Nagyvilág

Török lap közölte a Charlie Mohamed karikatúráját

cumhuriyet (török lap, török újság, cumhuriyet)
cumhuriyet (török lap, török újság, cumhuriyet)

Bár a Cumhuriyet című ellenzéki újság eredetileg a teljes eheti számot ki szerette volna adni, végül egy négyoldalas kivonatot közölhettek. A török hatóságok szerdára virradó éjszaka mindenesetre megállították az újságokat a nyomdából elszállító teherautókat és ellenőrizték a lapok tartalmát.

A négyoldalas, török nyelvre lefordított melléklet lényegében a vallásokat gyakran sértő stílusban kifigurázó Charlie Hebdo karikatúráit és cikkeit vette át. A Cumhuriyet az egyik belső oldalon közölte a francia szatirikus magazin eheti címlapképét is, egy Mohamed prófétát ábrázoló rajzot. Ezen a karikatúrán a muszlimok prófétája egy táblát tart a kezében azzal a “Je suis Charlie” (Én vagyok Charlie) felirattal, amely a párizsi merényleteket elítélők millióinak jelszavává vált.

Hikmet Cetinkaya, a Cumhuriyet vezető szerkesztője visszafogott megjegyzéssel látta el ezt a karikatúrát.  “Még egyszer elismétlem, hogy a terrorizmus emberiség elleni bűncselekmény, bármi legyen is a forrása. Emiatt tartja a kezében (a próféta) a +je suis Charlie+ feliratot”.

Szigorúan ellenőrzött teherautók

Internetes oldalán a Cumhuriyet szerdán közölte, hogy a rendőrség szerdára virradó éjszaka megjelent az újság nyomdájánál. Mielőtt a hatóságok engedélyezték a lapszám terjesztését, a rendőrök ellenőrizték a melléklet végleges tartalmát és egy ügyésznek is telefonáltak. A biztonsági erők tagjai elsősorban arról akartak meggyőződni, hogy a Cumhuriyet nem címlapon jelenteti meg a Charlie Hebdo első oldalát.

Gérard Biard, a Charlie Hebdo főszerkesztője kedden úgy nyilatkozott, hogy Törökországban a hatóságok fokozottan figyelemmel kísérték a szerdán az újságárusokhoz került mellékletet. A Mohamed prófétáról készült karikatúrák megjelentetése miatt ugyanis a francia újság éles bírálatokat kapott korábban Törökországban.

A Cumhuriyet eredetileg egy az egyben publikálni akarta a Charlie Hebdo eheti számát, ehelyett azonban arra kényszerült, hogy négyoldalas kivonatát tegye közzé. Utku Cakirözer, az újság kiadásának felelőse úgy nyilatkozott, hogy “konzultációt követően” döntöttek a válogatás mellett, és “a vallásszabadság elvének és a (török) társadalom vallási érzékenységének figyelembe vételével” készítették el a mellékletet.

A rendőrség szerda reggel megerősítette az újság ankarai szerkesztőségének épületét a lehetséges tüntetések miatt. Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy néhány iszlamista diák tiltakozott a Cumhuriyet irodája előtt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik