Gazdaság

Vészhelyzet otthon: Tényleg van olyan, hogy keresnek helyettem szakembert, és már küldik is?

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Elröppentek a mesteremberek munkadíjai: a JóSzaki portál év eleji felmérése szerint keresetük mára a legtöbb szakmában elérte vagy megközelítette a havi egymillió forintot. Nettó egymillió felett keresnek a klímaszerelők, szobafestők, ácsok, lakatosok és kőművesek, és csak kicsivel marad egymillió alatt a villanyszerelők, illetve a burkolómesterek nettó jövedelme. 2020, a Covid-járvány óta többek között a klímások, a kőművesek és a szobafestők fizetése több mint duplájára nőtt, de a többi szakma vállalkozóinak is jócskán nőtt a jövedelme, az átlagos emelkedés 83 százalék volt.

Az előrejelzések szerint nem is lehet arra számítani, hogy idén érdemben csökkennének a szakemberek munkadíjai.

A munkadíjak és az áremelkedés érezhető az otthoni javítási munkák alkalmával is, különösen, ha valamilyen vészhelyzet – csőtörés, zárcsere, gázkazánhiba – miatt gyors megoldásra van szükség, esetleg munkaidőn kívül. Egy egyszerű csőtörés megszüntetése alapesetben aligha jön ki 30-40 ezer forintnál kevesebből. A kiszállási díj hétköznap munkaidőben 7-12 ezer forint, azon kívül vagy hétvégén akár 20 ezer forint, éjszaka 40 ezer forint is lehet. Ázások, csőtörések megszüntetése minimum 25 ezer forint, az átlag 35 ezer forint körül van, a maximum 45 ezer is lehet – írja a szakembertarifákat összefoglaló szakportál a mesterek önbevallása alapján. Ha valamilyen alkatrészt, idomot kell cserélni, az persze külön pénz, és amire a szakemberek 5000 forint anyagbeszerzési díjat is rátehetnek.

A mosogatógép-szerelés 15.800, -Ft + áfánal kezdődik, ez a munkadíj, ennyiért a szerelő megállapítja, mi romlott el és ha alkatrészcserével megoldható, akkor erre jön az alkatrészár. Ennél többre jöhet ki a duguláselhárítás, ami a legegyszerűbb esetben sem valószínű, hogy 20 ezer forintnál megáll.

Keményebb menet lehet a zárcsere, ha például beletörik a kulcs a zárba, egy sztenderd hengerzáras műanyagajtó zárcseréje 15-50 ezer forint, betörésbiztos, bonyolultabb zárnál ez felszaladhat akár 110 ezerre is. A lakatosmunka ára óránként 5-20 ezer forint között lehet, ha sürgős a beavatkozás, és munkaidőn kívül esik meg a baj, az természetesen felárral jár.

Ennél is húzósabb lehet, ha leáll a gázfűtés, és az egész család fűtés és melegvíz nélkül marad. A laikus nem feltétlenül tudja, hogy mondjuk a termosztát, a fűtésrendszer vagy maga a kazán okozza a bajt, vagyis villany-, fűtés- vagy kazánszerelő orvosolhatja-e a hibát. Szerencsés eset, ha csak a termosztáttal van baj, azt bármelyik villanyszerelő lecseréli, a legegyszerűbb szerkezet 10 ezer forint és kb. ugyanennyi (vagy duplája) a kiszállás. Ha kacifántosabb az ügy, jöhet a másik szakember, újabb kiszállási díj, és már 40 ezer forintnál tartunk, alkatrészcsere és megoldás nélkül.

Vészhelyzetben nincs idő a jó tanácsot betartva több szakembertől ajánlatot bekérni, és a legjobb ár-értékarányt kiválasztani. Azonnal kellene a segítség, de a szakemberek, többnyire be vannak táblázva, jellemzően néhány napon belül tudnak csak időpontot adni. Az éjjel-nappali gyorsszervizek pedig értelemszerűen csak felárral vállalják a sürgős kiszállást.

Váratlan károk, rövidzárlat, meghibásodás minden háztartásban előfordul előbb-utóbb, az emiatt borítékolható extraköltség azonban kivédhető, nem beszélve a szakemberküldésről.

Erre találták ki a lakásbiztosítások assistance szolgáltatását. A lényeg, hogy ne zsebből kelljen kifizetnünk minden bosszantó kárt, ne nekünk kelljen késő este mesterembert keresni, hogy újrainduljon a fűtés, vagy bejussunk a lakásba, ha netán a kulcs beletört a zárba.

Csőtöréstől a darázsfészekig

A legtöbb esetben zárszerelés és vízvezeték szerelés kapcsán vették igénybe az assistance szolgáltatást az Allianz ügyfelei, de egyre gyakrabban érkezik segítségnyújtás kérés kártevők (darázs, egér), valamint a háztartási gépek hibájából eredő vészhelyzetek miatt

– számolt be kérdésünkre Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék- és portfólió menedzsment osztályának vezetője a tapasztalatokról.

Az assistance az otthoni vészhelyzet elhárításában, valamint háztartási gépek meghibásodása esetén nyújt azonnali segítséget, szervezés, illetve gyors szerviz formájában. Gondoljunk a leggyakoribb otthoni vészhelyzetekre, amikor nincs idő késlekedni, azonnali megoldásra van szükség: dugulás van a fürdőszobában, csőtörés miatt elázott a parketta vagy a bútorok,  meghibásodtak a nagyértékű háztartási eszközök, a meghibásodott fűtésrendszer miatt nem indul el a fűtésünk, vagy egy darázsfészek keseríti meg az életünket. Az ilyen és hasonló bosszantó, mindennapos vészhelyzetek esetén segít az assistance – sorolta a szakember.

Ami belefér az assistance-ba:

  • víz- és/vagy csatornavezetékek károsodása
  • szennyvízcsatorna (wc, fürdő, mosdó, mosogató) dugulása
  • villamosenergia ellátó rendszerek hibája
  • fő fűtési rendszer és/vagy a fő fűtési rendszer által biztosított melegvízellátás meghibásodása
  • háztartási gépek (a gáz/elektromos tűzhely/sütő, mosógép, mosó/szárítógép, hűtőszekrény, fagyasztó és/vagy mosogatógép) meghibásodása
  • külső zárak, tetőfedés, ajtók vagy ablakok balesetszerű károsodása vihar, tűz, füst, betörés, betörési kísérlet vagy rongálás következtében
  • bejárati ajtó zárjának (mechanikus zár) javítása vagy indokolt esetben cseréje, amennyiben a bejárati ajtó kulcsának elvesztése, eltörése vagy a zár megrongálódása következtében a biztosított nem tud az ingatlanba be- vagy onnan kijutni.
  • patkányok, egerek, rovarok, darazsak, méhek és ezek fészkei által okozott károk

Az assistance azt jelenti, hogy a telefonos ügyfélszolgálat  a nap 24 órájában fogadja a segítségkérő hívásokat, intézik a vészhelyzet elhárítását végző szakember helyszínre szervezését, 1-2 órán belül a helyszínre ér a segítség, továbbá fedezik a kiszállási és munkadíját.

Kizárólag a vészhelyzet gyors elhárítására szóló fedezetről van szó, az egyéb károk (pl. elázott bútorok kárai) a lakásbiztosítás alapján térülhetnek, a szerződési feltételekben meghatározottak szerint – figyelmeztetett az osztályvezető. Az Allianznál egyébként éves szinten összesen 600.000 forintig terjed a fedezet a 2024. március 1. után kötött szerződéseknél.

Érdemes átnézni a meglévő biztosítási szerződéseket, van-e benne assistance, s ha nincs, a most induló lakásbiztosító kampány alkalmas lehet az évfordulótól független változtatásra, esetleg a meglévő lakás szerződés megújítására.

Szponzorált tartalom

A név kötelez. Az Allianznál 130 éve gondoskodunk ügyfeleinkről. Magyarországon több mint másfél millióan bízták ránk legnagyobb értékeiket, legyen szó vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve egészen a vagyonkezelési szolgáltatásokig. Mit mondanak ügyfeleink? Érdemes elolvasni oldalunkon.

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik