Gazdaság

SZÉP-kártya: így kell értelmezni a 200 ezer forintos plusz juttatást

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Olvasói jelzések alapján úgy tűnt, nem egyértelmű, hogyan adhatják a munkáltatók a június 19-i kormányrendelet alapján az egyszeri 200 ezer forintos béren kívüli juttatást, az éves rekreációs kereten felül. A Pénzügyminisztériumot kértük, értelmezze az új szabályt.

A Pénzügyminisztérium azt írta, béren kívüli juttatásnak minősül a munkavállalónak 2023. december 31-ig a SZÉP-kártyára az éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utalt legfeljebb 200 ezer forint egyszeri juttatás. Hozzátették, az éves rekreációs keretösszeg a személyi jövedelemadóról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján csak abban az esetben fix 450 ezer forint, amikor a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.

Ez esetben a munkáltató a plusz juttatást a 450 ezer forinton felül teljesítheti, vagyis a munkavállalónak mindösszesen 650 ezer forintot adhat azzal, hogy a kormányrendelet szerinti plusz juttatás (200 ezer forint) 2023. augusztus 1. és december 31. között adható.

Amennyiben a munkáltató az adóévben csak 200 ezer forintot tervezett a SZÉP-kártyára utalni, és ezt az összeget augusztus 1-jén még megnöveli 200 ezer forinttal, akkor a juttatás együttes összege nem éri el a rekreációs keretösszeget (450 ezer forintot), így az az szja-törvény szabályai szerint béren kívüli juttatásként adható, függetlenül a kormányrendelet rendelkezéseitől.

Ha viszont a munkáltató 400 ezer forintot utal még a munkavállaló SZÉP-kártyájára a korábban adott 200 ezer forinton felül, akkor a rekreációs keretösszeget meghaladó 150 ezer forint az szja-törvény szabályai szerint egyes meghatározott juttatásként lenne adóköteles, ám a kormányrendelet értelmében a keretösszeget meghaladó rész is béren kívüli juttatásnak minősül.

Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, akkor a rekreációs keretösszeget arányosítani kell az adott munkáltatónál töltött munkanapokkal. Ez esetben a plusz juttatás az arányosított keretösszeget növeli.

A 200 ezer forintot viszont nem kell a munkában töltött napokkal arányosítani, az teljes összegben jár. Így teljes bizonyossággal csak az év végén állapítható meg, hogy a munkáltató a munkavállaló részére mekkora összegben adhat béren kívüli juttatást, hiszen a munkavállaló jogviszonya bármikor megszűnhet, és akkor a rekreációs keretösszeget arányosítani kell (a plusz juttatás összege viszont ez esetben is változatlanul 200 ezer forint). A számítási metódus szemléltetésére az alábbi képlet írható fel:

BÉ=R+200e, ahol 0<R≤450e.

(Ahol BÉ = a béren kívüli juttatás értékének maximuma; R = a rekreációs keretösszeg)

A kormányrendeletben az „egyszeri” juttatás arra utal, hogy a 200 ezer forint egyszeri lehetőség, viszont azt a munkáltató több részletben (akár havi bontásban) is utalhatja a SZÉP-kártyára, ahogy a NAV tájékoztató is írja.

Kapcsolódó
A felhasználók töredéke lehet jogosult a kétszázezres SZÉP-kártyás extrapénzre
A 4,7 millió foglalkoztatott közül hozzávetőleg 250 ezer örülhet a kormány bejelentésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik