Nagyvilág

Rulettasztal lett Magyarországból?

Orbán Viktor csütörtöki beszédéről, a magyar befektetési lehetőségekről, a kötelezettségszegési eljárásokról, illetve a kohéziós források kilátásba helyezett zárolásáról ír pénteki számában több vezető német, osztrák és svájci lap.

Orbán miniszterelnök “vidéki kócerájjal” hasonlítja össze az EU-t – ezzel a címmel ír a magyar kormányfő csütörtöki beszédéről a Spiegel Online. A lap szerint Orbán szerdán még igyekezett békülékeny hangot megütni az EU-val folytatott vitában, de “egy nappal később már vége is szakadt a diplomáciának”, és Orbán kemény szavakkal bírálta az uniót.

A Handelsblatt című német üzleti lap Magyarországból rulettjáték lesz című összeállításában elemezte hazánk gazdasági helyzetet. A cikk szerint “nagy bátorság” kell a magyar állampapír vásárlásához, mert nem látni előre, hogy mikorra állapodhat meg Budapest az EU-val és az IMF-fel, és a kormány a tőkepiacon terjedő aggodalom szerint “tudatosan elnyújtja a megbeszéléseket, hogy minél később kerüljön az IMF gondnoksága alá. Az óvatos és a konzervatív befektetők valószínűleg jobban teszik, ha messze elkerülik a magyar eszközöket – összegzi a lap.

A Neue Zürcher Zeitung szerint csak részben elégedett Brüsszel Magyarország válaszaival, ezért a három kötelezettségszegési eljárásból szerdán kettőt a következő fordulóba léptetett. A bizottságnak ez a szelektív eljárása lehetővé teszi az Orbán-kormány számára, hogy pozitívan lássa a fejleményeket. Valójában a kötelezettségszegési eljárás rutin dolog, 2010 végén mintegy kétezer-egyszáz volt folyamatban, s húszból egy végződik a bíróság előtt – jegyezte meg a lap.

Budapest “beveti magát” annak érdekében, hogy eloszlassa az EU aggályait – áll a Wirtschaftsblatt című osztrák lap cikkében. Hogy hamarosan megkezdődhessenek a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel, még csütörtökre virradó éjjel átadták Brüsszelnek az átdolgozott jegybanki törvényt. Eközben forró helyzet vár Magyarországra a pénzügyminiszterek keddi találkozóján, ahol a bizottságnak a kohéziós források befagyasztására tett javaslatról döntenek. Uniós jogászok kijelentették, hogy a zárolásnak csak 2015-ben lenne érezhető a pénzügyi következménye. De Magyarországot ez nem nyugtatja meg – írta a lap. Hamarosan meg kell érkeznie Brüsszelbe egy levélnek, amelyben a GDP 0,4 százalékának megfelelő további hiánycsökkentésről tájékoztatják a bizottságot. Emellett Magyarország a döntés elhalasztására törekszik, hogy előtte mindent még egyszer alaposan meg lehessen vitatni – írta az újság egy meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik