Közélet

Gyárfás Tamás nagy manőverei

Kedden este őrizetbe vették Gyárfás Tamás korábbi sportvezetőt és médiamogult, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Fenyő János vállalkozó 1998-as meggyilkolását. Gyárfás a rendszerváltás utáni magyar közélet megkerülhetetlen figurája, megszakításokkal 23 évig irányította a Magyar Úszószövetséget, világeseményeket szervezett, megpróbált foci-Eb-t hozni Magyarországra, de Hosszú Katinkával ő sem bírt. Médiavállalkozóként hosszú éveken keresztül készített baloldali elfogultsággal vádolt tévéműsort, de a Fidesz újkori uralma alatt is megtalálta a számításait. Tehetsége és befolyása miatt sokáig érinthetetlen figurának tűnt, de most úgy tűnik, hogy őt is utoléri a végzete.

Fotó: Beliczay László/MTI

Íme Gyárfás Tamás karrierjének fő állomásai.

Elindul a Napkelte

Gyárfás sportújságíróként kezdte a pályafutását – többek között a szocialista országok által bojkottált 1984-es Los Angeles-i olimpián is részt vett helyszíni tudósítóként –, a közéletbe a nyolcvanas évek végén a Napkeltével tört be. A reggeli műsor először 1989 januárjában került adásba, és a döcögős kezdés ellenére a rendszerváltás utáni Magyarország egyik ikonikus programjává nőtte ki magát. 1989-től 1999-ig az akkori egyes csatornán volt látható, majd az első Orbán-kormány idején száműzetésbe vonult, előbb a már megszűnt TV3-ra, majd az ATV-re. A műsor a szerényebb elérésű csatornákon is sikeres volt, így nem meglepő módon a visszatérő szocialista kormányok idején újra Gyárfás indíthatta a reggeleket az állami tévén.

Sikerei ellenére a Napkeltét még a liberális értelmiség részéről érték bírálatok annak elfogultsága miatt, és az sem javított a megítélésén, hogy a hirdetésekből befolyó összegeket kizárólag Gyárfás cége könyvelhette el. A kétezres években a Napkelte próbált nyitni a Fidesz felé, a 2006-os kampányban felajánlották például a fideszes politikusoknak, hogy maguk választhatják ki az őket kérdező újságírókat és műsorvezetőket, később azonban a jobboldal újra bojkottot hirdetett a műsor ellen. A Napkelte 2009-ben szűnt meg végleg, amiben az is szerepet játszhatott, hogy ekkor már sejteni lehetett, hogy a 2010-es választások után újra a Fidesz fog kormányt alakítani.

Olimpiára hazudott versenyzők

Gyárfást 1993-ban választották meg a Magyar Úszószövetség elnökévé, regnálása alatt pedig számos nagy eredményt elkönyvelhetett a sportág, de a botrányok sem maradtak el. Nem sokkal az 1996-os atlantai olimpia után robbant a bomba, hogy a huszonkét fős magyar olimpiai úszócsapatból 12 versenyzőnek meghamisították az eredményeit, hogy részt vehessenek a játékokon.

A magyar szövetség egy soha meg nem rendezett válogatóverseny fiktív eredményeit küldte el a nemzetközi szövetségnek és a világranglista összeállítóinak, a jegyzőkönyv szerint a kamuversenyen olyan nagyágyúk is részt vettek, mint Egerszegi Krisztina vagy Güttler Károly.

A csalásról a Mai Nap című újság már az olimpia előtt beszámolt, de igazi szenzáció csak az után lett belőle, hogy a Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszava is lehozta a sztorit.

A botrány kirobbanása utána fejek hullottak szövetségben, Gyárfás is lemondott az elnöki posztról, de később aztán újra megválasztották.

Puccskísérlet Schmitt Pállal szemben

Fotó: Földi Imre/MTI

Gyárfás az utóbbi évtizedekben több hazai és nemzetközi sportszervezetben is vezetőtisztséget töltött be, de a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székéért folytatott harcba beletört a bicskája. A szervezet alelnökeként tevékenykedett, mikor 2006-ban megindult a szervezkedés, hogy a 17 éve regnáló elnököt, Schmitt Pált leváltsák, és a helyére Gyárfást ültessék. Az alelnök ezt tételesen soha nem ismerte be, a vádakra úgy felelt, hogy mindössze azt akarta, hogy

Schmitt nemzetközi feladataira tekintettel a MOB-ot itthon egy operatív személy vezesse.

Ennek ellenére egy rendkívüli közgyűlésen mégis szavaztak a küldöttek Schmitt leváltásáról, de a későbbi köztársasági elnök – igaz, csak megismételt voksolást követően a helyén maradhatott. Gyárfás a kudarc ellenére sem mondott le, a szervezet alelnöke maradt, bár a Schmitt Pállal való egyébként sem túl baráti viszonya még tovább romlott.

A sikertelen Eb-pályázat

Bár 2006-ban úszó Európa-bajnokságot is rendeztek Budapesten, Gyárfás nem tudott ellenállni a januárban kapott felkérésnek, hogy segítsen Magyarországra hozni a 2012-es labdarúgó Eb-t. A szervezőbizottság elnökeként az volt a feladatot, hogy elkészítse a győztes prezentációt, valamint a sportdiplomáciában való jártasságát kihasználva próbálja meggyőzni az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának tagjait arról, hogy a magyar pályázat a legjobb.

A torna megrendezésére a horvát-magyar közös pályázat mellett a lengyel-ukrán páros, valamint Olaszország pályázott, és bár előzetesen mindenki nagyon magabiztos volt, végül az esélytelennek tartott lengyel-ukrán pályázat győzött, míg a horvát-magyar kooperáció beadványára senki sem szavazott a bizottság tagjai közül.

Egymásra találás Orbán Viktorral

A Fidesz 2010-es választási győzelme után borítékolható volt, hogy Gyárfás hosszú időre mellőzve lesz a hazai közéletben. 2011-ben úgy tűnt, hogy akár a bokáját is megütheti, a Kehi ugyanis szabálytalanságokat állapított meg az egy évvel korábbi margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatásának felhasználását illetően, és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is vizsgálatot indított a jogosulatlanul felvett, illetve elköltött 180 millió forint ügyében.

A szövetség végül rendezte a számlát, a viszony azonban látszólag fagyos maradt, ezt támasztotta alá az a 2012. szeptemberi incidens is, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a Szépművészeti Múzeumban a londoni olimpián 4-6. helyezést elért sportolókat, és az esemény során látványosan nem fogott kezet Gyárfással, aki aztán feldúltan távozott. Később azt mondta, nem személyes, pusztán protokolláris okok álltak a közjáték hátterében, de az ügy így is további találgatásokra adott okot.

Fotó: Kovács Anikó/MTI

Ezek a találgatások azonban nem voltak hosszú életűek, ugyanis a két nappal később rendezett parlamenti ünnepségen az úszószövetség elnökét a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. Ez a mozzanat vetett véget Gyárfás kegyvesztettségének. Ezt követően Orbán Viktor egyre többet mutatkozott Gyárfás társaságában és többször is a nyilvánosság előtt méltatta. A Fidesznél beláthatták, hogy az úszósport folyamatos sikerei a kormány hasznára lehetnek, így ha kényszerből is, de szövetségre léptek a MÚSZ elnökével. Ennek leglátványosabb hozadéka a 2017-es hazai rendezésű vizes vb volt, aminek a költségei még az utolsó pillanatokban is csak nőttek, és végül több mint 100 milliárd forintba került.

Bol-dog, a hátborzongató kabalakutya

Bár a vizes vb-t csak 2017 nyarán rendezték, az esemény kabalafigurája már két évvel korábban bemutatkozott a nagyközönségnek. Azaz kabalafigurái, mert az első körben bemutatott Bol-dog névre keresztelt albínópuli az egész világot meghökkentette megjelenésével, így alig egy héttel később maga Gyárfás is elhatárolódott a jószágtól.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

„Azt nem tudom, kié, azt nem én csináltam” – nyilatkozta Bol-dogról az ATV-nek Gyárfás, majd hamarosan bejelentette, hogy a pulit Water Lilly és Water Willy váltja majd. A más kérdés, hogy később ez a választás is adott okot a derültségre.

Háború Hosszú Katinkával

2015 decemberében az akkor még csak ötszörös világbajnok Hosszú Katinka tartott sajtótájékoztatót a MOB székházában, ahol hosszasan bírálta a Magyar Úszószövetség munkáját. Az úszónő azért kritizálta a Gyárfás vezette szervezetet, mert érzése szerint a MÚSZ elvárta a világszínvonalú eredményeket, de ehhez közel sem biztosított világszínvonalú feltételeket. Válaszul Gyárfás egy 12 millió forintos szerződéssel kínálta meg Hosszút – amennyiben továbbra is a szövetség rendelkezésére áll –, de a szerződést sportoló a sajtó szemeláttára tépte ketté.

A történtek hatására a szintén sokat kritizált Kiss László szövetségi kapitány bejelentette lemondását, amit azonban Gyárfás nem fogadott el (ahogy Kiss nemierőszak-ügye után is védelmébe vette a kapitányt, és egy tévéműsorban azt mondta az áldozatról, az „egy tekintélyes embernek volt a lánya, aki kapható volt”, csak később úgy állította be, hogy megerőszakolták).

Hosszú Katinka végül három aranyérmet nyert a riói játékokon, bár a felkészülést a magyar csapattól külön végezte férjével, Shane Tusuppal.

Fotó: Músz / Szaka József/MTI

Alig egy év elteltével Hosszú a Facebook-odalán tett közzé nyílt levelet, melyben lemondásra szólította fel az úszószövetség elnökét.

Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyjam abba az úszást és vonuljak vissza

írta a legjobb magyar úszó, és kitért arra is, hogy felháborítónak tartja, hogy a sportolók kínkeserves munkával elért eredményeivel a szövetség a sajátjaként dicsekszik el, miközben Gyárfás nemcsak a sportolókat, de a klubjaikat is sakkban tartja. „A szavazások mellőznek mindenféle demokratikus jelleget, a tisztségekről nyílt, kézfeltartásos szavazással döntenek. Innentől kezdve nem nehéz elképzelni, hogy hányan mernek szembeszegülni a rendszerrel. A tisztségviselő választás során sokkal több forog kockán a kluboknak, mint a vezetői pozíciók.”

Hosszú állítása szerint nemcsak a maga, hanem egy sor tehetséges, a világ élvonalába tartozó úszó nevében is szólt, akik azonban aggódnak, milyen következményekkel járna, ha hallatnák a hangjukat. „Amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát és mondjon le tisztségéről.”

A levél publikálása után nem sokkal Gyárfás engedett a közvélemény nyomásának, és 23 év után távozott a Magyar Úszószövetség éléről.

Gyárfás a londoni olimpiáról hívott, mekkora a baj
Történetek a Nap TV-től az olimpiáról munkatársunkhoz eleresztett telefonon át a sikersztori végéig.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik