Nagyvilág

Kést rántott a rendőrökre, lelőtték az ausztrál tinédzsert

TREVOR COLLENS / AFP
TREVOR COLLENS / AFP

Ausztráliában a rendőrök lelőttek egy tizenhat éves, feltehetően „radikalizálódott” fiatalt a nyugat-ausztráliai Perth külvárosában, miután késes támadásban megsebesített egy embert. Erről a helyi kormányfő és a rendőrség adott ki nyilatkozatot vasárnap.

Az MTI hírösszefoglalója szerint a késsel felfegyverkezett tinédzser rárontott a rendőrökre, mire az egyikük halálos lövést adott le rá. „Vannak arra utaló jelek, hogy az interneten radikalizálódott. Szeretném megnyugtatni a közvéleményt, hogy jelenleg úgy tűnik, egyedül cselekedett” – mondta a fiúról Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke.

A rendőrség szombat este telefonhívást kapott egy férfitól, aki arra figyelmeztetett, hogy „erőszakos cselekményeket” fog elkövetni, de nem adta meg a nevét vagy a tartózkodási helyét – közölte újságírókkal az állami rendőrség vezetője. Néhány perccel később a hatóságok segélyhívást kaptak arról, hogy egy „késes férfi menekül” a Perth déli külvárosában lévő Willetton egyik parkolójából.

A rendőrség gyalogos kamerájának felvételei szerint a tinédzser nem volt hajlandó letenni a kést, ahogy a rendőrök kérték.

A rendőrök két sokkolót is elsütöttek, de „egyiknek sem volt teljes hatása”. „A fiatal tovább haladt egy rendőr felé, akinél lőfegyver volt, és egyetlen lövést adott le, ami halálosan megsebesítette a támadót” – közölte a rendőrségi tisztviselő.

A tinédzser még aznap este meghalt a kórházban. A késes támadásban megsérült középkorú férfi súlyos, de stabil állapotban van – tette hozzá a nyilatkozó. Ugyanezen forrás szerint a tinédzsernek mentális egészségügyi problémái voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik