Közélet

Hunwald, Németh Szilárddal tárgyaló ex-DK-s, Fideszt támogató szocialista – pártszédelgőkkel szállt be a budapesti kampányba a Szolidaritás

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Hét, az MSZP-t vagy a DK-t megjárt polgármesterjelölttel vág neki a budapesti önkormányzati választásnak a Szolidaritás, a sorban csak egy budavári kocsmárosnő jelent üdítő kivételt. A valaha az Együtt színeiben fővárosi, a DK-nak köszönhetően parlamenti mandátumot szerző Székely Sándor egyesülete mintha összeszedte volna a trashpolitika Bosszúállóit, hogy az ellenzékre eressze őket. A jelöltek között ott van Hunwald György és az ellenzék budafoki árulója éppúgy, mint a taxikártyabotrányba belebukó volt DK-s és a Hegyvidéken Kovács Gergelyt megszégyenítően mulattató kampányt produkáló egykori FTC-edző is.

Reaktiválta magát az önkormányzati választásra a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A 2011-től az Orbán-rendszer leváltásán fáradozó baloldali tömörülés 2014-ben még az Együttel, 2018-ban a DK-val kötött választási szövetséget, az előző önkormányzati választáson pedig Karácsony Gergelyt támogatta, de az idén egyedül is érzi magában az erőt. Legalábbis a fővárosban, ahol nyolc kerületben állít polgármesterjelöltet. Ráadásul kiélezettnek ígérkező versenyekbe száll be, a Fővárosi Közgyűlésbe pedig önálló listával készül betörni – csak magára vethet, aki idáig nem hallott erről, ugyanis az egyesületnek bőkezűen osztja a műsoridőt a közmédia.

A fővárosi polgármesterjelöltek egy kivételével megjárták vagy az MSZP-t, vagy a DK-t, nem egy került közülük gyanúsan közel a Fideszhez, és a bűnügyi hírek között is többek nevével találkozhattunk.

Lássuk, kikről is van szó.

I. kerület

A 2019-es vereségek közül a Várnegyed elvesztése különösen fájt a Fidesznek. A kormányoldal az idén a 2022-es országgyűlési választáson egyéniben alulmaradó Böröcz Lászlóval foglalná vissza az I. kerületet az újrázásra készülő V. Naszályi Mártától. A párbeszédes polgármesternek 2022 óta fideszes többséggel kell kormányoznia, miután a momentumos Gelencsér Ferenc parlamenti képviselő lett, a Fidesz-jelöltje 60 százalékkal nyerte a helyére kiírt, a gyanús átjelentkezések miatt emlékezetes időközi képviselő-választást. A jobboldali többséghez az is kellett, hogy két jobbikos képviselő 2020 eleje óta a Fidesszel szavazzon, egyikük júniusban már a kormánypárt jelöltjeként is indul.

Ebbe a küzdelembe száll be Bakk Magdolna, az Úri utcai Vitéz Söröző vezetője. Ahogy minden szolidaritásos jelöltnél – függetlenül attól, hogy melyik városrészben indul –, nála is szerepel egy erzsébetvárosi és egy pesterzsébeti civil szervezet is a jelölőszervezetek között. Bakkról a jelölttársaihoz képest keveset tudni. A legtöbb információt egy budavári élettörténeteket bemutató fotókiállítás kínálja róla, mely a „Várnegyed mosolygós lakójaként” jellemzi. E szerint Bakk Magdolna („Manyika”) Erdélyben nőtt fel, és 2005-ben költözött fel a Várba. Mottója, hogy „a hosszú élet titka a pozitív életszemléletben keresendő” – az egyesület többi budapesti jelöltjének múltját látva ez az optimizmus elengedhetetlennek is látszik.

VII. kerület

Erzsébetvárosban a kerületet 2019-ben elhódító, DK-s Niedermüller Péter maradna egy második ciklusra, amiben a Fidesz helyi frakcióvezetője, Benedek Zsolt akadályozná meg, de a kutyapártos Terdik Roland is polgármester lenne, miként a Mi Hazánk és két helyi civil szervezet is próbálkozik.

