Nagyvilág

Lecsapott Nagy-Britanniára az óriásvihar

Vihar (vihar)
Vihar (vihar)

Hurrikánerejű széllel és hatalmas esőzéssel érkezett meg az elmúlt évek legnagyobb vihara a szigetország partjaihoz.

A dél-keleti partoknál egy tizennégy éves úszó fiút elsodort az ár, akit mindeddig nem találtak meg, így nagyon valószínű, hogy már halálos áldozata is van a viharnak.

Az óránkénti 140-150 kilométeres szél és a vele járó esőzés miatt több repülőjárat is csak többórás késéssel érkezett meg vagy indult el a Heathrow repülőtérről. A meteorológusok arra számítanak, hogy a vihar hétfő estére – az Északi-tenger felé haladva – elhagyja a szigetországot.

A Guardian információi szerint a vihar Londonban is fákat csavart ki és döntött autókra. Az ország déli részén a legtöbb pályaudvaron már nem járnak a vonatok, a Heathrow repülőtéren pedig már több mint hatvan járatot töröltek.

“Fújj, szél, szakadja meg, fújj, dühöngj!”

Az angliai nagy szélért a Christian nevű ciklon a felelős. A 159 km/h-s sebesség 12-es beaufort, a legmagasabb erejű szelet jelenti, ami már hurrikánerősségű, és komoly károkat okoz az épületekben.

1987-ben ennél is nagyobb, 187km/h-s szél dühöngött az angol partoknál, brutális károkat okozva: óceánjárókat sodorva a partokra, fákat döntve rengeteg autóra, legalább 22 ember halálát, és teljes londoni áramszünetet okozva. Lear király is hasonlót élt meg (lelkében): “Fújj, szél, szakadj meg, fújj, dühöngj! Vihar,/Felhő, omoljatok le, míg a tornyot/S a szélvitorlát elsüllyesztitek!” (fordította Vörösmarty Mihály).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik