Nagyvilág

Elege lett Nagy-Britanniának a magyarokból

David Cameron (David Cameron)
David Cameron (David Cameron)

Megpróbálják megakadályozni a románok és bolgárok korlátlan nagy-britanniai munkavállalását a londoni parlament kormánypárti képviselői. Elegük lett a kelet-európaiakból, belőlünk, magyarokból is.

David Cameron miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy ideje véget vetni annak, hogy az üzemeikben dolgozók fele szakképzett kelet-európai.

A románok és bolgárok január elsejétől – elvileg – ugyanúgy mindenfajta engedély nélkül, szabadon dolgozhatnának Nagy-Britanniában, mint az Európai Unióhoz korábban csatlakozott kelet-közép-európaiak, köztük a magyarok. Ám ott van az „elvileg”, mivel a kormányzó Konzervatív párt néhány képviselője olyan indítványt nyújtott be, hogy őket már ne engedjék be az országba. Bár ehhez még az Uniónak is lesz egy-két szava.

2004-ben még úgy becsülték, hogy évente maximum 13 ezer kelet-európai érkezik majd, ennél azonban nagyságrendekkel többen, egy-másfél milliónyian telepedtek le a szigetországban az elmúlt években. A brit belpolitikában ez heves vitát váltott ki, de a média is kiveszi a részét a hangulatkeltésből. Az egyik bulvárlap nemrég ezzel a főcímmel sokkolta az embereket: azt állították, hogy telefonon megkérdezett olvasóik 98 százaléka lezárná a határokat az új migránsok előtt.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik