Tudomány

Két kilométer magas füstoszlopot ont magából egy indonéz vulkán

STR / AFP
A Ruang-hegy április 30-án. A tűzhányót szinte teljesen ellepi a füst és a hamu.
STR / AFP
A Ruang-hegy április 30-án. A tűzhányót szinte teljesen ellepi a füst és a hamu.

Kedden újra kitört a Ruang-hegy nevű vulkán Indonéziában – írja az MTI. A hatóságok a legmagasabb fokozatra emelték a riasztási szintet, és azonnali evakuálást rendeltek el hat kilométeres körzetben.

Az indonéz geológiai hivatal szerint a Ruang szigeten található tűzhányóból kétezer méter magasra emelkedett a hamu- és füstoszlop.A szolgálat felszólította az érintett területek lakóit, hogy kövessék az evakuálási utasításokat és viseljenek maszkot a hamu elleni védelem érdekében.

A vulkán már április közepén is fokozott tevékenységet mutatott: többször is, akár 3000 méteres magasságig jutó hamuoszlopokat lövellt. A kitörések miatt már korábban lezárták a mintegy száz kilométerre fekvő manadói Sam Ratulangi repülőteret, valamint szökőárriadót adtak ki.
A 725 méter magas Ruang-hegy Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. Legutóbbi nagyobb kitörése 2002-ben történt, és piroklasztikus áramlásokat hozott létre, amelyek károkat okoztak a környéken.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, és a szigetországban gyakoriak a földrengések. 2018-ban a Szulavézit megrázó földrengés és a szökőár mintegy 4340 ember halálához vezetett. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár pedig 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Kapcsolódó
Egy nap alatt negyvenszer tört ki egy indonéziai vulkán
A sok hamu miatt mintegy 6500 embert kellett evakuálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik