Kultúra

25 évvel a Baljós árnyak után a Jar-Jart játszó színészt még mindig érdekelné, mi lett Jar-Jarral

LucasFilm / Walt Disney / Collection Christophel / AFP
LucasFilm / Walt Disney / Collection Christophel / AFP

Nagyon szeretném, ha lezárást kaphatna a története, hogy megtudjuk, mi történt Jar-Jarral. Szerintem a befejezést nem kellene tragikusra hangolni

– fejezte ki reményeit Ahmed Best a People magazinnak a Baljós árnyak című Star Wars-film negyed százados premierje apropóján.

Best az a színész, akinek – ahogy ő fogalmaz – a Baljós árnyakkal indult, és azzal is ért véget a karrierje. Ő játszotta Jar-Jar Binkst, a gungan fajhoz tartozó léhűtőt, aki a két főhős Jedi-lovag társául szegődik a történetben. A bemutató óta a karakter közutálatnak örvend. Hebehurgya viselkedése és idegesítő jelenetei, valamint a beszédén kiütköző karibi-afroamerikai akcentus miatt a közönség és a kritikusok egy része szerint a figura rasszista sztereotípiákat tükröz.

Jar-Jar Binks epizodistaként a Baljós árnyak két folytatásában is feltűnt, de Ahmed Best örömmel venné, ha előkerülne még a karakter. A Guardian szerzője eközben ugyancsak a huszonötödik évforduló apropóján nézte újra az I. epizódként mozikba került Star Wars-filmet, és úgy ítélte, az éppen olyan rossz, mint amilyennek 1999-ben tűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik