Belföld

Orbán Viktor átverte bérfagyasztó ajánlatát

Orbán Viktor/ Facebook
Orbán Viktor/ Facebook
Hiába a sztrájktárgyalás, tiltakozás, 10 százalékos lesz a pedagógusok fizetésemelése. A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet.

A kormány átírta azt a szabályt, amely alapján megállapítják a  pedagógusok illetménypótlékát. A Magyar Közlönyben megjelent,  Orbán Viktor által aláírt új szabály január 1-jétől érvényes.

A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló korábbi rendelet egyetlen ponton módosul, a

16. § (11) bekezdésében a »tíz« szövegrész helyébe a »húsz« szöveg lép.

Mindez azt jelenti, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatottak az alapilletményük 20 százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra lesznek jogosultak.

A rendelet annak ellenére született meg, hogy a pedagógusok szakszervezetei (PSZ, PDSZ) régóta egyértelművé tették, elfogadhatatlannak tartják a kormány megalázóan alacsony, 10 százalékos ajánlatát, amely nem is az alapbért emeli meg, hanem a pótlékot.

Kapcsolódó
„A tantestületekben sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak készülnek”
Egy győri pedagógus nem hajlandó elkészíteni az életpályamodell által rákényszerített portfóliót. Döntésével nincs egyedül: sok tanár mára inkább más munkalehetőség után néz, mivel 2022-ben portfólió hiányában elköszönhetnek a közalkalmazotti státuszuktól.

Orbán Viktor ennek ellenére egyértelműen sikerként próbálja ezt beállítani.

Magyarország előre megy, nem hátra!

– ismételte meg a Facebook-oldalán, ahol azzal büszkélkedett, hogy jövőre 10 százalékkal emelkedik a tanárok és az óvónők fizetése.

„Vérlázító” – előzőleg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is így minősítette a 10 százalékos ajánlatot sztrájktárgyalásaik után. Szerintük az alamizsna egy olyan helyzetben, amikor a legtöbb tanárnak megélhetési gondjai vannak.

Kapcsolódó
Egyre több a lék a pedagógusok süllyedő hajóján – érdemi béremelés nélkül tovább súlyosbodhat a tanárhiány
A közelmúltban több fideszes politikus is úgy fogalmazott, szükség lenne a pedagógusbérek emelésére. Ám amíg a pedagógus-életpályamodell nem változik, addig valódi béremelésről sem lehet szó, így pedig esélytelen, hogy megoldódjon az egyre súlyosabbá váló tanárhiány.

Azt már tavaly is jelezték, a pótlék emelése nem  béremelés, csak annak a beismerése, hogy az életpályamodell „becsődölt”. Valódi béremelést az jelentene, ha vetítési alapnak a mindenkori minimálbért tekintenék. (Az náluk ugyanis még mindig 101 500 forint, miközben 2022-től az összeg már 200 000 forint lesz.)

Kapcsolódó
PSZ: jól hangzik a tanári béremelés, de nem igaz
A szakszervezet szerint a tanári életpályamodell „becsődölt”. 

A 10 százalékkal a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke sem volt elégedett. Horváth Péter az InfoRádiónak október végén azt mondta, azzal tovább romlik a tanárok társadalmi pozíciója. Ő is felidézte, hogy az életpályamodell bevezetésekor a béralapot a minimálbérhez kötötték, ami 2015-től megszűnt, így a nemzetgazdasági átlagbért 61 éves korára éri el egy pedagógus.

Kapcsolódó
Nyugdíjazása előtt éri el egy tanár a nemzetgazdasági átlagbért
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nagyon borúlátó. Több tanárt, több fizetést, több oltott diákot szeretne.

Orbánt kérdezik, mi lett az ígéretekkel?

11 év kétharmados felhatalmazás után mit üzen a pedagógusoknak az ígért, de elmaradt anyagi megbecsülésük ügyében?

A jobbikos Ander Balázs erre várna választ a miniszterelnöktől, aki nyáron még méltatta a pedagógusokat, korábban pedig úgy vélte, talán a legfontosabb munkát végzik, hiszen a gyerekeinket bízzuk rájuk.

Az ellenzéki politikus felidézte azt is, hogy 2006-ban, ellenzékben, Orbán Viktor biztonságot, anyagi megbecsülést ígért a tanároknak, 2010-ben pedig arra kért felhatalmazást a választóktól, hogy a pedagógusok, oktatók és nevelők megbecsülését és tekintélyét helyreállítsa.Ehhez képest a kormányzat elégtelenül teljesít az oktatás területén: a pedagógusok problémáit nem ismeri, akiket pedig kénytelen meghallgatni, azokkal ellenséges. Ander azt javasolta, ha Orbán

a pedagógusok vészkiáltásait nem hallja, ha a közvélemény nem érdekli,

legalább konzultáljon az édesanyjával, aki a nyugdíjazása előtt pedagógus volt.

Kapcsolódó
Orbán és Navracsics a múltból üzen a lázadó tanároknak
Hajrá Magyarország, hajrá tanárok! Az egységes akarat megerősítheti az országot, képessé teheti arra, hogy túllépjen az elmúlt évek kudarcain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik