Nagyvilág

Szétesik Nagy-Britannia?

Alex Salmond  (Alex Salmond )
Alex Salmond  (Alex Salmond )

A skót kormány nyilvánosságra hozta az általa célként kitűzött függetlenné válás részletesen kidolgozott tervezetét.

A 670 oldalas Fehér Könyv 650 kérdésre ad választ, egyebek mellett Skócia majdani államformájáról, valuta- és adórendszeréről. A legfőbb pontok között szerepel – ahogy azt Alex Salmond skót kormányfő már korábban jelezte -, hogy Skócia a függetlenség elnyerése után is elismerné alkotmányos államfőjének a mindenkori brit uralkodót, és megtartaná fizetőeszközeként a fontot.

Ez utóbbi kérdésben ugyanakkor éppen a Fehér Könyv nyilvánosságra hozatalának előestéjén bontakozott ki vita a brit és a skót kormány között. London ugyanis egyértelművé tette, hogy elszakadás esetén Skócia nem alakíthatna automatikusan valutauniót az Egyesült Királysággal. A font elvesztése egyben azt is jelentené, hogy Skócia nem tudhatná majdani új fizetőeszköze mögött a Bank of England – a brit jegybank – monetáris eszköztárát.

Háromszáz éve együtt

Skócia Nagy-Britannia második legnagyobb országrésze, a Brit-sziget harmadát elfoglalja. 1707. május 1-jéig független állam volt, amikor az Acts of Union (az egyesülési törvények) politikai unióba vonta az angol királysággal. Ezzel létrejött Nagy-Britannia. Skócia továbbra is külön állam, és saját törvénykezéssel rendelkezik. A skót törvények, a skót oktatási rendszer és a Church of Scotland (Skót Egyház) volt az a három sarokkő, amelyek biztosították a skót kultúra és a skót nemzeti öntudat fennmaradását.

Alex Salmond kormányfő, az országot 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője tavaly januárban hirdette meg hivatalosan, hogy 2014. szeptember 18-án népszavazást tartanak a függetlenségről. A brit és a skót kormány megállapodása alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. A függetlenné válást pártoló választók ugyanakkor a legutóbbi felmérések tanúsága szerint egyelőre nincsenek többségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik