Nagyvilág

Izrael újabb rakétákat lőtt ki

A támadásoknak hét halálos áldozata van. Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre intette az izraeli és a palesztin vezetőket.

Az első csapás az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban egy kereskedőbódét ért, és hat ember halálát okozta, 15-en pedig megsebesültek. A második rakéta az övezet középső részén található nuszeiráti menekülttáborban csapódott be, és egy ház lakója halt meg, többen megsebesültek.

A három napja tartó légi offenzívában eddig 57 palesztin vesztett életét, köztük sok civil volt, legalább hét nő és 14 gyerek az AFP hírügynökség összegzése szerint, amely a palesztin mentők által adott információkon alapszik. A Reuters értesülése szerint egy izraeli harci gép szerda este csapást mért egy gépkocsira Gáza város központjában, a legforgalmasabb bevásárlóutcában, és legalább egy ember – az autó vezetője – meghalt. Az autón nagy piros “TV” felirat volt, a sofőr pedig egy helyi hírportálnak dolgozott.

Magyarok Izraelben: „Ezt az árat meg kell fizetnünk”

Szerdára gyakorlatilag háborús helyzet alakult ki a Gázai övezetben. A Hír24 két Izraelben élő magyart kérdezett. A férjével és négy gyermekével egy kisvárosban élő Katiéktól nem messze csapódott be a kedd este kilőtt egyik Hamasz-rakéta. A másik, Tel Aviv belvárosában élő izraeli magyar nőt egy szülinapi buli alatt érte a rakétatámadás.

Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtök reggel arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a légierő az előző éjszaka folyamán 322 célpontot támadott a Gázai övezetben. Lerner szerint rakétaindító állásokat, alagutakat és a Hamász radikális palesztin szervezet parancsnoki állásait bombázták. A tájékoztatás szerint ezzel együtt a Hamász 750 célpontjára mértek légicsapást a hadművelet kezdete óta.

“Folytatjuk, akár szárazföldön is!”

“Folytatjuk a műveletünket, hogy nyomást gyakoroljunk a Hamászra” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy nem vetették el egy szárazföldi hadművelet lehetőségét sem. “Több mint 20 ezer tartalékost mozgósítottunk, szárazföldi hadműveletet azonban csak a legvégső esetben indítunk” – tette hozzá.

A gázai sürgősségi szolgálatok szóvivője ezzel párhuzamosan közölte, hogy három ember meghalt, négyen pedig megsebesültek csütörtökön egy izraeli légitámadásban Gázában. Ezzel húszra nőtt az éjszakai csapások palesztin áldozatainak száma.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felhívta az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a legfontosabb térségbeli hatalmak vezetőit, és figyelmeztette őket, hogy a helyzet újabb kiterjedt háború kirobbanásával fenyeget. Kérte az egyiptomi elnököt, a katari és a szaúdi vezetőket, valamint John Kerry amerikai külügyminisztert: gyakoroljanak nyomást Izraelre és a palesztinokra, hogy térjenek vissza a 2012-es novemberi tűzszüneti megállapodáshoz, és újítsák fel a béketárgyalásokat.

A főtitkár elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől pedig követelte, hogy országa “tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a civilek védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit”. Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra biztatta, hogy tartsa fenn a biztonsági együttműködést Izraellel.

Összeülnek

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint csütörtök délelőtt (közép-európai idő szerint 16 órakor) összeül New York-i székhelyén rendkívüli tanácskozásra a gázai helyzetről – jelentette be szerda este a BT soros ruandai elnöksége. A rendkívüli ülést arab országok kezdeményezésére hívták össze, amelyek követelik, hogy az ENSZ vállalja fel “a palesztin nép elleni agressziónak, Izrael gyalázatos támadásának” a megállítását.

Ron Prozor, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Izrael “minden lehetséges csatornán” tűzszünetet ajánlott a Gázai övezetet igazgató Hamásznak, de az visszautasította ezt. Abdalláh al-Mualími szaúdi ENSZ-nagykövet, aki az 57 tagországból álló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében beszélt, kifejezte felháborodását Izrael “barbár támadása és aránytalanul kemény megtorlása” miatt, amely szerinte példátlan a palesztin nép elleni atrocitások történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik