Nagyvilág

Magyarok Izraelben: „Ezt az árat meg kell fizetnünk”

Kedd este a Hamasz 130 rakétát indított el a Gázai övezetből Izrael ellen. A rakéták elérték Jeruzsálemet és Tel-Avivot. Szerdára gyakorlatilag háborús helyzet alakult ki a térségben. A Hír24 két Izraelben élő magyart kérdezett.

Kati egy kis izraeli városban, Givat Zeevben él férjével és négy gyermekével. A Jeruzsálem irányába kedd este lőtt egyik Hamasz-rakéta tőlük nem messze csapódott be. Kati ezt mesélte a Hír24-nek:

„Este tíz körül megszólaltak a légvédelmi szirénák, de arra gondoltunk, hogy máshonnan, Jeruzsálemből sodorja el a szél hozzánk a hangot, mert a szokásosnál sokkal halkabb volt. Aztán, körülbelül egy perccel a sziréna elhallgatása után, egy nagyon erős robbanást hallottunk, beleremegtek az ablakok.”

Katiék azonnal elkezdtek telefonálgatni családtagjaiknak, hogy minden rendben van-e. Azt mondja, máshonnan is hallották a robbanásokat és bár náluk nem, de Jeruzsálemben tényleg megszólaltak a légvédelmi szirénák.

„Félórával később kaptunk egy üzenetet, hogy az egyik rakéta a városhoz közel robbant fel. Ezt pár perccel később a sajtó is megerősítette. Utóbb kiderült, hogy Givat Zeevben műszaki hiba miatt nem szólaltak meg a szirénák.”

A nyolc és fél éve Izraelben élő magyar nő szerint az emberek habitusuktól függően reagálnak a rakétatámadásra. Vannak, akik a minél keményebb katonai fellépést sürgetik.

„Hisztéria, pánik nincs sehol, az emberek nagyon bíznak a polgári védelemben, elkepesztő mennyiségű eligazítást, tájékoztatást kapunk, mindenhol nyitva vannak az óvóhelyek, a városvezetők éjjel-nappal tájékoztatják az embereket. Mi pl. hajnali fél kettőkor kaptunk a Facebookon értesítést a helyi polgármestertől, hogy a mai napon a város napközijei és óvodái normál üzemmódban tartanak nyitva. Aztán a napközi vezetősége irt SMS-t reggel hatkor, hogy picit változott a gyerekek programja: nem mehetnek úszni, mert a városi uszodában nincs óvóhely.”

Kati szerint tehát nem állt meg az élet Izraelben, az emberek dolgoznak, az utak ugyanúgy tele vannak autókkal, mint korábban, a tömegrendezvényeket is nagyrészt megtartják. Az izraeliek persze feszülten figyelik a híreket, mindenki, folyamatosan kapcsolatban van barátaival, rokonaival.

„Mivel úgy tudjuk, hogy ez az akció elhúzódhat, ezért az emberek türelmesek es fegyelmezettek. Az első sokk elmúlt, tudjuk hogy képesek ellőni nagy távolságra is, és ebben az sem zavarja őket, hogy arab áldozatok is lehetnek. Felkészültünk rá, hogy ezt az árat meg kell fizetnünk a békéért, a remélhetőleg tartósabb békéért, mint amit a másfél evvel ezelőtti akció elért.”

Szerda estére még több támadást ígérnek

Katin kívül egy másik, Izraelben élő magyart is elértünk. Azt kérte, nevét ne írjuk ki. A nő nemrég költözött Izraelbe, Tel Aviv belvárosában él párjával. Azt mondta a Hír24-nek, ismerősei már rég felkészítették arra, mi a teendő egy esetleges támadáskor:

„A barátaink nagyon sokat mesélnek nekünk, hogy mit kell tenni, ha sziréna lesz, mi volt két évvel ezelőtt, illetve mire figyeljünk oda, mi várható, milyen élményeik voltak, milyen adatok vannak az eddigi eseményekről. Vasárnap óta készülünk lélekben.”

Az izraeli magyar nőt egy szülinapi buli alatt érte a rakétatámadás.

„Kedd este 7-kor hallatszott az első sziréna itt Tel Avivban. Egy kicsit megijedtem, hiszen ez volt az első ilyen élményem. Az izraeli szomszédokkal a lépcsőházba mentünk. Ők ezt természetesnek vették, mintha mindennapi dolog lenne, én meg csak azt kérdezgettem, hogyan lesz ennek vége.

Pont egy szülinapi buliba mentem, ahol elég nemzetközi volt a társaság. Igazából sokan megijedtek. Az amerikai bevándorlók azt mondták, hogy nem teszik ki a lábukat a lakásból, de az orosz barátok eljöttek. Aztán meggyőztünk egy amerikai lányt, hogy csatlakozzon hozzánk, hisz a barátokkal mégiscsak jobb átélni egy ilyet. Jött egy görög srác is, de nem sokat maradt – egy óra múlva elment egy barátját vigasztalni, mert ő egy olyan külvárosban lakik, ahol több rakéta volt, nem tudott elbújni, emiatt pedig bepánikolt.”

A Tel-Avivban élő nő szerint főleg a kiszámíthatatlanság az ijesztő:

„Ma estére több támadást ígérnek a Tel Aviv-Jeruzsálem körzetre. Azt mondják, akkor jönnek majd a rakéták, amikor az emberek mennek haza a munkából. Este héberórám van – a párom azt mondta, inkább biciklivel menjek. Aggódunk, de reménykedünk, hogy hamar vége lesz, és éljük az életünket tovább. Sokan írnak nekünk, hogy menjünk haza, de még nem érezzük, hogy fel kéne adnunk.”

Figyelmeztet a magyar külügy

A konzuli szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben már folyamatosak a rakétatámadások, Izrael Gázai övezettel határos területein az izraeli hadsereg mozgósítása zajlik, a határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsávba kockázatos az utazás.

Kérik, hogy a kiutazók légiriadónál kövessék az izraeli hatóságok utasításait, már előre keressék meg a legközelebbi óvóhelyet, folyamatosan kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzetet.

Jeruzsálem keleti, arabok lakta negyedeiben alkalmi konfliktusok, zavargások fordulhatnak elő, különösen az Óváros bizonyos részein és környezetében. A beutazás a Nyugati Partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent. A helyi tömegközlekedési eszközök használata nem ajánlott. Az Izraelbe történő utazás előtt a konzuli szolgálat azt javasolja, hogy tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapjain.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik