Nagyvilág

EP: a török kormány foglalkozzon a médiaszabadság ügyével

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában elítélte az újságírók elleni decemberi török rendőri fellépést és több újságíró letartóztatását.

A török kormányt a média szabadságának tiszteletben tartására szólították fel, emlékeztetve arra, hogy “a szabad és sokszínű sajtó a demokrácia elengedhetetlen eleme”, és hogy az e téren szükséges reformok az előcsatlakozási pénzügyi támogatásnak is feltételei.

Az EP tájékoztatást kért a vádlottak ellen felhozott állításokkal kapcsolatban. Követelte, hogy a vádlottak férhessenek hozzá a terhelő bizonyítékokhoz, és hogy részesüljenek teljes körű ügyvédi védelemben.

A testület aggodalmát fejezte ki “a demokratikus reformok elakadása és különösen kormánynak a nyilvános tiltakozásokkal és a kritikát gyakorló sajtóval szembeni fokozódó türelmetlensége miatt”. Az EP felszólította a török kormányt, hogy a bővítési folyamatra is tekintettel “foglalkozzon kiemelten a médiaszabadság ügyével, és a nemzetközi normákkal összhangban biztosítson a pluralizmust garantáló, megfelelő jogi keretet”.

A képviselők felhívták a török kormány figyelmét arra, hogy a 2014 és 2020 közötti előcsatlakozási pénzügyi támogatás eredményekhez kötött, és a kritériumok közé tartozik az alapvető jogok és szabadságok teljes körű tiszteletben tartása is. Az EP ezért felszólította az ankarai kormányt, hogy fordítson nagyobb figyelmet a független médiára.

Ahogyan korábban megírtuk: legalább 23 ellenzéki újságírót tartóztatott le a török rendőrség decemberben egyetlen nap alatt azzal az indokkal, hogy illegális szervezetet hoztak létre, amivel meg akarták buktatni az államot. Az újságírókban egy dolog közös: mind olyan lapoknál dolgoztak, amelyek szimpatizálnak Fetullah Gülennel, Redzsep Erdoan elnök legnagyobb ellenfelével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik