Belföld

A tanárok etikából oktatják Orbánt – meccs közben nem hirdetünk végeredményt

A pedagógusok sztrájkbizottsága visszautasítja, hogy tárgyalás közben hirdette ki „bérfagyasztó” ajánlatát.

Felháborítónak tartja a lépést a Pedagógusok Szakszervezetének  (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közös sztrájkbizottsága. Mint írták, a Magyar Közlönyben úgy jelent meg a rendelet a 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékról, hogy közben tartanak a sztrájktárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az újabb fordulót december 15-re tűzték ki.

A két szakszervezet visszautasítja ezt az etikátlan magatartást:

meccs közben nem hirdetünk végeredményt!

Mint írták, tisztességes bért követelnek, nem bérpótlékot, de ezt az Orbán-kormány nem érti, noha a pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor mást ígért. A PSZ és a PDSZ azért küzd, hogy tartsa be eredeti ígéretét, a folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógusok fizetésének kiszámításakor.

A kormány azt sem tartotta fontosnak, hogy pedagógusok ezrei hagyják el a szakmát, a pályakezdők messze elkerülik az iskolákat, óvodákat az alacsony fizetések miatt.

A kormány a 2014-es (101 500 forintos) minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, újabb „bérfagyasztó” bérpótlékról szóló rendelkezése újabb feszültséget okoz:

januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14! éve pályán lévő tanítónő, óvónő.

Miközben a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, a kormány nem tartja fontosnak, hogy megbecsülje azokat, akik a gyermekeket oktatják, nevelik. Döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatás dolgozóit. A szakszervezetek nem adják fel, megvárják a meccs végét, ami akár a jövő év tavaszáig is kitolódhat.

Kapcsolódó
Orbán Viktor átverte bérfagyasztó ajánlatát
Hiába a sztrájktárgyalás, tiltakozás, 10 százalékos lesz a pedagógusok fizetésemelése. A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet.

Ajánlott videó