Belföld

Giró-Szász: Kilencvenszázalékos az egyetértés

Az Európai Bizottság Magyarország ellen indított három kötelezettségszegési eljárásának tizenegy kérdéséből kilenc a nemzeti bankra vonatkozott, és mivel a jegybanktörvény ügyében nem folytatódik az eljárás, azt mondhatni, hogy 90 százalékos az egyetértés a testülettel - jelentette ki Giró-Szász András.

Az MR1 180 perc című reggeli műsorában a kormányszóvivő arra a kérdésre, miért állítja a kormány, hogy 90 százalékos az egyetértés az Európai Bizottsággal, Giró-Szász András kifejtette: három kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság januárban Magyarország ellen, és ebből – mint azt szerdán bejelentették – “csak kettőt folytat, egyet, a jegybankkal kapcsolatosat, nem”. A három eljáráson belül körülbelül tizenegy kérdést fogalmazott meg a Bizottság, ebből kilenc a Magyar Nemzeti Bankkal függött össze, így alakult ki az említett arány – magyarázta a kormányszóvivő. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a jegybanktörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott bizottsági kérdésekre adott magyar válaszokat “valamilyen formában” elfogadta a testület – jelezte Giró-Szász András.

A szóvivő egyúttal légből kapottnak nevezte azokat a híreket, hogy a magyar kabinet a tárgyalások halogatására játszik, a kormány ugyanis – mint mondta – mindig a lehető leggyorsabban lép, és mindent megtesz, amit a nemzeti érdek megenged. Arra a kérdésre, hogy ezért született-e meg Orbán Viktor levele is az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének, azt válaszolta: az elmúlt félév világossá tette, hogy minden olyan lépés fontos, amely Magyarországgal kapcsolatos történéseket tisztáz, mert nagyon sokszor félrevezetés, felszínes ismeret alapján fogalmazódtak meg politikusi vélemények az országról.

Giró-Szász András közölte azt is: az Európai Bizottság szóvivője – csakúgy, mint más vezető politikusok – rögzítette, hogy sem a túlzottdeficit-, sem a kötelezettségszegési eljárások nem állhatnak összefüggésben az IMF/EU-konzultációval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik