Nagyvilág

Könnyen képviselő nélkül maradhatnak az EP-ben a határon túli magyar pártok

Botár Gergely / MTI
Botár Gergely / MTI

Jóval kevesebb magyar párt fog képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe, ha hihetünk az újabban publikált közvélemény-kutatások eredményeinek. Nincs kizárva ugyanakkor, hogy még ennél is jobban megcsappan a magyar érintettségű részvétel az EP következő ciklusában: a Népszava írása szerint könnyen előfordulhat, hogy egyetlen határon túli magyar párt sem jut mandátumhoz június 9-én.

A két valóban esélyes formáció a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Romániából, és a Magyar Szövetség Szlovákiából, mindkét formáció a bejutási küszöb környékén egyensúlyoz.

Az RMDSZ Románia 2007-es EU-csatlakozása óta mindig átlépte az 5 százalékos küszöböt, jelenleg is van két képviselője az Európai Parlamentben. A legutóbbi, áprilisban publikált mérések viszont csak valahol 4,9 – 5,1 százalék körül mérték a pártot, ami – tekintettel a hibahatárra – nem jelent még biztos bejutást az EP-be. A párt esélyeit nem növeli, hogy az idei voksoláson a románok több mint kétszer annyi külföldi szavazókört rendeznek be, mint a legutóbbi választáson, ami a várakozások szerint emelni fogja a román részvételt. A lap megjegyzi még, hogy a románoknak egyébként is magasabb a bizodalma az EU-ban, miközben a magyar kormány brüsszelezése a határokon túl is célt ért, és az egyébként is kisebb szavazási hajlandóságú romániai magyarok bizalma megrendülni látszik az unióban. Ennek következtében az RMDSZ leginkább csak az „etnikai fegyelemből” leadott voksokra számíthat.

Szlovákiában még bonyolultabb a magyar képviselet helyzete: három magyar pártot is találunk a palettán, de a támogatottságuk egyaránt alacsony. A tavaly októberi parlamenti választáson egyikük sem jutott be a törvényhozásba, a Híd és a Magyar Fórum már nem is önállóan, hanem szlovák kispártokkal együtt indult. A legjobb eredményt a Magyar Szövetség érte el a maga 4,38 százalékával, hasonló eredmény nem érne EP-mandátumot a pártnak júniusban (tekintve, hogy 5 százalék a küszöbérték). A Magyar Szövetség támogatottsága egyébként fokozatosan javult az utóbbi időben, áprilisban a küszöb fölé mérték, de ez is hibahatáron belüli eredmény.

A Magyar Szövetség helyzetét nehezíti, hogy a szlovákiai magyaroknak csak a 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy etnikai pártra szavazna, negyven százalékuk a nagy pártok közül választna, így akár a Progresszív Szlovákiánál is landolhatnak a voksok. Az említett formáció amellett, hogy elkötelezetten EU-párti, a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, listavezetője pedig a most megalakult Fico-kormány előtti szakértői kabinet miniszterelnöke, Ódor Lajos.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik