Nagyvilág

Nukleáris létesítményt támadtak Izraelben

Az izraeli hadsereg szerint gázai fegyveresek rakétákat lőttek ki a dimonai nukleáris kísérleti központra.

A hadsereg Twitter-közleménye szerint a palesztin fegyveresek három rakétát lőttek ki a létesítményre. Egyet az izraeli elhárító rendszer elfogott, kettő pedig lakatlan térségben csapódott be. A hadsereg szóvivője szerint a támadásban sem sérülés, sem anyagi kár nem történt. Az izraeli védelmi erők a Twitteren arról is beszámoltak, hogy a nap folyamán 72 rakétatámadás érte az ország területét.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Birigádok megerősítette, hogy három M75-ös típusú – nagyjából 80 kilométeres hatótávolságú – rakétát lőtt ki Dimonára. A Dimona település mellett, a Negev-sivatagban található nukleáris létesítmény ad otthon a két izraeli atomreaktor egyikének. A zsidó állam vezetése arról soha nem adott tájékoztatást, a létesítményben pontosan milyen tevékenység folyik, ezért sokan azt valószínűsítik, hogy ott atomfegyvereket fejlesztenek és gyártanak.

Izraelnek egyes találgatások szerint mintegy 200 nukleáris robbanótöltettel rendelkezik, ezeket azonban a kormány soha nem erősítette meg vagy tagadta. Izraeli politikusok és tudósok korábban többször javasolták a fél évszázados dimonai létesítmény bezárását arra hivatkozva, hogy annak fenntartása balesetveszélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik