KISBENEDEK Attila / AFP
Gazdaság

Nagyot zuhant az orosz gáz ára decemberben, de ettől még nem lesz rezsicsökkentés

Köbméterenként jó 300 forinttal olcsóbban érkezett Magyarországra az orosz gáz decemberben, mint az azt megelőző hónapban – derül ki az uniós statisztikából. A múlt év utolsó hónapjában 1,43 euró, (az akkori, nagyjából 400 forintos euróárfolyammal számolva) 573 forint volt az Oroszországból importált földgáz köbmétere, ami jelentős esés a novemberi 2,28 euróhoz (913 forint) képest, még nagyobb csökkenés a 2,52 eurós (1009 forint) októberi csúcshoz viszonyítva.

Decemberben viszonylag szerény, 321 millió köbméter volt az orosz gázimport mennyisége, ennél kevesebb tavaly csak januárban volt a behozatal. Mint korábban megírtuk, Magyarország azokban a hónapokban vett a legnagyobb tételben gázt, amikor a legdrágábban adta a Gazprom: havi 500 millió köbméter felett volt a beszerzés szeptember, október, november során, amikor 788 és 1009 forint között alakult a beszerzési ár.

2022 egészében egyébként összesen 5,46 milliárd köbméter volt az orosz gázbehozatal, ami messze elmarad az előző évi 7,8 milliárd köbmétertől.

A brutális áremelkedést jelzi, hogy tavaly összesen 7,8 milliárd eurót, 3,5-szer annyit kellett fizetni az orosz gázimportért, mint 2021-ben, amikor 42 százalékkal több földgáz érkezett.

Az Eurostatnak lejelentett adatok alapján 2022-ben 1,43 euró volt az orosz gáz átlagára, azaz 400 forintos árfolyammal számolva 573 forint köbméterenként.

  • Ez több mint ötszöröse a köbméterenként 102 forintos rezsicsökkentett lakossági gáztarifának.
  • Kétszáz forinttal kevesebb a havi 144 köbméteres átlagfogyasztáson felüli mennyiségre kiszámlázott 767 forintos lakossági piaci árnál.
  • Majdnem csak a fele a kormány által „valódi piaci árként” megadott 1020 forintnak, amiből a családonként havi 181 ezer forint állítólagos támogatást levezetik.
  • Kevesebb mint fele a vállalkozóknak, intézményeknek felszámított 1300 forint körüli piaci árhoz viszonyítva.

A rezsicsökkentett lakossági tarifán köbméterenként 470 forint veszteség látszik, a vállalkozások viszont azért méltatlankodnak, hogy a piaci szegmensben sosem létezett árat számítanak fel, az említett 1300 forint körüli tarifa alapján több mint 700 forint nyereséget emlegetnek. A beszerzési és a fogyasztói árak összehasonlításából azonban nem lehet egyenesen következtetni az állami MVM nyereségére, illetve veszteségére, a vállalkozások felvetéséből annyi azonban vitathatatlan, hogy keresztfinanszírozásról van szó, és nem létezik az őket sújtó 1300 forintos köbméterenkénti díjhoz fogható tarifa közel s távol.

  • Az uniós ársapka 180 euró megawattóránként, amiből 1,9 euró (760 forint) köbméterenkénti ár adódna.
  • Az irányadónak elfogadott holland tőzsdén, a TTF-en cikkünk írásakor 52–53 euró között mozgott megawattóránként, vagyis köbméterenként 220 forint körül volt a jegyzés. A tőzsdei árak decemberben zuhantak be 100 euró alá, január 24 óta pedig 60 eurónál nem jegyezték magasabban a gázt.
  • Az orosz gazdasági minisztérium 700 dollár/1000 köbméteres exportárra számít, ez a jelenlegi 360 forintos árfolyammal számolva 252 forint köbméterenként.

A piaci trendek azonban nem befolyásolják a magyarországi árakat, Lantos Csaba energiaügyi miniszter a héten bejelentette, hogy nem nyúlnak idén a rezsicsökkentett lakossági tarifákhoz, és az is biztos, hogy április végéig az átlag felett fogyasztók díját sem mérséklik. Ami a piaci szegmenst sújtó horrorárakat illeti, úgy fest, a vállalkozásoknak a tavaly augusztusi tőzsdei csúcs idején belőtt és leszerződött tarifák mellett kellene életben maradniuk; legalábbis nincs hír arról, hogy az állami tulajdonú MVM áthangolná a szerződéseket.

Ajánlott videó