Gazdaság

A felhasználók töredéke lehet jogosult a kétszázezres SZÉP-kártyás extrapénzre

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Augusztus 1-jétől az év végéig a boltokban is vásárolhatunk a SZÉP-kártyára érkező összegek terhére, és a kormány egyszeri 200 ezer forintos pluszjuttatásra is lehetőséget biztosít a pihenőkártyán keresztül. Májusban 4,7 millió foglalkoztatott volt, közülük körülbelül 1,4–1,5 millióan kaphattak munkaadójuktól a SZÉP-kártyájukra pénzt. A négy kártyakibocsátó által közölt információk alapján ezen felhasználók töredéke, legfeljebb 250 ezer ember lesz azonban csak jogosult a 200 ezer forintos extrajuttatásra.

Augusztus elsejétől a kormány ismét lehetővé teszi, hogy a boltokban lehessen élelmiszert vásárolni a SZÉP-kártyákkal, az év végéig. Volt már ilyen, 2022-ben a mostanihoz hasonlóan szintén öt hónapig, de az év első felében, február elsejétől június végéig lehetett fizetni a boltokban – már ahol lehetőség volt rá – az élelmiszerekért a pihenőkártyával.

Vajon mennyire egyszerű a bolti vásárlási lehetőség „újraélesztése”? A SZÉP-kártyások hány százalékát érintheti, hogy a munkáltató augusztus elsejétől az év végéig egyszeri legfeljebb 200 ezer forintot utalhat az éves kereten felül a kártyákra, kedvezményes adózással? A négy kártyakibocsátót kérdeztük.

A SZÉP-kártyás milliárdokból a dolgozók többsége egy forintot sem lát

A K&H-s kártyákra május 31-ig 94 ezer ügyfél kapott juttatást, átlagban 35 485 forintnyit, a medián érték 22 500 forint volt. Az idei évben május végéig a 2022-esnél 5,5 százalékkal (bő 500 millió forinttal) utaltak több juttatást náluk a munkáltatók, így haladta meg május végére az összeg a 11 milliárd forintot. Ennek egy részét már fel is használták a dolgozók, mert május végén már csak több mint 7 milliárd forint elkölthető összeg állt a kártyabirtokosok rendelkezésére.

Az OTP-nél kiadott SZÉP-kártyákra szintén idén május végéig mintegy 1,2 millió kártyabirtokos kapott feltöltést, az év első öt hónapjában átlagosan 126 ezer forint érkezett egy kártyára.

2023. május végéig a munkáltatók 149,5 milliárd forintot utaltak a SZÉP-kártyákra. Ez az összeg 8 százalékkal (mintegy 11 milliárd forinttal) haladta meg a tavaly ebben az időszakban feltöltött összeget. A pénzekből május végén 98,6 milliárd forintnyi elkölthető összeg volt még a kártyákon.

Az OTP azt írta, a korábbi évekhez hasonlóan az idén is a vendéglátás volt a legnépszerűbb felhasználási cél, ezt követte a szálláshelyhez kapcsolódó kiadások fedezése, majd a szabadidő célú költés. (A K&H és az MBH erre a kérdésre nem válaszolt.)

Szajki Bálint / 24.hu

Milyen üzletekben lehet élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával?

A június 19-én napvilágot látott rendelet szerint augusztustól az év végéig élelmiszer jellegű bolti vegyeskereskedésben, zöldség-, gyümölcskereskedésben, hús-, húskészítmény, hal-, kenyér-, pékáru- és édesség-kiskereskedelemmel foglalkozó üzletben, egyéb élelmiszer-kiskereskedelmi egységben, valamint élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelmével foglalkozó üzletben lehet élelmiszert venni a SZÉP-kártyákkal, amennyiben az üzlet erre szerződött a kibocsátókkal. A SZÉP-kártyákkal tilos lesz alkoholtartalmú italokat és dohánytermékeket venni.

Az MBH-nál az idén eddig az átlagos feltöltés 159 ezer forint volt, ennél részletesebb adatot nem osztottak meg velünk. Viszont megírták, hogy a 2023. május 31-én lejárt (15 százalékos büntetéssel érintett, tavaly október 15-éig feltöltött, ám fel nem használt) egyenleg 1,4 milliárd forintot tett ki náluk.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján májusban 4,7 millió foglalkoztatott volt. A kapott adatok és becslésünk alapján közülük körülbelül 1,4–1,5 millióan kaphattak SZÉP-kártyás feltöltést.

Keveseket érinthet a plusz 200 ezer forint

A kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy augusztus elseje és az év vége között a munkáltatók egyetlen alkalommal további legfeljebb 200 ezer forinttal tölthessék fel a SZÉP-kártyákat – az éves maximum 450 ezer forintos kereten felül –, erre az összegre szintén kedvezményes adózási szabályok vonatkoznak. Ebből a pénzből szintén vehető majd élelmiszer is. Ha valaki nem egész évben dolgozott az adott cégnél, akkor a 450 ezres juttatást arányosítva veheti fel. Az extra 200 ezret viszont teljes egészében, függetlenül a munkáltatónál töltött időtől, ahogy ezt a NAV is írja tájékoztatójában.

Szerettük volna megtudni, vajon a kártyatulajdonosok közül hányan kaphatnak plusz 200 ezer forintot, ez ugyanis csak azoknál jöhet szóba, akik már megkapták, vagy az év végéig jó eséllyel megkapják az 450 ezres juttatást.

A SZÉP-kártya adózása 2023-ban

A SZÉP-kártyáknál január 9-étől megszűntek a szabadidő- és vendéglátás alszámlák, csak a szálláshely maradt, arról lehet költeni mindhárom célra. Az éves kedvezményes adózású rekreációs keret maximum 450 ezer forint, ami kedvezményes adózású, béren kívüli juttatásként 13 százalék szochót és 15 százalék szja-t kell fizetni utána (összesen tehát 28 százalékot). Ha ennél több juttatást kap a dolgozó, akkor a 450 ezer forint feletti összeg már „egyes meghatározott juttatásnak számít”, aminél 33,04 százalékos a közteher. Augusztustól kivételesen még egyszeri 200 ezer forintot kedvezményes adózással utalhat a munkáltató. Összehasonlításul: a bér munkáltatói és dolgozói közterhe összesen 46,5 százalék.

A K&H válasza alapján május 31-éig az aktív kártyabirtokosok nagyjából egy százaléka érte el vagy haladta meg a 450 ezer forintos juttatási keretet, és az év végéig az aktív kártyabirtokosok várhatóan 10 százaléka éri majd el vagy haladja meg azt. Mivel az idén 94 ezer ügyfél kapott náluk feltöltést, a plusz 200 ezer forint legfeljebb 9400 kártyabirtokosnál jöhet szóba.

Máthé Zoltán / MTI

Az OTP-nél kicsit magasabb lehet az arány, ők azt írták, 2022-ben az összes feltöltés 18 százaléka érte el vagy haladta meg a 450 ezer forintot. Ha mellé tesszük, hogy náluk az idén 1,2 millió kártyabirtokos kapott feltöltést, akkor körülbelül 216 ezren lehetnek, akiknél elvi lehetőség lehet a plusz 200 ezres kedvezményes adózású juttatásra.

Az MBH-nál az idén mindössze a kártyabirtokosok 1,3 százalékánál érte el eddig a munkáltatói juttatás a 450 ezer forintos plafont, de azt nem tudtuk meg, hány feltöltés volt. A havonta utalók (havi 37 500 forinttal számolva) 16,9 százalékánál lehet meg az év végére az összeg. Összességében azt írták, a feltöltések 15 százaléka lépheti túl az éves béren kívüli juttatási keretet.

Becslésünk szerint így maximum 225–250 ezer ügyfélnél (a kártyabirtokosok kevesebb mint ötödénél) nyílik lehetőség a 200 ezer forintos plusz juttatás folyósítására az év végéig. Feltéve, hogy a munkáltatójuk hajlandó áldozni erre a soron kívül jött, kedvezményes adózású egyszeri lehetőségre.

Az élelmiszerboltok örülhetnek, a vendéglátók veszteségtől tartanak

A K&H közleményében azt írta, hogy a kártyabirtokosoknak és az élelmiszerüzleteknek is kedvező lehet, hogy augusztustól ismét lehetővé válik a hideg élelmiszervásárlás, és az éves kedvezményes keret is emelkedik. Tavaly a február és június közötti időszakban (amikor szintén lehetett a boltban élelmiszert venni a kártyákkal) a K&H-s SZÉP-kártyás költések 26 százalékát az élelmiszer-vásárlás tette ki. És mint megírtuk, az OTP-nél és az MKB-nál (ami az MBH megalakulása előtt a kártyakibocsátó volt) is 23–23 százalékot tett ki tavaly öt hónap alatt az élelmiszer-vásárlás. Összesen 41,5 milliárd forintot költhettek el 2022-ben a kártyabirtokosok a boltokban.

A K&H szerint nagy szükség van az élelmiszer-vásárlási lehetőségre, hiszen a KSH-adatok alapján fokozatosan csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ez tavaly decemberben kezdődött, a legfrissebb adat szerint pedig 2023 áprilisában az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 12,6 százalékkal mérséklődött – ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma (volumenre) 8,6 százalékkal lett kisebb.

A vendéglátósok viszont nem örülnek – ugyanis úgy számolnak, hogy amit a boltokban költenek el az emberek a SZÉP-kártyákkal, az a forgalom tőlük fog hiányozni. Pedig a tavalyi öt hónapban a kártyakibocsátóktól érkezett visszajelzések alapján az élelmiszer-vásárlás mellett a többi szegmens (szálloda, vendéglátás és szabadidő) forgalma is emelkedett. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége veszteségtől tart, és azt szeretné, hogy csak egy hónappal később, a főszezon után, azaz szeptembertől vezessék be a bolti élelmiszer-vásárlás lehetőségét, illetve hogy korlátozzák 30-35 százalékban a hideg élelmiszerre költhető összeget.

Ha az üzletnek él a szerződése, akkor is lehet teendő

A K&H szerint a bank részéről is, de főként a POS-szolgáltatók (a POS készpénzmentes értékesítési pontot jelent) részéről van szükség technikai felkészülésre ahhoz, hogy újra ki lehessen fizetni a szerződött boltokban az élelmiszert a SZÉP-kártyákkal. Ha az üzlet nem mondta fel a SZÉP-kártyás fizetési lehetőségről szóló megállapodást, akkor csak a POS-terminálok listáját kell frissíteni, valamint banki és POS szolgáltatói oldalról újból be kell állítani a SZÉP-kártya-elfogadást. Azokkal az élelmiszerláncokkal, boltokkal viszont, melyek felmondták az elfogadói szerződésüket, újra kell kötni azt. Mivel az elmúlt egy évben feltehetőleg nem cserélődtek le nagy számban a POS-terminálok, így ezek listája naprakésznek tekinthető, ezért csak kisebb felkészülésre lehet szükség. Jelenleg úgy ítélik meg, hogy elegendő lesz az augusztus elsejéig rendelkezésre álló felkészülési idő. Kiemelték, hogy ez a tavalyi szerződések, információk és fejlesztések megléte miatt van így.

 

Az OTP azt írta a 24.hu-nak, hogy azoknak az élelmiszerboltoknak – ide értve a nagy láncokat is –, amelyek tavaly február 1. és július 1. között már elfogadták a bankjuk által kibocsátott SZÉP-kártyákat, nem kell újra szerződniük, a szerződésük ugyanis nem szűnt meg, csak július 1-jétől technikailag lehetetlenné tették számukra a kártyaelfogadást. Az azóta történt változásokat viszont át kell vezetni a rendszeren, ilyen például, ha valaki új terminált helyezett ki az üzletben. Minden érintettet néhány napon belül e-mailben és az otpportalok.hu oldalon is tájékoztatni fognak a teendőkről. Aki újonnan szeretne szerződni, az ugyanitt tudja ezt megtenni.

 

Az MBH válasza szerint minden élelmiszer-elfogadásban érintett szolgáltatóval adategyeztetés szükséges. A meglévő szerződések újraaktiválása egyszerűbb lesz, elsődlegesen elektronikus úton történik majd. Tervezetten a TEAOR-kód alapján minden korábbi élelmiszer-elfogadásra (is) szerződött hellyel felveszik a kapcsolatot, hogy a bank által nyilvántartott telephelyi és POS-adatait egyeztessék, szükség szerint frissítsék és augusztus 1-jén aktiválják. Az új partnereknek pedig szerződést kell kötniük. Ők is úgy vélik, elég a felkészülési idő augusztusig.

 

A negyedik kártyakibocsátó, a rendszerhez tavaly januárban csatlakozó Edenred nem kívánt válaszolni kérdéseinkre.

 

Frissebb cikkünk a témában a Pénzügyminisztérium válaszai alapján:

Kapcsolódó
SZÉP-kártya: így kell értelmezni a 200 ezer forintos plusz juttatást
A Pénzügyminisztérium kérdésünkre elmagyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik