Nagyvilág

Az orosz külügyminiszter szerint szír polgárháború fenyeget

A közel-keleti arab országban már nagyon is polgárháborúra hasonló állapotok vannak kialakulóban - jelentette ki csütörtökön Moszkvában az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov megerősítette azt a moszkvai álláspontot, hogy az arab országban kialakult válsághelyzet felszámolását a szíriai kormány és az ellenzék tárgyalásai eredményezhetik. A tárgyalásoknak szerinte az Arab Liga adhatna otthont. Az orosz külügyminiszter szerint a szíriai válság békés megoldásáért aggódó országoknak nemcsak Damaszkuszt kell felszólítaniuk az erőszak beszüntetésére, de az ellenzéket is.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország olyan határozati javaslatot készül az ENSZ Közgyűlése elé terjeszteni, amely megbélyegzi a Szíriában zajló tüntetések véres elfojtását. Diplomaták csütörtöki közlése szerint a három európai állam először a Közgyűlés emberjogi bizottsága elé akarja vinni a tervezetet, amelyhez állítólag már megnyerték az arab államok kulcsfontosságú támogatását.

Megfigyelők szerint egy ilyen lépés sikere fokozhatná a nyomást az ENSZ Biztonsági Tanácsára a szíriai helyzet megítélésében. Októberben a BT két állandó tagja, Kína és Oroszország megvétózott egy olyan határozattervezetet, amely elítélte volna az Aszad-rezsim fegyveresei által elkövetett vérengzéseket. A rendszerellenes demonstrációk szétverése eddig 3500 ember életét oltotta ki Szíriában.

– A világnak fenn kell tartania a Szíriára gyakorolt nyomást, hogy a kormány felhagyjon az erőszakkal a tüntetők ellen – jelentette ki Moszkvában az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton egyúttal ismét lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

“Itt az ideje, hogy Aszad távozzon” – tette hozzá az orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követő sajtóértekezleten Ashton. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az Arab Liga “igen világosan értésre adta álláspontját” a szíriai eseményekkel kapcsolatban. (A szervezet pár napja felfüggesztette Szíria tagságát a ligában.)

A legújabb szíriai fejlemények kifejezetten nyugtalanítják Kínát, és Peking reménykedik abban, hogy minden fontosabb fél együtt fog működni az Arab Liga válságterve mielőbbi életbe léptetésének érdekében – hangoztatta Liu Vej-min (Liu Weimin) külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatón. Liu az erőszak megfékezését és a párbeszédes megoldást sürgette, valamint szorgalmazta, hogy a megbeszéltekkel összhangban vonják ki a katonákat a városokból.

A szíriaiak hajlandók lennének elfogadni egy esetleges török beavatkozást Szíriában – állította csütörtökön a szíriai Muzulmán Testvérek iszlamista szervezet törökországi száműzetésben élő vezetője.

Elfogadható lenne egy ilyen beavatkozás azzal a céllal, hogy megvédjék a civil lakosságot a damaszkuszi rezsimtől – mondta Mohammed Rijád Sakfa sajtótájékoztatón arra a kérdésre, a nemzetközi közösség miként lehet a szíriai ellenzék segítségére. Egy török beavatkozás inkább elfogadható lenne, mint egy esetleges nyugati – fűzte hozzá, de nem részletezte, pontosan milyen jellegű beavatkozásra gondol.

Marokkó is visszahívta szíriai nagykövetét amiatt, hogy rezsimpárti tüntetők Damaszkuszban ismét megtámadták az észak-afrikai ország diplomáciai képviseletének épületét. Taib Fásszi-Fihri külügyminiszter közölte: VI. Mohamed király hozott döntést a nagykövet visszahívásáról, hogy “tiltakozzon a magát megújítani nem képes rezsim ellen”.

Szerdán Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetségét is támadás érte Damaszkuszban, jóllehet a szíriai hatóságok fogadkoztak, hogy megvédik a külképviseleteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik