Nagyvilág

Újabb vérfürdő Egyiptomban

Egyiptom (egyiptom)
Egyiptom (egyiptom)

Összecsaptak a rendőrök és a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet hívei Kairóban. Több tucat halottról érkezett jelentés.

Több tucat ember meghalt, rengeteg megsebesült Egyiptomban péntek délután, amikor összecsaptak a rendőrök és a “harag napja” elnevezésű tüntetéssorozat résztvevői. A demonstrációra az Iszlamista Muzulmán testvériség hívta fel híveit.

A kairói Ramszesz térről szemtanúk szerint sebesültek tucatjait robogókon és kerékpárokon szállítják el civilek, nyugati tudósítók sok lőtt sebet és halottat láttak. A BBC tudósítója 11 halottat számolt össze a tér közelében, míg a Reuters arról számolt be, hogy 13 holttestet szállítottak egy közeli mecsetbe. Az EFE spanyol hírügynökség  újságírója 10 halottat számolt össze egy közeli rendőrőrsön. A térről füst száll fel, a közelben katonai helikopterek köröznek.
Beszámolók szerint Kairó több más pontján is összecsapások alakultak ki, számos helyen lehet automata fegyverekből leadott lövéseket hallani.

A Muzulmán Testvériség szerint csak a Ramszesz téren több mint 30-an haltak meg. Az egyiptomi hatóságok országszerte 17 halottról számoltak be. Az ANSA hírügynökség összesítése szerint legalább 60 ember halt meg.
Kairó elővárosaiból a déli ima után tömegek indultak a belváros felé, azt skandálva, hogy “le a katonai uralommal”. Városszerte legalább 20 menet indult, a Ramszesz téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze.


Fotó: AFP / Khaled Kamel

A nap folyamán a fővároson kívül is halálos összecsapások voltak rendőrök és iszlamisták között. Fajjúm városában öten vesztették életüket, a szuezi Iszmáilíja városában négy – más források szerint tíz – iszlamistát megöltek, a Földközi-tenger partján fekvő Damiettában legalább nyolc tüntető halt meg. Országszerte legalább nyolc rendőr halt meg a harcokban a belügyminisztérium szerint.

A Muzulmán Testvériség péntekre “a harag napja” keretében milliós tüntetésekre szólította fel híveit. Habár az iszlamista szervezet azt kérte, hogy követői békésen demonstráljanak, beszámolók szerint egy órával a déli ima végét követően már harcok alakultak ki.

Arról ellentmondásos információk keringenek, hogy a tüntetők vagy a rendőrök lőttek-e először. Egyes Twitteren keringő szemtanúi beszámolók szerint a rendőrök több helyen rátámadtak a tüntetőkre, a BBC viszont arról is beszámolt, hogy a Ramszesz téren a tüntetők megrohamoztak egy rendőrőrsöt. Tévéfelvételek szerint sok tüntetőnél fegyver van.

A hatóságok előre közölték, hogy éles lőszert is be fognak vetni az erőszakos tüntetők ellen. A hadsereg megerősítette a fontosabb intézmények védelmét. Kairóban lezárták a városközpontba vezető főbb közlekedési útvonalakat, a városszerte felállított ellenőrzőpontokon pedig csak gyalogosokat engednek át.

Reggel számos razzia során letartóztatták a testvériség több vezetőjét. Még az éjszaka folyamán a fővárosban több helyen polgárőrségek verbuválódtak, hogy megakadályozzák az esetleges fosztogatásokat. A szerda óta tartó erőszakot az váltotta ki, hogy a rendőrség felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kormányfő elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. Hivatalos adatok szerint legalább 638 ember vesztette életét az akcióban, de a Muzulmán Testvériség azt állítja, hogy a rendőri erőszaknak ennél nyolcszor-kilencszer több áldozata van.

Murszit a hadsereg július 3-án távolította el, miután a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni tüntetések során híressé vált Tahrír-téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek.

A szerda óta tartó erőszakot több nyugati és térségbeli ország is elítélte. A legélesebben Törökország bírálta Egyiptomot, aminek hatására Kairó és Ankara pénteken kölcsönösen hazarendelte nagykövetét konzultációra. Egyiptom pénteken azt is közölte, hogy felfüggeszti az októberre tervezett közös török-egyiptomi haditengerészeti gyakorlatot Ankara beavatkozása miatt.

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár telefonos egyeztetést követően az Európai Unió külügyminiszteri szintű tanácskozásának mielőbbi összehívását szorgalmazta. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek hajnalban véget ért rendkívüli ülésén az erőszak azonnali beszüntetését sürgette.

Az események hatására a német külügyminisztérium pénteken újabb figyelmeztetést adott ki, amelyben egész Egyiptom, így az eddig biztonságosnak tartott vörös-tengeri üdülőhelyek meglátogatásától is óva intette polgárait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik