Nagyvilág

Izrael háborúzik – figyelmeztet a magyar külügy

A Hamász rakétái elérték Jeruzsálemet és Tel-Avivot.A Külgazdasági és Külügyminisztérium az izraeli biztonsági helyzet romlására figyelmeztet.

A konzuli szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben már folyamatosak a rakétatámadások, Izrael Gázai övezettel határos területein az izraeli hadsereg mozgósítása zajlik, a határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsávba kockázatos az utazás.

Kérik, hogy a kiutazók légiriadónál kövessék az izraeli hatóságok utasításait, már előre keressék meg a legközelebbi óvóhelyet, folyamatosan kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzetet.

Jeruzsálem keleti, arabok lakta negyedeiben alkalmi konfliktusok, zavargások fordulhatnak elő, különösen az Óváros bizonyos részein és környezetében. A beutazás a Nyugati Partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent. A helyi tömegközlekedési eszközök használata nem ajánlott. Az Izraelbe történő utazás előtt a konzuli szolgálat azt javasolja, hogy tájékozódjanak az izraeli polgári védelem és a rendőrség honlapjain.

Szerdára gyakorlatilag háborús helyzet alakult ki a térségben, a palesztin Hamász rakétái már kedden elérték Jeruzsálemet és Tel-Avivot a Gázai övezetből. A Vaskupola légvédelmi rendszer semlegesítette a rakétákat. Izrael légitámadásainak 23 halálos áldozata – köztük hat gyermek – volt a Gázai övezetben. Legalább 122-en megsebesültek, közülük hétnek az állapota súlyos. Izrael ellen kedden 130 rakétát indítottak el a Gázai övezetből, az izraeli légierő 150 célpontot támadott az övezetben, a harctéren.

Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

Reggel ismét Tel-Avivot és környékét lőtte a Hamász. A házilagos készítésű M76-os rakéták akár hetven kilométerre is eljutnak. A két lövedéket semlegesítették Risón Leción település fölött a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogó rakétái, de a maradványok egy főútra estek. Az ország középső részén a rakétaveszély ellenére megnyitották kapuikat a nyári iskolai táborok, de a nyilvános óvóhelyek is nyitva vannak légiriadók esetére.   

Jeruzsálemi kormányközeli források szerint a hadművelet legalább egy hétig tart, a kormány köreiben egyre többen követelik a Gázai övezetbe irányuló áramszolgáltatás, üzemanyag- és élelemszállítás leállítását. Az előző hadműveletekben megszokott egyiptomi közvetítés egyelőre szünetel, Kairó állítólag zöld utat adott Izraelnek a Hamász elleni akciókhoz. Az Izraellel békeszerződést kötött Jordánia viszont a Gázai övezet elleni „barbár agresszió” leállítását követelte. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik