Nagyvilág

Egyiptom miatt rendkívüli EU-s tanácskozás lesz

Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )
Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )

Szerdán ülnek össze az EU külügyminiszterei. Martonyi János is részt vesz az EU Külügyek Tanácsának ülésén.

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei augusztus 21-én, szerdán az egyiptomi fejlemények miatt – közölte hétfőn délután az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata.

A tagállamok magas rangú diplomatái már hétfőn találkoztak, hogy megvitassák és összehangolják az unió és a tagállamok álláspontját és az esetleges lépéseket. Az értekezlet egyik célja volt a rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás előkészítése is.

Mint mi is hírt adtunk róla, sajnos Egyiptomban a múlt héten újabb zavargások, vérontások voltak, szerdán több mint hatszázan haltak meg. Pénteken az Iszlamista Muzulmán testvériség a “harag napját” meghirdetve újabb tüntetésre hívta híveit, akik a rendőrökkel csaptak össze. A magyar külügy szombaton jelentette be: már nem javasolják senkinek, hogy Egyiptomba utazzon, annak ellenére sem, hogy az üdülőtelepeken még mindig viszonylag nyugodt a helyzet.

Vasárnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményt adott ki, amelyben a két politikus elítélte az erőszakot, valamint kijelentette, hogy az EU-nak és a tagállamoknak sürgősen újra kell értékelniük, felül kell vizsgálniuk kapcsolatukat Egyiptommal.

Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Ebből 1 milliárdot közvetlenül az Európai Bizottság adna, a pénz többi részét pedig az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósíthatná, többnyire kedvezményes hitelek formájában. A források nagy részéhez viszont csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást.

A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem csak a pénzre, de annak ígéretére sem számíthat.
A külügyminiszterek szerdán az ígért, de valójában csak minimális mértékben folyósított, óriási támogatás felülvizsgálata mellett az unió és a tagállamok, valamint Egyiptom közötti együttműködés más formáit is korlátozhatják. William Hague brit külügyminiszter komoly uniós válaszlépéseket sürgetett, Angela Merkel német kancellár pedig a fegyverszállítások felfüggesztését indítványozta.

Martonyi János külügyminiszter vezeti majd a magyar delegációt az EU Külügyek Tanácsának rendkívüli ülésén szerdán – közölte a Külügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az egyiptomi helyzettel, valamint az Európai Unió és Egyiptom kapcsolataival foglalkozó és várhatóan következtetéseket is elfogadó ülés összehívásáról hétfői brüsszeli ülésükön döntöttek az Európai Unió Tanácsa Politikai és Biztonsági Bizottságának tagjai, elfogadva Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik