Élő Nagyvilág

Hat társával végzett egy orosz katona Ukrajnában

STRINGER / ANADOLU / AFP
STRINGER / ANADOLU / AFP
  • Elítélt bűnözőként toborozhatták a frontra azt az orosz katonát, aki társait gyilkolta meg.
  • Dróncsapás érte az éjszaka Harkivot.
  • Kirill pátriárka: Kérjük az Urat, hogy védje meg országunk szent határait.

Az orosz-ukrán háború május 4-i eseményeiről itt olvashat.

Ocseretine elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ocseretine települést, miközben négy frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat, és 15 ukrán rohamot és ellenrohamot vert vissza – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egy nyugati gyártmányú rakétafegyvereket tároló raktárt Odessza közelében, egy üzemanyagraktárt, valamint egy rakétaüzemanyagot és drónfegyvereket gyártó műhelyt, továbbá egy amerikai Abrams harckocsit, két gyalogsági harcjárművet – köztük egy Bradley-t -, két páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint három amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, három francia gyártmányú HAMMER légibombát, továbbá 20 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei, orosz ellenőrzés alatt álló Berdjanszkban egy gépkocsiba rejtett pokolgép megölt egy börtönőrt. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

DMYTRO SMOLIENKO / NURPHOTO / AFP

Kirill pátriárka: Kérjük az Urat, hogy védje meg országunk szent határait

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, az ortodox húsvét alkalmából arra szólította fel honfitársait, hogy imában egyesüljenek egymásért és a fronton lévő katonákért. „Imádkozzunk egymásért. Amikor mindannyian közelebb kerültünk egymáshoz, többé nem vagyunk idegenek egymás számára” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban Zelenszkij, aki hagyományos hímzett ukrán ingben és barnászöld színű nadrágban volt. A kijevi, XI. századi Szent Szófia-székesegyház előtt állva Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna most már 802 napja harcol Oroszország ellen a győzelemért.

Az ukránok csak imádságban térdelnek le, és soha sem a megszállók előtt

– hangoztatta.

Az ortodox keresztények, köztük az ukrajnai és az oroszországi ortodox egyház is ezen a hétvégén ünnepli a húsvétot, míg a legtöbb nyugati egyház március 31-én tartotta az ünnepet.

„Ma külön imádkozunk orosz országunkért, amely nehéz, talán bizonyos értelemben sorsdöntő megpróbáltatásokon megy keresztül. Kérjük az Urat, hogy védje meg országunk szent határait” – ezt Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája mondta a Megváltó Krisztus székesegyházban megtartott húsvét éjszakai liturgia utáni prédikációjában. Reményét fejezte ki, hogy az Úr megállítja az Oroszország és Ukrajna közötti „testvérháborút”, és hogy a jelenlegi nehéz megpróbáltatások által tovább erősödik az emberek hite és Istenbe vetett reménye.

Az éjjeli liturgián Vlagyimir Putyin államfő is jelen volt, Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester társaságában.

KREMLIN PRESS OFFICE / ANADOLU / AFP

Újabb dróncsapás érte Harkivot

Újabb támadásról érkezett jelentés Harkivból, a jelentések szerint az éjszakai érte dróncsapás a várost, orosz csapatok lőtték a környéket.

Oleg Szinyehubov, a régió kormányzója közölte, egy polgári épület égett le az éjszaka, négy ember megsérült, köztük egy 13 éves gyerek, és egy 74 éves nő, aki kórházi kezelésre szorul – írta a Sky News.

Hat társát ölte meg egy orosz katona Ukrajnában

Egy orosz katona lelőtte Ukrajnában hat társát, köztük a parancsnokot, majd fegyverével elmenekült – közölte a Sztrana alapján az Index. A hírről az orosz és az ukrán Telegram csatornák is beszámoltak.

A katona felkutatása jelenleg is zajlik. A férfit valószínűleg elítélt bűnözőként toborozták be a hadseregbe.

Állítólag lelőttek Donyecknél egy Szu-25-öst

Az ukrán erők tegnap lelőttek egy Szu-25-ös orosz vadászbombázót Donyeck térsége felett – mindezt éjszakai videóbeszédében közölte Volodimir Zelenszkij elnök, aki méltatta a 110. különálló gépesített lövészdandárt, amely az akciót végrehajtotta – írta a Sky News.

Oroszország a becslések szerint körülbelül 70-80 működőképes Szu-25-össel rendelkezett, mielőtt megtámadta Ukrajnát. Kijev állítása szerint a háború kitörése óta ebből fél tucatnyit lőttek le.

Olvasói sztorik