Közélet

Nem vonják vissza a Cseppkő otthon igazgatójának kitüntetését

Farkas Norbert / 24.hu
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes
Farkas Norbert / 24.hu
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes

Nem vonja vissza a főváros a Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését – tudta meg a Magyar Hang.

„Ez nem olyan ügy, mint a bicskei, és méltatlan is lenne párhuzamot vonni. Nem az intézményvezető ellen volt vizsgálat vagy jogerős ítélet, hanem az egyik ott dolgozó ellen, ami végül bűncselekmény hiányában le is zárult 2011-ben” – indokolta a fővárosi önkormányzat álláspontját a lapnak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Amint arról beszámoltunk, a Népszava kiderítette, hogy az intézmény egyik nevelője két kislányt is rendszeresen hazavitt a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. Az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető most bárhol dolgozhat, nincs priusza. Mindezek ellenére az otthon igazgatója, Herczeg Krisztián később elismerést kapott: a Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője terjesztette fel még 2021-ben.

A Magyar Hang felvetésére, miszerint, ha egy nevelő csókolózhatott kislányokkal, az nem mond el túl sok jót az intézményvezetéséről, Kiss Ambrus azt mondta: Herczeg 2010 végén érkezett a gyermekotthon élére, és az ügyben, amely a kinevezése előtti időszakban kezdődött, éppen ő kezdeményezett eljárást. A főváros már csak azért sem lát okot a díj visszavonására Herczegtől, mert teljesen más az ügy, mint a bicskei. Ráadásul az intézmény, aminek jelenleg is Herczeg a vezetője, 2013 óta állami, nem pedig fővárosi fenntartásban van– érvelt a Magyar Hangnak Kiss Ambrus.

Hozzátette: a bicskei ügy ráirányította a figyelmet a gyermekvédelemre, arra, hogy „sok teendőnk van még, s éppen a napokban megalakult a Fővárosi Áldozatvédelmi Fórum, amelyen sok civil szervezet, a kerületek és a kormány, a rendőrség képviselői is jelen voltak, és nemcsak a gyermekvédelemben, de kapcsolati erőszakban érintettek védelme érdekében is jött létre. Bár a fővárosi önkormányzathoz már nem tartoznak gyermekvédelmi intézmények, de abból a szempontból teendőnk van, hogy ezeknek a szereplőknek a koordinációját elősegítsük” – fogalmazott a lapnak a főpolgármester-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik