Gazdaság

Nagy Márton leszámolna a méregdrága rezsiszerződésekkel

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön a  Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen.

Nagy Márton elmondta: a kormány már dolgozik a részleteken, hogy az áramkereskedőkkel megkötött szerződéseket felülvizsgálja, azokba szükség esetén beavatkozzon. Jelezte, hogy a jövő héten bejelentések lesznek ezzel kapcsolatban.

A tárcavezető szerint amennyiben nem a kereskedő volt a hibás, hanem a cég, akkor is szükséges beavatkozniuk, mert a magas áramárak további recessziót és magasan megragadó inflációt hozhatnak.

A magyar vállalkozások egy- és kétéves, fix árakon kötött áramszerződéseinek átlagára 250 euró megawattóránként, miközben a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak jelenleg, ami makroszinten torzulást hoz a magyar gazdaságnak.

Az áramár csökkenése a változó árakkal kötött áramszerződések esetében gyorsan megjelenik, míg a fixáras áramkontraktusok esetében nem. Ráadásul Magyarországon az utóbbiak több mint fele 200 euró vagy a fölötti áramárat tartalmaz, de akadnak 500 euró felettiek is, ami már ötszörös költséget jelent a jelenlegi tőzsdei árakhoz képest, és ezek az árakban jelennek meg, hiszen ma már az energiaköltség a vállalatok költségszintjeiben ugyanakkora, mint a bérköltség.

Nagy Márton elmondta, hogy a cégek 19 százaléka kötött áramszerződést az energiakereskedőkkel változó áron, ők a teljes mennyiség 61 százalékát fogyasztják el, míg

a maradék 39 százalék fix árakon szerződött.

A fixáras áramszerződésekkel leginkább “sújtott” iparág az irodabérleti piac, a második pedig az élelmiszeripar, de gyakorlatilag minden ágazatban jelentkezik a probléma – tette hozzá.

Nemrég Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke vetette fel egy beavatkozási javaslatot, elsőként a kormányhoz közelálló körökben.  Az MKIK javaslata szerint az energiaszerződések módosítása miatt keletkezett költségcsökkenést a vállalkozásoknak be kellene építeniük az áraikba és azt cserébe tovább kellene adniuk a fogyasztóknak. Vagyis cserében azt kérnék, hogy a felszabadult pénzeket forgassák vissza a gazdaságba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik