Gazdaság

Már 540 forintot kereshet köbméterenként az orosz gázon az MVM az átlag felett fogyasztóknál

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Újabb 16 százalékot esett áprilisban az Oroszországból importált gáz ára:

az Eurostat adatai alapján köbméterenként 60 eurócentnél tartott az átlagár, vagyis a 376 forintos áprilisi középárfolyammal számolva köbméterenként 227 forintért érkezett Magyarországra az orosz földgáz

– ez derül ki az uniónak lejelentett statisztikából.

Áprilisban mintegy 378 millió köbméter volt az orosz import, és ezért összesen durván 228 millió eurót kellett fizetni a Gazpromnak. Utoljára tavaly januárjában volt ennél alacsonyabb az orosz gázszámla, akkor 214 millió eurót kellett fizetni, igaz, kisebb mennyiségért – akkor 245 millió köbméter érkezett –, egységenként 87 eurócentért.

November óta hónapról hónapra olcsóbb az orosz gáz: a tavaly októberi 2,52 eurós csúcshoz képest decemberre 1,43 euróra zuhant, márciusban azután, mint megírtuk, megfeleződött, egy euró alá esett az ár, és ez a 70 eurócent mérséklődött tovább áprilisra 60 eurócentre.

A trend követi az irányadó holland tőzsde jegyzéseit. A TTF-en decemberben megawattóránként 100 euró alá csúszott az földgáz ára, május-júniusban jellemzően 20–30 euró környékén üzleteltek, azután rossz hírek hatására június közepén egy pillanatra 41 euróig is felszaladt a jegyzés, de cikkünk leadásakor megnyugodni látszottak a piacok, 32 euró körül köttettek az üzletek. Utóbbi átszámítva köbméterenként 33–34 eurócentet, azaz 126 forint körüli árat jelent.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által tető alá hozott orosz–magyar gázszállítási szerződést üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra, de a hivatalos közlés szerint az árképzés alapja a tőzsdei ár, és azt két hónapos késéssel követi a Gazprommal kötött kontraktus. Ha ez így megy tovább, akkor a következő két hónapban újabb árcsökkenésre lehet számítani. A TTF-en legalábbis májusban 38 eurócent körül volt az átlagár, ilyen alapon a jelenlegi árfolyammal számolva 146 forint környéki ár várható, persze a Gazprom által alkalmazott felárral megfejelve.

Szigetváry Zsolt / MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese kezet fog, miután Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírta az újabb, hosszú távú gázvásárlási szerződést a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én.

A cikkünk elején jelzett áprilisi számlából kalkulálható 227 forintos köbméterenkénti gázár még mindig bő kétszerese a 102 forintos, rezsicsökkentett lakossági tarifának. Ugyanakkor

brutálisan sokat kereshet az állami gázszolgáltató az átlag feletti lakossági fogyasztásra megállapított 767 forintos tarifán, köbméterenként 540 forint a nyeresége.

A vállalkozásoknak és intézményeknek felszámított, 1000 forintot is meghaladó díjakon pedig ennek duplája-triplája lehet a nyereség.

Az árcsuszamlás ellenére továbbra sem kíván hozzányúlni a kormány a lakossági gázárakhoz, azt kommunikálják rendre, hogy fenntartják a rezsicsökkentést. Ebbe pedig beleértik az átlag feletti fogyasztásra megszabott 767 forintos tarifát is. A lakossághoz hasonló méretű felhasználást jelentő ipari-vállalkozói energaiárak esetében változik valamelyest a helyzet, miután már a kormány is érzékeli, hogy

a beszerzési áraktól messze elszakadt, mesterségesen magasan tartott gáz- és áramárak agyonütik a magyar gazdaságot.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég úgy fogalmazott, hogy a vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják. A kormánydöntések előénekese, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke javasolta nemrég a kormánynak, hogy tekintse át a fix áron kötött, céges energiaszerződéseket azzal, hogy az áram esetében muszáj lépni, a gáznál pedig megfontolásra javasolták az intézkedést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón 200 euró/megawattos energiaár-plafont jelentett be bizonyos vállalkozások számára. Tájékoztatása szerint a vállalkozások egy része 320 euró/megawattórás fix díjat kénytelen fizetni jelenleg – ez a mai, 375 forintos árfolyammal gázköbméterre átszámítva 1266 forint. (A tőzsdén az áram ára a gázhoz igazodik, ezért számítottuk át.) A 200 eurós árplafon azt jelenti, hogy 791 forintos egységáron mérik a vállalkozásoknak az energiát. A lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő, fővárosi vállalkozó örömmel vette a hírt, ő ugyanis 547 euró/megawattórás, fixáras szerződés alapján kapta eddig az energiát, ami gázköbméterre számítva 2164 forint.

Örülök, hogy ezután már nem 17-szeres csak 6-szoros pénzt keres rajtam az állam

– kommentálta az árplafon bevezetését. Ő ugyanis a jelenlegi tőzsdei árat veszi alapul, a TTF-en cikkünk írásakor 126 forintért lehetett gázt venni, az pedig a hatoda sincs a most bejelentett árplafonnak megfelelő 791 forintnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik