szocpol (Array)
Pénzügy

Itt vannak az új szocpol szabályai

Július 1-jétől új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) a LÉT-et, közismertebb nevén szocpolt váltja, és tartalmaz néhány jelentős változást elődjéhez képest.

A LÉT-hez képest előrelépés, hogy a CSOK már nemcsak építésre és új lakás vásárlására, de használt lakásra illetve bővítésre is felvehető lesz, bár felújításra továbbra sem elérhető. További könnyítés, hogy egy gyerekkel, és már akár 40 négyzetméteres lakásra is igényelhetjük, igaz, hogy ilyen feltételekkel csak a minimális összeget. A legnagyobb lakásméret, aminek vásárlására felvehető, maradt 160 négyzetméter – írta az Index.

A minimálisan kapható összeg 500 ezer, a maximális 3,25 millió forint, ami a gyerekszámon és a lakás méretén kívül az energiahatékonyságtól is függ majd. 3,25 milliót akkor kaphatunk, ha 4 gyerekünk van, és 100-160 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású lakást veszünk, építünk. Az energiahatékonysággal kapcsolatban fontos változás az is, hogy míg új lakás esetében továbbra is minimum B kategória az előírás, használt lakásoknál C-nél rosszabb is elfogadható. Ha azonban ilyen házat vásárolunk, akkor szükség van a területileg illetékes építésügyi hatóság igazolására arról, hogy az épület nem veszélyes.

A gyerekeknek 16 év alattinak, vagy 25 év alatti nappali szakos hallgatónak kell lennie, és számít a 24. hetet betöltött magzat is. Ha nincs utód, viszont a házaspár tagjai még nem múltak el 40 évesek, akkor legalább egy gyerek megszületését kell vállalni az igényleshez a következő 4 év folyamán, vagy kettőét 8 év alatt. Ha ez valamiért mégsem sikerül, a támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni, illetve ha a pár próbálkozott meddőségkezelési eljárással, és úgy sem született gyermekük, akkor a késedelmi kamatok alól mentesülnek. Élettársi kapcsolatban csak már meglévő gyermekkel kaphatunk CSOK-ot.

A használt lakások esetében a vételár maximumát is megszabták, Budapesten ez 35 millió forint, dunántúli megyeszékhelyeken 28 millió, alföldi és észak-magyarországi megyeszékhelyeken 25 millió. Kisebb városokban és egyéb településeken ennél jóval kevesebb, észak-magyarországi kistelepüléseken például maximum 16 milliós használt ingatlan vásárlásához igényelhetjük. Új lakásoknál a négyzetméterárat szabják meg, energiahatékonyságtól függően 300 vagy 350 ezer forintban. Ha CSOK-kal támogatva vettünk lakást, utána 10 évig nem adhatjuk el, pontosabban ha eladjuk, akkor át kell vinnünk másik ingatlanra, vagy vissza kell fizetnünk. Az átvitelre vásárlás esetén 1 évünk, építésnél 3 évünk van az előző ingatlan eladásától számítva, ezalatt az időszak alatt a támogatás összegét kincstári számlán letétbe kell helyeznünk.

A támogatás felvételének ügyintézését a bankok fogják végezni. Lakásvásárlásnál az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, bővítésnél pedig a bővítés megkezdése előtt kell a támogatást igényelni. Fontos továbbá, hogy lakásépítés vagy bővítés esetén számlákkal kell igazolni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát, míg új lakás vásárlása esetén a teljes vételárról kiállított számlát kell bemutatni.

Jelenleg az alacsony jegybanki alapkamat miatt nagyon kedvező feltételekkel lehet lakáshitelhez jutni, de hogy azért ne adósodjunk el túlságosan, 2015 január 1-jétől bevezették az adósságfék szabályát. Eszerint forintalapú hitelnél a fedezet 80 százalékáig, euró alapúnál 50 százalékáig, egyéb devizánál 35 százalékáig lehet hitelt felvenni.

A CSOK-ot ugyanakkor a hitelező bank teljes egészében önerőként fogadja el. Az új szabályozás a jövedelemarányos törlesztőrészletekről is rendelkezik: forinthitelnél havi nettó 400 ezer forintos kereset alatt nem lehet több, mint 50 százalék, a devizaalapúaknál pedig még szigorúbb, euró esetében 25 százalék, egyéb devizánál pedig 10. Havi 400 ezret meghaladó jövedelemnél ugyanez 60, 30, és 15 százalék.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.