A Szolidaritás Erzsébetvárosban veti be az igazi nagyvadat, aki máris éjféli zárórát követel a bulinegyedben: a Lokálpatrióták Erzsébet Városáért Egyesülettel közösen a korábbi MSZP-s kerületvezetőt, Hunwald Györgyöt küldik csatába. Polgármesterségéhez olyan kerületi innovációk tapadnak, mint az erzsébetvárosi ingatlanpanama: az ügy miatt 2009 februárjában vették őrizetbe, és 2010-ben emeltek vádat ellene. A vádpontok között százmilliós csalás, vesztegetés, magánokirat-hamisítás és hűtlen kezelés is szerepelt, Hunwald három évre előzetes letartóztatásba is került, mígnem egyes vádpontokban felmentették, másokban elítélték. A Kúria aztán tavaly tavasszal eljárási okból megsemmisítette az ellene hozott összes elmarasztaló ítéletet. A legfelsőbb bírói testület azt nem mondta ki, hogy Hunwald nem bűnös: a döntést azzal indokolta, hogy az ügyben az évek során egymásnak ellentmondó ítéletek születtek ugyanazon tények alapján, az ügyészség pedig megkerülte a perújítás törvényi szabályait. Hunwald a felmentésnek köszönhetően ügyvédnek állhatott.

A volt szocialista politikus még a névváltoztatása előtt (sima v-vel) 2019-ben is elindult Erzsébetvárosban – méghozzá ironikus módon a ferencvárosi lokálpatrióták jelöltjeként. Akkor az egyik krumpliosztásán az akció finanszírozásáról érdeklődő Gulyás Mártonnak azt tanácsolták, hogy inkább menjen a zsidókhoz. Végül a burgonya és Hunwald a jelek szerint megkopott, de azért még tapintható nimbusza 5,44 százalékot ért öt évvel ezelőtt. Az egykori polgármester politikába való visszatérését ezúttal is segítenék a fiai is, akik egyéni körzetben indulnak.

Balogh Zoltán / MTI Hunvald György és Tüttő Kata, az MSZP elnökségi tagja szelfizik 2018. október 31-én. Mögöttük Kiss László, Óbuda jelenlegi polgármestere

VIII. kerület

Hiába volt Pikó András súlyos lejárató kampány célpontja, a korábbi újságíró 2019-ben szűk többséggel, de maga alá gyűrte Kocsis Máté egykori alpolgármesterét, aki a 2018-os előrehozott polgármester-választáson elért sikere után csak egy évig vezethette a kerületet. Az azóta főispánná előlépő, ám a 2022-es parlamenti választáson is alulmaradó Sára Botond most visszahódítaná Józsefvárost Pikótól, aki ezúttal sem ússza meg a mocskolódást: a kormánypárt hónapok óta azt próbálja a választókba szuggerálni, hogy az ellenzéki városvezetés hajléktalangettót csinált a kerületből. Pikó mögött megint felsorakozott a parlamenti ellenzék, kivéve a helyi MSZP-t, amely saját polgármesterjelöltet állított, miután Pikó a 2019-ben győztes három képviselőjük közül csak egyet indítana újra.

A Szolidaritás Simon György győzelmével zárná rövidre az ellenzéki belviszályt. Simon 2014-ben még a DK józsefvárosi polgármesterjelöltje volt, 2019-ben aztán a társadalmi mobilitás szép példájaként már a budai Várban indult az ellenzéki összefogás színeiben, de ott a VIII. kerülettel szemben képviselői mandátumot nem szerzett, 2022-ben az ISZOMM környékén tűnt fel, mára pedig – bár a Facebook-bejegyzései tanúsága szerint Magyar Péter híve – természetesen Szolidaritás-jelölt. Józsefvárosi képviselőként egyszer azzal a véleményével hívta fel magára a figyelmet, hogy a keresztények idióták, mivel egy ókorban megírt mesekönyv alapján élik az életüket. A 2019-es kampány idején Simon írta a Magyar Nemzethez kiszivárgott, adatrögzítés-gyanús fénykép alá azt baljóslatúan, hogy „Csak meg ne ossza valaki ezt a fotót!”

IX. kerület

Ferencvárosban a 2019-ben magabiztos fölénnyel nyerő Baranyi Krisztina ellen DK-MSZP-Párbeszéd-Jobbik választási koalíció állt össze, megspékelve két kiugrott momentumossal. Így a polgármester mögött csak az LMP, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt maradt, az utóbbinak a fővárosi listáját is ő vezeti. Az önmagukat a Baranyit támogató Karácsony Gergellyel reklámozó renegátok az egykori szabaddemokrata Gegesy Ferenc mögött sorakoztak fel, aki rendszerváltástól 2010-ig volt kerületi polgármester. A volt SZDSZ-es politikus Baranyi tanácsadója volt, áprilisban aztán a kihívója lett. A Fidesz a helyi frakcióvezetőjét, a Baranyi által lehülyézett Gyurákovics Andreát indítja.

A Szolidaritás pedig Cséplő Dánielt húzta elő, akinek az indulását több helyi szervezet, így a Szanyi Tibor-féle ISZOMM és a Szociáldemokraták nevű planktonpárt is támogatja. Ő is megmérette magát öt éve: az MSZP-ből frissen kilépve függetlenként indult, pedig hetekkel korábban még Karácsonynak kampányolt. A mutatvány 1,69 százalékot ért. Az országgyűlési választáson javított volna, melyen a eredetileg a Szociáldemokraták jelöltje lett volna, de végül az általunk a maguk komplexitásában nem ismert mozgalmi belharcok eredményeként a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal nevű kommunista párt színeiben vett fel az ajánlóíveket. A szükséges aláírásokat azonban nem sikerült összegyűjtenie, így a neve nem szerepelhetett a szavazólapon.

A terebélyes baloldali politikai múltja ellenére is csak 72 Facebook-követővel rendelkező politikus a minap a köztévén szólíthatta fel lemondásra Baranyi Krisztinát.

XII. kerület

A Hegyvidéken Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke az ellenzéki előválasztáson legyőzte a DK által is támogatott momentumos jelöltet, mégsem ő az egyedüli kihívója a kerületet 2006 óta vezető Pokorni Zoltán helyébe lépni igyekvő fideszes Fonti Krisztinának. Gyurcsány Ferenc pártja polgármesterjelöltet ugyan nem állít, de a körzetekben nem támogatja a Kutya Párt jelöltjeit, és az MSZP-vel, továbbá az ezek szerint még létező Liberálisokkal közös jelöltekkel indul.

Nem mintha a hegyvidéki ellenzék humorügyi támogatásra szorulna, de a Szolidaritás kéretlenül is beszállt a flúgos futamba. A Fradit az 1984-85-ös szezonban vezetőedzőként irányító Vincze Géza öt éve – ahogy 2002 és 2014 között – az MSZP színeiben lett önkormányzati képviselő, mégis rendre a kormánypárti frakcióval szavaz, most pedig a Szolidaritás jelöltjeként lenne polgármester. A korábban iraki és algériai focicsapatot is irányító Vincze volt az, aki nagyon megharagudott Kovácsra azért, amiért a Klubrádióban a hegyvidéki képviselő-testületet „ekézte”. A Szolidaritás máris felszólította az összes jelöltet, hogy lépjenek vissza Vincze javára, hiszen „ők harmincnégy éve vezetik a kerületet, és eddig sem oldották meg a problémákat”, ráadásul „a folyamatos kommunikációjukkal zavarják a kerület lokálpatriótájának a kampányát”. Az egyesület szerint a fideszesek még ennél is messzebb merészkedtek, mert „állandóan az utcán vannak”, és így Vincze „nem tud nyugodtan beszélgetni a választóival”.

A felszólításra válaszul született egy MKKP-s Vincze Géza-viccoldal, melynek mára több követője van, mint az igazinak, bár a megkülönböztetést az egyébként is jelentős stiláris hasonlóságok mellett nehezíti, hogy rendszeresen magyarpéterkednek egymás posztjai alatt. Vincze Géza (az eredeti) az oldal létrejöttét úgy értékelte, hogy az MKKP visszalépett, és már őt támogatja.

XX. kerület

2019-ben a pesterzsébeti városrészt immár több mint 25 éve vezető Szabados Ákos nem sokkal a választás előtt otthagyta az MSZP-t, és bejelentette, hogy függetlenként ezután a Fidesz segítségére számít, ő maga pedig Tarlós István támogatására buzdít. A választást épphogy megnyerte, de a testületi többséget elbukta, miután az összes egyéni körzetben az ellenzéki összefogás győzött. A baloldal most Fekete Katalinnal, a DK önkormányzati képviselőjével hódítaná vissza a kerületet. A Jobbik viszont saját jelölttel próbálkozik.

A Szolidaritás Nemes Lászlót, a kerület korábbi DK-s alpolgármesterét indítja, aki tavaly mondott le a posztjáról, miután kiderült, hogy ő és a családja is magáncélra használta az önkormányzati taxikártyát. Nemes később a Polgármesteri Hivatal számlájára 1 057 760 forintot utalt át „Nemes László felmerült taxi költségek térítése” közleménnyel. Végül a Fidesz-frakció mellett a saját önkormányzata is feljelentést tett Nemes ellen, akit ezt követően sikkasztás gyanúja miatt hallgatott ki a rendőrség.

XXI. kerület

Öt éve Csepelt sikerült megtartania a kormányoldalnak: a hivatalban levő Borbély Lénárd majdnem 10 százalékpontot vert az ellenzéki Erdősi Évára. A kerületet aztán mégis elveszítette a Fidesz: Borbély összerúgta a port Németh Szilárddal, aki azóta egykori helyettesét, utódját a pártból is kipenderítette. A momentumos gimnáziumi matektanárt és pizzériatulajdonost, Dukán András Ferencet az MSZP, a DK és a Párbeszéd is támogatja, miközben a kormánypárti szavazókat megoszthatja a függetlenként induló Borbély és a rezsibiztos fideszes jelöltje, Dudás Zoltán.

A Szolidaritás itt azt a Kál Károlyt indítja, aki ellen a Demokratikus Koalíció fegyelmi eljárást indított, amiért egyeztetésen járt a Fidesz alelnökénél. Ezt ő később sajátos módon cáfolta, mondván, Németh Szilárddal „magánügyben” egyeztetett: két leváltott csepeli iskolaigazgató ügyéről tájékozódott. Kál azt sem értette, miért indít ellene etikai eljárást a pártja, mivel már jó ideje nem fizet tagdíjat.

A találkozóról a Szolidaritás lapunknak azt írta, jelöltjük „a város érdekében minden olyan szereplővel szóba áll, aki fontos lehet Csepel érdekeinek megjelenítésében.”

Németh Szilárddal való beszélgetése óta nem találkoztak, de ha összefutnak a csepeli piacon vagy az utcán, köszönnek egymásnak, ugyanúgy mint bármely más csepeli közéleti szeplő esetében,

tette hozzá az egyesület.

XXII. kerület

Öt éve Budafok-Tétényben a fideszes Karsay Ferenc mindössze 312 szavazattal tudta legyőzni a momentumos Havasi Gábort. Az ellenzéki pártok előválasztással döntötték el, hogy ki induljon a kerületben, melyet Havasi helyett szoros versenyben az ötpárti támogatást élvező, DK-s Perlai Zoltán nyert meg.

A Szolidaritás most azt Dankóné Hegedűs Jolánt indítja, aki a maga módján megoldotta a kerületben kialakult közgyűlési patthelyzetet. Ugyanis habár Karsay lett a polgármester, tizenkét választókerületből tízben az ellenzéki jelölt nyert. A két oldal a választások után megpróbált megegyezni arról, hogyan tud majd működni az önkormányzat. Az ellenzék azt szerette volna, ha az erőviszonyoknak megfelelően két alpolgármesteri posztot kapnak, egyet a Momentum, egyet DK, egy pedig a Fidesznek jut. Ehelyett az MSZP két képviselője, köztük Dankóné átállt a Fideszhez. A szocialisták megszavazták Karsay napirendjét, majd felrúgták az alpolgármesterekről kötött ellenzéki megállapodást. Ennek eredmény az lett, hogy két fideszes alpolgármestert neveztek ki, és egy ellenzékit, Dankónét. Az MSZP a művelet után felszólította a képviselőit, hogy adják vissza a mandátumokat, de Dankóné ennek nem érezte szükségét.

A Szolidaritás az üggyel kapcsolatban lapunknak lakonikusan azt írta:

Mi is szeretünk nosztalgiázni, de Dankóné Hegedűs Jolán múltban történt eseményeivel nem foglalkozunk.

Hozzátették: mivel távol áll tőlük a pártlogikai gondolkodás, az átszavazás számukra amúgyis értelmezhetetlen.

Varga Jennifer / 24.hu

Megkérdeztük az egyesülettől azt is, hogy a képviselőik mandátumszerzés esetén az ellenzéki vagy a kormánypárti képviselőcsoportokkal terveznek-e együttműködni. A Szolidaritás erre azt felelte, hogy ügyek mentén fognak együttműködni. Megkérdeztük azt is, hogy milyen szempontokat mérlegelve választották ki, hogy melyik kerületekben állítanak polgármesterjelöltet. A Szolidaritás azt írta, ott indulnak, ahol vannak olyan tagtársaik vagy velük együttműködő civil szervezet, aki vagy amely ambicionálja a településen való indulást.

Budapesten kívül két ilyet találtak: Szigetszentmiklóson és Ózdon van még polgármesterjelöltje a Szolidaritásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik