Nagyvilág

Polgárháborús helyzet Szíriában

Első komoly támadását hajtotta végre az ellenzéki Szíriai Szabadsereg. Egy katonai hírszerző központot rohamoztak meg Damaszkuszban.

Helyi szemtanúk és szíriai ellenzéki csoportok közlése szerint a kormányerők nagyjából húsz tagja halt, vagy sebesült meg, amikor az ellenzék oldalára átállt katonákból álló csoport rátámadt a szíriai légierő hírszerző szervezetének damaszkuszi főhadiszállására. A komplexumot nehézfegyverekkel és rakétagránátokkal támadó fegyveresek állítólag nem veszítettek egy embert sem a tíz percig tartó támadás alatt – közölte szemtanúkra hivatkozva a Reuters. A kormányzat nem erősítette meg az esetről szóló beszámolókat.

A támadás követően a szíriai biztonsági erők úttorlaszokat állítottak fel a környéken, a légierő hírszerző ügynökei teherautókkal járőrőznek az utcákon és nagyjából hetven embert tartóztattak le. Helyiek elmondása szerint több üzletet is leromboltak.

A támadásról szóló hírek után az orosz külügyminiszter kijelentette: a szíriai helyzet „már most teljesen olyan, mint egy igazi polgárháború”. Szergej Lavrov az erőszak leállítására szólította fel mindkét felet, valamint béketárgyalások megkezdését sürgette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik