Nagyvilág

Súlyos következményekkel járna egy Irán elleni támadás

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is óva intette Izraelt attól, hogy megtámadja Iránt annak feltehetően katonai célú atomprogramja miatt.

A lépés tükrözi a nemzetközi közösség növekvő aggodalmát amiatt, hogy a zsidó állam elszánhatta magát a csapásmérésre.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke vasárnap a CNN hírtelevízióban, William Hague brit külügyminiszter pedig a BBC brit tévének nyilatkozva hangsúlyozta: egy Irán elleni izraeli támadás súlyos következményekkel járna a térség egészére nézve. Dempsey és Hague szorgalmazta, Izrael várja meg, amíg az Irán ellen elrendelt nemzetközi szankciók megteszik hatásukat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Jeruzsálemben fogadta Tom Donilont, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, akivel az izraeli közszolgálati rádió szerint két órán át tanácskozott “a térségbeli fenyegetésekről”.

Izrael és a nyugati országok egyaránt feltételezik, hogy Irán nukleáris fegyver előállításán munkálkodik békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt (Teherán ezt tagadja). Izrael és a nyugati országok véleménye azonban megoszlik abban, hogy miként kezeljék a feltételezett iráni fenyegetést.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be Irán ellen. Bár a büntetőintézkedések igazából csak most kezdik éreztetni hatásukat, Washington és Brüsszel reméli, hogy Teheránt ezzel eltántoríthatják nukleáris ambícióitól.

Washington közben attól tart, Izrael néhány hónapon belül támadást intéz a vele ellenséges viszonyban lévő Irán atomipari létesítményei ellen. Netanjahu csütörtökön úgy nyilatkozott, “nem hatnak” az Iránra kivetett szankciók. A zsidó államban egyébként szintén élénk közéleti vita tárgya, hogy intézzenek-e katonai támadást Irán ellen, megakadályozandó, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik