Üzleti tippek

Egészséges növekedés

A gyógyászati hirdetők a válság ellenére sem fogták vissza költésüket a tavalyi évben. Az online egészségügyi médiumok között a tulajdonost váltó HáziPatika.com fölényesen vezet, a nyomtatott lapoknál viszont élesebb a verseny.

Soha nem dolgoztam még ilyen nagy médiacégnél, a következő egy évben elválik, hogyan érzem itt magamat. Ettől függ, hogy maradok-e 2011 után is a vállalatnál – mondja Kocsis Gábor, a HáziPatika.com Kft. egyik tulajdonosa, aki a közelmúltban költöztette át a céget a Sanoma Budapest székházába. Kocsis és Blum Péter tíz évvel ezelőtt alapította a HáziPatika.com-ot, amelynek 50 százalékos tulajdonrészét januárban értékesítették a Sanomának. Jövőre a névadó site mellett a Babaszobát, az 50+ oldalakat és az Egészségpont webáruházat működtető HáziPatika.com Kft.-nek már százszázalékos tulajdonosa lesz a finn kiadó magyar cége.

Kocsis Gáborék másfél évvel ezelőtt határozták el, hogy értékesítik a vállalkozásukat, és több vevőjelölt közül döntöttek a Sanoma ajánlata mellett. A két részletben való eladást azzal magyarázza, hogy nem az volt a céljuk, hogy gyorsan elpasszolják valakinek a HáziPatikát. Nekik is érdekük, hogy a „gyerekük” sikeresen integrálódjon a nagy médiacégbe.
„A HáziPatika eljutott egy olyan szintre, hogy önerőből már nehezen tudtuk volna fejleszteni, a Sanoma női portfóliójában rejlő szinergiákat és marketinglehetőséget kihasználva pedig öt hónap alatt érhetjük el azt, amelyhez független szereplőként öt év kellett volna” – teszi hozzá a HáziPatika alapítója.

OTC-biznisz

A piacvezető egészségügyi weboldallal valószínűleg a Sanoma sem csinált rossz üzletet. Az elmúlt másfél év ugyanis azt mutatja, hogy az ilyen tematikájú médiatermékeket kevésbé viselte meg a válság. Az ezeket a médiumokat eltartó, gyógyászati területen mozgó hirdetők ugyanis azon kevesek közé tartoztak, amelyek nem kezdtek lázas büdzsévagdosásba. Sőt, a listaáras reklámköltési adatok alapján ezen cégek reklámköltése tavaly 2008-hoz képest 20 százalékkal emelkedett. Ezt volt miből finanszírozni, ugyanis az IMS Health adatai szerint 2009-ben a magyar gyógyszerpiac teljes forgalma (nettó termelői áron) elérte az 553 milliárd forintot. Ebből az OTC-, azaz a vény nélkül kapható termékek – amelyeket a széles közönség számára is lehet reklámozni – tíz százalékot tettek ki.

Nem véletlen, hogy számos online és nyomtatott lap verseng ezért a hirdetői körért. A már említett HáziPatika egyértelműen vezet a saját területén. Kocsis Gábor szerint minden évben készítettek egy kutatást, amelyben legutóbb az online egészségügyi site-k között a HáziPatika spontán ismertsége 25 százalékos volt, az utánuk következő hasonló oldalak pedig csak négy-öt százalékon álltak.

Ezt visszatükrözik a WebAudit látogatottsági adatai is. A HáziPatika csoport újabban naponta 80-90 ezer egyedi látogatót vonz, ezen belül a névadó egészségügyi oldal 70-80 ezret. A következő szint 10-20 ezer napi látogatónál van, ahol töb-ben is küzdenek egymással. Itt sorakozik a Vital.hu, amelynek tulajdonosa egy nyomtatott egészségügyi lapot is megjelentet, az InforMed és a Sváby András résztulajdonában lévő Videoklinika. Ezeknél valamivel kevesebb, napi hét-nyolcezer látogatót ér el a Weborvos.

Utóbbi a tavalyi év közepéig a Teva Magyarország márkaoldalaként működött, majd megvásárolta egy magánszemélyek tulajdonában lévő cég. Zöldi Péter ügyvezető szerint nem hajhásszák a látogatottságot, inkább speciális tartalmukat kívánják hangsúlyozni. A szélesebb közönséget egy 60 ezres „orvos válaszol” adatbázissal célozzák meg. Ezzel párhuzamosan a site-nak létezik egy regisztráció után elérhető szakmai változata, amellyel az orvosokat és az egészségügyi döntéshozókat szeretnék elérni.

Német példa

A nyomtatott egészségügyi médiatermékek piaca alapvetően két részre osztható. Az árushelyi lapok közül a Matesz adatai alapján a legtöbbet a Nők Lapja Egészségből értékesítenek, ez 2009 utolsó negyedében közel 28 ezer példányt jelentett. A Családi Lapból tíz éve még bő 50 ezer fogyott havonta, most már csak 15 ezer. Ezenfelül az Ideál magazin auditáltatja a példányszámadatait, a lapból a legfrissebb adatok szerint közel 16 ezret adtak el.

A patikában terjesztett magazinok külön kategóriát képviselnek. Ezek többségének üzleti modellje a Németországban 1956 óta működő Apotheken Umschau példáját követi. A gyógyszerész nagy tételben előfizet az újságra, majd ezeket marketingeszközként használva, a patikába betérő vevőknek elosztogatja. Teszi ezt annak reményében, hogy az újságban látott termékekért később visszatérnek a vásárlók.
Az első ilyen lap az 1993-ban megjelent Patika Tükör volt, amelyből később kiváltak az alapítók, és 1996-ban létrehozták a Patika Magazint. Emellett évek óta létezik a Recept Nélkül című kiadvány, valamint a kisgyerekes anyukákat megcélzó Baba Patika. Némileg eltérő üzleti modellt követ a legújabb ilyen termék, a 2006-ban indult Gyógyhír Magazin, amely nem kér pénzt a patikusoktól, pusztán a hirdetésekből tartják fenn magukat.

„A Recept Nélkül olvasóinak 44 százaléka egyáltalán nem internetezik, tehát sok olvasó nem érhető el a világhálón keresztül. A Vital.hu oldal is a miénk, ahol viszont a fiatalabb olvasóközönség miatt nagyobb hangsúlyt helyezünk az egész-ségmegőrzésre, a két médium tehát remekül kiegészíti egymást” – ecseteli erényeiket Nagy Tünde, a Prevent Media Kft. ügyvezetője, aki szerint tavaly mindkét terméküknél nőttek a reklámbevételeik. Az ügyvezető szerint, ha a gyógyászati cégek csökkentenék is a büdzséjüket, akkor utoljára az eladáshelyi megjelenésekkel, köztük a patikai lapoknál spórolnának.

A Patika Magazint megjelentető Galenus Kft. ügyvezetője, Fári István a reklámbevételeik terén némi hullámzásról számolt be. Még 2008-ban kénytelenek voltak elkönyvelni egy 20 százalékos éves csökkenést, ám tavaly ősztől kezdve ezt visszanyerték, így megőrizték a válság előtti pozíciójukat. Az összesített olvasottsági adatok szerint a patikai terjesztésű lapok olvasókörének 46 százalékát a 60 év felettiek, 54 százalékát pedig a 15–59 éves korosztály adja. A lapok olvasóinak kétharmadát a nők teszik ki.

A piaci szereplők közül nem mindenkinek vannak auditált példányszámadatai. A rendelkezésre álló számok alapján a Patika Magazin és a Gyógyhír Magazin számít piacvezetőnek. Előbbiből a tavalyi év utolsó negyedében 220 ezret terjesztettek és 199 ezret értékesítettek a patikusoknak, a teljesen ingyenes Gyógyhír terjesztett példányszáma pedig 231 ezer volt. A Patika Tükörből a kiadó saját közlése szerint 150 ezer példányt nyomnak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik