Belföld

Veszteségtől tartanak a szállodák a kormány döntése miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kiszámíthatatlan szezon elé néznek – erre panaszkodnak szállodások, miután a kormány a múlt héten bejelentette, hogy hideg élelemre is felhasználható lesz a SZÉP-kártya augusztus elsejétől – hangzott el az RTL híradójában. A június 19-i kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy augusztus elsejétől év végéig mósodítják a SZÉP kártyák felhasználást, és növelik a keretet is. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy lehetővé teszik, hogy a munkáltatók a SZÉP-kártya keretet, amelynek a maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék az erre vonatkozó kedvezményes szabályoknak megfelelően. Az azóta megjelent kormányhatározat szerint alkoholon és dohányterméken kívül jóformán bármit lehet majd SZÉP-kártyával vásárolni.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél veszteségtől tartanak és azt szeretnék, ha egy hónappal később vezetnék be a változtatást. Azt is javasolják, hogy korlátozzák a hideg élelmiszerre költhető összeget. A szervezet emiatt levelet írt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.

„Két apró javaslattal szerettünk volna élni, az egyik az, hogy az augusztus elsejei kezdést szeptember 1-jére, tehát a főszezon utáni időszakra mérsékeljék, a másik pedig, hogy lehetőség szerint 30-35 százalékon limitálják a SZÉP-kártya felhasználásnak a hideg élelmiszerre költhető arányát” – mondta a Híradónak Flesch Tamás, a szövetség elnöke.

„Azt gondolom, jó lenne más módon támogatni azokat a családokat, amelyekne erre feltétlen szükségük van, és nem ezzel a kártyával, aminek a célja elsősorban a pihenés és a kikapcsolódás” – mondta a televíziónak Nagy Miklós, a Hotel BonVino igazgatója.

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy a szövetség javaslatára terveznek-e bármilyen változtatást. Erre nem reagáltak. Annyit írtak: a SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, segíti a hazai turizmust, és hozzájárul a GDP növekedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik