Nagyvilág

Egyre nagyobb támogatás az iszlamisták ellen küzdő kurdoknak

Az Iszlám Állam elleni harcba már a britek és az ausztrálok is beszálltak, az Egyesült Államok pedig újabb katonákat küld Irakba.

Nagy-Britannia Chinook típusú szállítóhelikoptereket készül útnak indítaniIrak északi részébe, hogy segítséget nyújtson az ottani menekültek számára, ezen kívül más országok által felajánlott katonai felszerelést is szállítani fog a kurd erőknek – jelentette be kedden David Cameron miniszterelnök. A kormányfő jelezte: London “kis számú” Chinook helikoptert készül Észak-Irakba küldeni, mivel abban az országrészben sok olyan menekült szorul segítségre, aki az Iszlám Állam (IÁ) terjeszkedése miatt volt kénytelen elhagyni otthonát.

A Chinook helikopter mostoha terepen is képes leszállni, képes nehéz teher szállítására, s evakuálási műveletekre. Nagy-Britannia egyébként segélyszállítmányokat is eljuttatott már az említett területekre C-130-as szállító repülőgépekkel. Elsősorban víztartályokat, tisztított vizet és napelemmel működő lámpákat dobott le a menekülteknek. 

Cameron bejelentette: más államok által felajánlott katonai felszerelést is kész szállítani a kurd erőknek, hogy ez utóbbiak hatékony védelmet nyújthassanak az IÁ által elűzött, és jelenleg iraki kurd területen tartózkodó menekültek számára.

Közben Tony Abbott ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy országa is bekapcsolódik az Észak-Irakban kezdett humanitárius műveletekbe. Az ausztrál repülőgépek hamarosan részt vesznek a humanitárius segélyek ledobásában Szindzsár térségében, és arról is konzultálnak partnereikkel, köztük az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, hogy milyen további segítséget tudnak nyújtani – mondta a kormányfő.

Az Egyesült Államok pedig további mintegy 100 katonai tanácsadót küld a Irakba. A CNN amerikai hírtelevízió kedd éjszakai jelentése szerint feladatuk annak megállapítása lesz, hogy milyen további lépésekre van szükség az iszlám radikálisok által üldözött jazidi kisebbség védelme, illetve e védelmet szolgáló “humanitárius bevetés” érdekében. 

 Jelenleg mintegy 800 amerikai katona tartózkodik Irakban. Barack Obama elnök a közelmúltban küldött 300 katonát az országba az iraki biztonsági erők támogatása és a bagdadi amerikai nagykövetség védelme érdekében. 

Obama múlt csütörtökön jelentette be: engedélyezte, hogy szükség esetén légicsapásokat mérjenek Irakban az iszlamista szélsőségesekre az amerikai alkalmazottak – katonák, diplomaták – védelmében, továbbá humanitárius segítségnyújtást rendelt el a vallási kisebbségek elleni potenciális népirtás megakadályozása érdekében.

A jazidiket a szunnita szélsőségesek “sátánimádóknak” tartják. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is.  Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzájuk. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a zoroaszteri vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. A közösség jelenleg három képviselővel rendelkezik az iraki parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik