Belföld

A holokauszthoz hasonlították a Hamász októberi támadását az Élet menetén

Lakatos Péter / MTI
Lakatos Péter / MTI

Vasárnap délután megtartották budapesten az Élet menete című rendezvényt, amely évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól. A felvonulásra az idén a huszadik alkalommal került sor.

A résztvevők a Dohány utcai zsinagógától indultak el a Rákóczi úton keresztül, a felvonulás utolsó állomása a Keleti pályaudvar előtti tér, ahol színpadot és ülőhelyeket is felállítottak.

„Ki gondolta volna, hogy 80 évvel a holokauszt után a zsidók ismét félelmet éreznek szerte a világon?” – tette fel a szónoki kérdést a Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet a beszédében a Hamász október 7-i izraeli támadására utalva. Ezzel együtt Magyarországot a „megújulás szigeteként” jellemezte, ahol virágzó zsidó közösség él.

Jichák Hercog izraeli elnök videóüzenetében azt mondta: „A gyűlölet vaksága arra vitte a zsidó emberek és Izrael államának ellenségeit, hogy gyilkoljanak, kínozzanak, raboljanak, pusztítsanak, megerőszakoljanak és elraboljanak”. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke az eseményen „egy napig tartó holokausztként” hivatkozott az október 7-i Izrael elleni támadásra.

A budapesti rendezvény nyitányaként a Dohány utcai zsinagóga előtti téren leleplezték az 1944. május 15. és július 9. között elhurcolt és meggyilkolt 440 000 magyar zsidó emlékére állított emléktáblát. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester az MTI szerint többek között arról beszélt:

a magyar társadalom súlyos morális kudarca és bűne, hogy nem védtük meg zsidó honftársainkat.

Ez a bűn szerinte beleégett a nemzet történelmébe. Niedermüller kitért arra is: az emlékezés egyrészt a szembenézés eszköze, másrészt azt a kötelezettséget is rója az emlékezőkre, hogy mondják el a következő generációnak, a gyűlölet és a gyűlöletkeltés tönkreteszi a társadalmat. Azt is mondta: napjainkban ismét terjed az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség, és egyre többen vonják kétségbe a zsidó állam jogát az önvédelemre.

Jogunk és kötelességünk kiállni Izrael mellett

– jelentette ki az erzsébetvárosi polgármester, hozzátéve, az antiszemitizmus és rasszizmus kéz a kézben jár az autoriter rendszerekkel.

A vasárnapi felvonulás a sófár hangjára indult el, élén csaknem száz – elektromos kisbusszal utaztatott – holokauszt-túlélővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik