Közélet

Itthon vagy külföldön olcsóbb a nyári nyaralás?

MTI / Varga György
Fürdőzők a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én.
MTI / Varga György
Fürdőzők a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én.

A négynapos hosszú hétvégéket foglalók száma a tavalyi nyári szezon felére esett vissza, miközben a 9 napos üdüléseknél komoly növekedést láthatunk – utóbbiak száma a tavalyi hatszorosára, a 10 napos üdüléseké pedig a háromszorosára növekedett – idézi szombati cikkében a Portfolio Jozef Zakart, az invia.hu online utazási iroda ügyvezetőjét, aki elmondta, a legtöbb utazásszervezőhöz hasonlóan ők is kénytelenek voltak árat emelni.

Kifejtette: az első negyedévben realizált, általánosan 5–10 százalékos áremelkedés egyrészt a forintárfolyam gyengülésével, másrészt a hotelek árainak emelkedésével magyarázható. Hozzátette: a magyarok kedvelt célpontja, Horvátország is 5–10 százalékkal drágult.

A gazdasági portál idézi a Szallas.hu szakértőit is, akik szerint az előfoglalások alapján idén több magyar vakációzik majd Horvátországban, mint tavaly – egyelőre 18 százalékos növekedés látszik. Az eddigi foglalások alapján az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár Horvátországban 13 602 forint, ami 11 százalék körüli árnövekedést jelent. Apartmanok esetén az átlagár fejenként és éjszakánként 11 180, hotelben pedig 34 290 forint. Ez azt jelenti, hogy fejenként átlagosan hotelben 240 ezer, apartmanban pedig 78 ezer forintba kerülhet egy hét nyaralás Horvátországban – írja a Portfolio.

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy inkább a Balatont válassza, „mert fog találni korrekt árakat, sokféle szálláshelytípust, és jó lenne, ha nem a negatív hírek címét jegyeznék meg a vendégek.” Felhívta a figyelmet, hogy a külföldi utak összköltségébe be kell számítani az euró árfolyamának alakulását, valamint a repülőjegyek árainak emelkedését is – ezekkel itthoni  nyaralás esetén nem kell kalkulálni.

A Portfolio számításai szerint az egyhetes nyaralás költsége családonként 600–700 ezer forint körül alakulhat – amennyiben hazai szállodát választunk –, ehhez képest az adriai üdülés csak az utazás költségével drágább.

A távolabbi célpontok azonban – így például Egyiptom, Törökország vagy Tunézia – mind a hazai, mind az adriai nyaralásoknál jóval drágábbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik