Közélet

Rétvári államtitkár büszke a bérfagyasztásra

A megalázó pótlékemeléséről azt írta, a kormány elkötelezett a pedagógusok anyagi megbecsülésében.

Az államtitkár annak ellenére állította ezt, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének  (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közös sztrájkbizottsága korábban jelezte, a kormány ismét megalázta a közoktatás dolgozóit.

Kapcsolódó
A tanárok etikából oktatják Orbánt – meccs közben nem hirdetünk végeredményt
A pedagógusok sztrájkbizottsága visszautasítja, hogy tárgyalás közben hirdette ki „bérfagyasztó” ajánlatát.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője a miértre lett volna kíváncsi. Írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének. Szerinte a pedagógusok

ma valóban a nemzet napszámosai, túlterheltek, munkájuk túlszabályozott, adminisztrációs terheik indokolatlanul nagyok, jövedelmük megalázóan alacsony.

Az ellenzéki politikus felidézte, Pósán László fideszes képviselő  már felvetette, a szakképzéshez hasonlóan a közoktatásban tanítókat is ki kellene vonni a közalkalmazotti körből, hogy ők is a Munka törvénykönyve alapján dolgozzanak, kapjanak bért.

Arató Gergely szerint minden megoldásnak örülnek, ha jobbá teszi a pedagógusok helyzetét, de szeretnének tisztán látni. A minisztertől két kérdésre várt választ. 

  • Van-e arra vonatkozóan konkrét elképzelés, hogy a közoktatásban oktató pedagógusok kikerüljenek a közalkalmazottak köréből?
  • Miért kell 2023-ig várniuk a pedagógusoknak a béremelésre?

Főnöke, Kásler Miklós megbízásából adott válaszában Rétvári Bence államtitkár nyilvánvalóvá tette, a kormány a felháborodás, sztrájkfenyegetés dacára sem fog engedni a pedagógusbérekről szóló vitában.

Kioktató stílusban, fejedelmi többesben írt arról, milyen nagy a különbség ebben az ügyben is az Orbán-kormány és ellenzéke közt, külön kitért rá, hogy szerinte Márki-Zay Péter azt mondta, még a 10 százalékos emelésre sincs szükség.

Önökkel szemben, akik kormányzásuk idején 381 településen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, 15 000 tanárt bocsátottak el, tandíjat vezettek be a pedagógusképzésre és elvettek 1 havi bért a pedagógusoktól, mi elkötelezettek vagyunk a pedagógusok anyagi megbecsülésében is.

Az államtitkár szerint ezt igazolja, hogy a december 2-án megjelent kormányrendelet módosítása szerint jövőre újabb 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál, ha pedig kedvezőek lesznek a gazdasági folyamatok, 2023-tól látszik lehetőség komolyabb bérrendezésre.

Kapcsolódó
Orbán Viktor átverte bérfagyasztó ajánlatát
Hiába a sztrájktárgyalás, tiltakozás, 10 százalékos lesz a pedagógusok fizetésemelése. A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet.

Az Ön pártjának miniszterelnök-jelöltje azonban elutasítóan nyilatkozott a 10 százalékos béremelésről, mondván: …a pedagógusoknak nincs szükségük választás előtti kormányzati bizsura.

A pedagógusok attól tartanak, hogy a 2023-re ígért emelésnek nem a gazdaság állapotához lesz köze, hanem ahhoz, hogy megszűnne a közoktatásban tanítók közalkalmazotti státusza, Rétvári Bence azt állította, a pedagógusok jogviszonyának változásával kapcsolatos előterjesztést nem tárgyalt még a kormány.

Kapcsolódó
„Rétvári ennyire tájékozatlan, vagy az állampolgárokat nézi teljesen hülyének?”
Novemberi cikkünk után Sneider Tamás független képviselő szerette volna megtudni, tervezi-e a kormány a gyógypedagógiai asszisztensek béremelését. Rétvári Bence államtitkár a feltett kérdésre azonban nem válaszolt. A szakszervezeti képviselők felháborodottan reagáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik