányolnia is kellett.

Stabil végvár

Bulgária az Európai Unió legszegényebb országa, ennek ellenére egész szépen növekednek. Most tartanak a nyolcadik egymás utáni negyedévnél, amikor három százalék felett van a GDP-arányos növekedés, a munkanélküliség pedig hét százalék alá esett. Boriszov is azzal járta körbe a bolgár vidéket, hogy robog a gazdaság, épül, szépül a vidék, és Európának egy stabil országra van szüksége a határokon, ami akár Bulgária is lehetne.

A szocialisták viszont pontosan azokra az érzelmekre vadásztak, amelyek most Európában uralkodnak, és amelyeket Orbán Viktor sikeresen meglovagolt. EU-ellenesség, nyugatellenesség, oroszbarátság. És sikeresen vadásztak.

Boriszov nagy terve az volt, hogy az elnökválasztás utáni instabil kormányzásból előrehozott választásokba menekül, hogy ezzel stabilabb kormányt tudjon alakítani. Nem jött össze. A bolgár parlamentben most először lehet királycsináló a szélsőjobboldali nacionalista blokk, amitől Boriszov kormánya erősebb nem lesz, gyengébb annál inkább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik