Nagyvilág

Törökország Líbia elhagyására szólította fel állampolgárait

A török külügyminisztérium közleményében azt tanácsolta a Líbiában tartózkodó törököknek, hogy "tekintettel az ingatag biztonsági helyzetre sürgősen hagyják el" az észak-afrikai államot.

A Turkish Airlines török légitársaság, amely utolsóként indított repülőgépeket külföldről Líbiába, kedden bejelentette, leállítja az észak-afrikai országba közlekedő járatait. A török külügyi tárca emellett “felelőtlennek” és “teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a líbiai légvédelem korábbi közleményét, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy a líbiai légtérben közlekedő valamennyi török polgári vagy katonai repülőgépet le fogják lőni – tudósított az MTI.

Líbiában tavaly tovább súlyosbodott a belpolitikai válság: jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között. A központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az egész országra, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott, különböző irányzatú fegyveres csoportokat.

Az észak-afrikai országban teljes a káosz, amióta tavaly májusban egy nyugalmazott tábornok, Halifa Haftár hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen. Azóta Tripoli mellett Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik