Gazdaság

Nettó egymilliót keresnek a klímás, ács, lakatos és kőműves mesteremberek

FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Nagyot nőttek a mesteremberek keresetei 2020 óta,

  • a klímások,
  • a kőművesek
  • és a szobafestők

fizetése például több mint duplájára emelkedett, illetve a fizetések különbsége a főváros és a vidék között csökkent. Ami a nettó nominális jövedelmeket illeti, a mesterek keresete mára a legtöbb szakmában elérte vagy megközelítette a havi egymillió forintot, efelett keresnek a klímaszerelők, szobafestők, ácsok, lakatosok és kőművesek, és csak kicsivel marad alatta a villanyszerelők, illetve a burkolómesterek bére – írta a Vg.hu a Jószaki nevű portál közleménye alapján.

A növekedés reálértéken mintegy 45 százalékkal alacsonyabb, de ez még így is tetemes bővülés. A közlemény szerint nem panaszkodhatnak a többi szakma vállalkozói sem, az ő jövedelmük is jellemzően több mint 70 százalékkal nőtt, az átlagos emelkedés 83 százalék, ami 36 százalékos reálkereset-növekedés.

A JóSzaki adataiból az is kiderül, hogy a beosztottként dolgozó szakmunkások korántsem jártak jól, jövedelmük mindössze 9 százalékkal nőtt ugyanezen időben, tehát jelentős reálbércsökkenéssel kellett szembenézniük. Egyes területeken – szobafestők, kőművesek, gipszkartonosok – azonban az alkalmazottak bére is gyorsabban nőtt, mint az országos átlag, ami 38 százalék volt ugyanebben az időben. A klímaszerelők és a kőművesek keresnek a legjobban az alkalmazott szakmunkások közül, több mint 500 ezer forintot visznek haza, míg a szobafestők, burkolók és ácsok 450 és 500 ezer forint közötti nettó jövedelemmel rendelkeznek, ez alatt pedig csak a kertészetben és takarításban dolgozó szakmunkásokat találjuk.

A változások hatására tovább nyílt az olló a vállalkozó és az alkalmazott szakemberek jövedelme között, míg a különbség 2020-ban mindössze 1,4-szeres volt, ez ma már 2,4-szeres.

„Ha valaki most vágna építkezésbe vagy lakásfelújításba, arra ne számítson, hogy idén érdemben csökkennek a szakemberek munkadíjai. Az biztos, hogy ma könnyebben és gyorsabban lehet mestert találni, mint akár fél évvel ezelőtt. Ez érdemben javítja a munkálatok hatékonyságát, de

a munkadíjak komoly csökkenésével nem érdemes számolni

– mondja Pfenninberger Ádám, a JóSzaki igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik