Nagyvilág

Visszatáncoltak a szakadék széléről?

Közeli a kompromisszum az amerikai költségvetési vitában.

Az amerikai elnök hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a megállapodás az amerikai “költségvetési szakadék” elkerüléséről “látótávolságba került, de még nincs meg”. Barack Obama elmondta, hogy átfogó, teljes megállapodásra törekedett, amely egyensúlyt teremt a bevételi és a kiadási oldal között, de egyelőre be kell érnie “lépésenként” való megoldásokkal.

Az amerikai költségvetési deficit csökkentése érdekében a tehetősebbek – azaz az amerikai lakosság két százalékának – adóterhei növekednek. Ugyanakkor a költségvetés kiadási oldalán is lesznek változások, például el kell kerülni, hogy a betegbiztosítás kiadásai nagyon “elszaladjanak” – mondta az elnök. Obamának helyi idő szerint éjfélig van ideje arra, hogy kompromisszumra jusson a még nyitott kérdésekben, ezért Washingtonban marad.

Előzőleg olyan hírek szivárogtak ki, amelyek szerint amerikai politikusoknak sikerült hétfőn az utolsó pillanatban megállapodást elérniük, amellyel elkerülhetővé válik a “költségvetési szakadék”. Előzőleg Obama elnök személyesen is megpróbált nyomást gyakorolni a republikánusokra: egy televíziós nyilatkozatban elmarasztalta őket azért, mert számos – szerinte – újító, kompromisszumos ajánlatot visszautasítottak.

A demokrata párti és republikánus vezetők között elért kompromisszum értelmében a következő tíz évben 600 milliárd dollár bevételre tesz szert Washington az évi 400 ezer dollár feletti egyéni jövedelmek adóterhének megemelésével, és ugyancsak több adót kellene fizetniük azoknak a háztartásoknak, ahol az együttes jövedelem meghaladja az évi 450 ezer dollárt. A megállapodás értelmében 35-ről 40 százalékra emelkedne az ötmillió dollárnál értékesebb ingatlanok utáni tulajdonszerzési adó (illeték). Késleltetnék továbbá a republikánusok által sürgetett szociálpolitikai kiadások kurtítását.

Szakértők szerint a kompromisszum dacára költségvetés hosszú távú rendezése álom maradt, de nem lép életbe kedden az adóemelésekből és kiadáscsökkentésekből álló csomag, amely szerint mindenki többet adózna, és az összes kormányzati szervnél kiadáscsökkentéseket hajtanak végre. Ez azonban a közgazdászok szerint újra recesszióba lökheti a gazdaságot, amely még ki sem heverte a 2008-as válságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik