Közélet

Jön a 300 milliárdos per, beidéztetnék Orbánt is

Csütörtökön kezdődik a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjainak pere az állam ellen.  

A Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash 2015 tavaszán ment csődbe, miután a Magyar Nemzeti Bank egy vizsgálat után kezdeményezte felszámolásukat. 60 ezer károsult és 300 milliárd forintos kár maradt utánuk – mondta az InfoRádiónak Palotás János. 

A pertársaságot összefogó P&P Gazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint a Quaestor-károsultak körében mintegy 30 ezer ügyfélnek ígértek teljes kárrendezést. Ezt nem tartották be, később az állam már csak 20 ezer ügyfél kárenyhítését vállalta volna, ami kiterjedt néhány Hungária-károsultra is – tette hozzá.

A 1264 Quaestor, 229 Hungária és 159 Buda-Cash károsult perközössége úgy gondolja, a kárukért az állam, a jegybank és a számvevőszék is felelős. 

Palotás szerint a károk összegét már nem kell megállapítani, az ismert. Csak azt kell bizonyítani, hogy az állam intézményei felelősek a károkozásért, az elkerülhető lett volna, ha megfelelően működnek. A pertársaság szakértője hosszú perre számít, mert fontos és bonyolult kérdésekre kell választ találni:

Miért nem vizsgálta az Állami Számvevőszék, hogy milyen tiltott ügyleteket folytattak a befektetési vállalkozásokkal a különböző állami intézmények? Miért nem vizsgálta a károkozásban a Magyar Nemzeti Bank felelősségét?

A károsultak Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal kabinetfőnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök, Windisch László jegybanki alelnök és Domokos László ÁSZ-elnök meghallgatását is kezdeményezték a perben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik