Pénzügy

Káosz a CSOK-os önerő körül

lakasvasarlas(210x140).jpg (Array)
lakasvasarlas(210x140).jpg (Array)

Sokan várják az új lakástámogatási rendszert, mely júliustól új lakás vásárlásán és építésén kívül már bővítésre és használt lakás vásárlására is igényelhető. De van egy nagy gond. Az „önerő" fogalmát nem egységesen kezelik a bankok. 

Júliustól

Mint ismert a 2015. január 1-től hatályba lépő adósságfék-szabályozás alapvetően két fő pillérből áll. A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását.

A hitelfedezeti mutató pedig a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek) a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát. Ez utóbbinál forint-jelzáloghitel esetén a kitettség nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan bank által elismert forgalmi értékének 80 százalékát. Ami egyben azt is jelenti, hogy minimum 20 százalékos önerő szükséges a hitelfelvételhez.

Ez a gond

A törvényi rendelkezés tiszta. Az új, július 1-től elérhető Családok Otthontteremtési Kedvezménye (CSOK) támogatással kapcsolatban azonban a Duna House szerint nagy a félreértés, miszerint beleszámít-e az önerőbe, vagy sem. A válasz egyszerű: igen önerő, viszont ami a zavart okozza, hogy valószínűleg majd nem csökkenti a törvényileg előírt önerő minimumot a legtöbb banknál (20%).

Egyes pénzintézeteknél egyelőre az az állásfoglalás tehát, hogy nem számít bele.

A gyakorlat tisztázni fogja?

Példát is hoznak. Tegyük fel, hogy egy kétgyermekes család venne egy 70 m2-es lakást, 10 millió forint értékben. A CSOK támogatás alapösszege (átlagos energetikai osztály mellett) 1 millió forint. Hitelfelvételnél minimum 20 százalék, tehát 2 millió forint önerő szükséges, de ebbe nem számítható bele az 1 millió forintos CSOK támogatás. Vagyis családunknak 2 millió forintos saját önerővel kell rendelkeznie, amelyen felül kapnak 1 millió forint támogatást, így az összes önerő 3 millió forint lesz, tehát 7 milliós hitelt fognak igényelni.

A pénzintézetek között sincs egyelőre egyetértés a jogértelmezésben. A Duna House Hitelcentrum véleménye szerint a gyakorlat fogja tisztázni idővel ezt a kérdést, amelyet egyelőre érdemes körültekintéssel kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik