Élő Belföld

Kormányinfó: árplafon az energiára, SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmet venni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mutatjuk a kormány legfrissebb bejelentéseit.
  • Három szektorban árplafont vezet be a kormány az áram árára.
  • Hidegélelmet is lehet majd vásárolni SZÉP-kártyával.
  • Felezhető lesz az extraprofitadó a gyógyszergyártóknak.
  • Brüsszel térfelén pattog a labda az uniós pénzek ügyében.
  • Gulyás Gergely arra biztat mindenkit, hogy tegyen bejelentést, ha áruhiányt tapasztal.
  • A következő kormányülésen döntenek az árstopokról.
  • Orbán Viktor akkor megy Kijevbe, ha lesz értelme.
  • A kormány szerint Magyarországnak nincs értesítési kötelezettsége Ukrajna felé az ukrán hadifoglyok ügyében.
  • Szentkirályi Alexandrának nincsenek főpolgármesteri ambíciói.
  • Gulyás szerint lesz, ahol 20-25 százalékos béremelés lesz az oktatásban.
  • A miniszter szereti Tóth Gabit.
  • A kormány szerint a tanárok csendes többsége egyetért a státusztörvénnyel.

„Nincs olyan kötelezettségünk, hogy az innen 8-10 országra lévő menekülteket befogadjunk”

Gulyás szerint jelenleg az Unióban teljesen összekeverik a menekülthelyzetet és a vendékmunkások helyzetét. Gulyás szerint is van ugyanakkor összefüggés, hiszen a munkahelyeken, ahol munkaerőhiány van, be kell tömni a lyukakat, ugyanakkor szerint az EU-ban a zöldekkel az élen szándékosan összekeverik a fogalmakat.

„Nincs olyan kötelezettségünk, hogy az innen nyolc-tíz országra lévő ország menekültjeit nekünk kellene befogadnunk” – jegyezte meg.

Orbán kijevi útja: megvalósul, ha lesz értelme

Azzal kapcsolatban, hogy tervez-e Kijevbe utazni Orbán Viktor, hogy ott esetleg találkozzon Volodomir Zelenszkijjel, a miniszter azt mondta, ha adott helyzetben úgy látják, hogy van értelme, akkor meg fog valósulni az út. Hozzátette, hogy a miniszterelnök utazásait mindig annak a szellemében szervezik, hogy abban a helyzetben van-e kilátás bármilyen előrelépésre. Ukrajna esetében is így fognak tenni.

Gulyás leszögezte azt is, hogy jelenleg az sincs napirenden, hogy Orbán Moszkvába utazzon.

Pestisrácok: Hogy áll most a német jobboldal?

A Pestisrácok következett. Hogy áll most a német jobboldal, tette fel a kérdést a kormánypárti lap képviselője, mert Gulyás németországban járt egy könyvbemutatón. A miniszter szerint ugyan vannak politikai viták, de szövetségesek vagyunk. Magyarország a legnagyobb hadiipari vásárlója németországnak, ami egy fontos kapcsolat.

Érzékenyen érinti a gazdaságot az építőipar gyengélkedése

A piaci építőipari megrendelések mértéke már jövőre emelkedni fog a miniszter szerint, aki hozzátette, hogy bár ezzel szemben az állami megrendelések csak 2025-től fognak nőni várhatóan, az építőipar gyengélkedése ellenére tartható a tervezett négy százalékos gazdasági növekedés a miniszter szerint. Mint mondja, manapság rengeteg a bizonytalanság és a kockázat, amik mind hatással vannak a költségvetés tervezésére, ennek ellenére Gulyás szerint reális a tervezett érték.

A jegybank veszteségeivel kapcsolatban elmondta, hogy magával az MNB-vel és a költségvetési tanáccsal is tárgyalnak arról, hogy milyen lehetőségek állnak fenn arra az esetre, hogy csökkenjen az állam befizetési kötelezettsége. Gulyás megerősíti, hogy százmilliárdos összegről van szó.

Kötelező akciók

A boltok kötelező akciójáról is elhangzott kérdés. Szentkirályi Alexandra válaszolt, aki elmondta, heti 50 boltot ellenőriznek a fogyasztóvédők, eddig kétmilliárd forint bírságot szabtak ki.

Státusztörvény: az ellenzék csak hergel, senki nem akarja átvezényelni a tanárokat

Státusztörvényről kérdezett a Magyar Nemzet, hogy mi a véleménye a miniszternek az ellenzéki 18 órás parlamenti obstrukciójáról. Gulyás szerint az ellenzék nem ismeri ezt a törvényt, és megalapozatlan vádakat emlegetnek. Aki pedig ismeri a törvényt, az a kivételeket nagyítja fel. Példaként említette a tanárok lehetséges átvezénylését. Szerinte ezzel senki nem akar élni, csak rendkívüli helyzetben. Közben van béremelés a törvényben. Megismételte, hogy 10 százalékos béremelés akkor is lesz, ha nem lesz uniós forrás. 10 hét szabadság, és 24 órában meghatározott óraszám a pedagógusoknak. Szerinte az ellenék csak hergel az ügyben.

Áruhiány: Gulyás mindenkit arra biztat, hogy tegyen bejelentést

Azzal kapcsolatban, hogy akár hazai üzletláncokban is előfordulhat áruhiány az árstopokkal összefügésben, Gulyás a jogszabályra hivatkozik, miszerint adott áruból nem állhat rendelkezésre kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ez alapján ellenőriznek, Gulyás pedig arra biztat mindenkit, hogy bátran tegyenek bejelentést, ha azt tapasztalják valahol, hogy valamiből hiány van, a fogyasztóvédelem pedig majd intézkedik.

Uniós pénzek: július 1-jén akár küldhetnénk a számlákat

Gulyás szerint a labda Brüsszel térfelén pattog, mivel Magyarország minden vállalást teljesített már, még azokat is, amelyek időközben bukkantak elő. Mivel ez a pénz jár Magyarországnak, Gulyás szerint ideje lenne, hogy a brüsszeli képviselők összeszedjék magukat és vállalják a konfliktust a Magyarországnak kifizetendő pénzekkel kapcsolatban.

A miniszter szerint elméletben július 1-jén már számlákat is küldhetnek a Bizottságnak, nekik 90 napjuk lesz arra, hogy ezeket megfontolják.

Küzdeni kell a migránskvóta ellen

Gulyás szerint brüsszeli hatalommal való visszaélés a migránskvóta Európai Uniós bevezetése, ami ellen fel kell lépni minden eszközzel. Ez lehet, hogy csak 30 ezer migráns lenne Magyarországnak, de ez később változhat is – mondta.

Hidegélelmet is lehet venni SZÉP-kártyával

A kormány döntése értelmében lehetővé teszik a lakosság számára, hogy augusztus 1-től december 31-ig SZÉP-kártyával hidegélelmet is vásárolhassanak. Ezen felül a SZÉP-kártyák keretösszegét 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók, jelentette be Gulyás Gergely.

Árplafont vezetnek be az energiára

Szokatlan időpontban, hétfő délelőtt fél 11-től tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A miniszter azzal kezdte, hogy háborús helyzettel továbbra is foglalkozni kell, és az arra adott „elhibázott brüsszeli válaszokkal” is. Hangsúlyozta, Magyarország továbbra is az azonnali béke mellett van. Ez szerinte az infláció mérsékléséhez vezetne. Mint fogalmazott, Magyarország békepárti álláspontját legszívesebben elhallgattatnák az EU-ban.

Kiemelte a legfontosabb, hogy Magyarországnak stabil költségvetése legyen. Védelmi költségvetésről van szó, amely megfelel a NATO vállalásainknak is.

Azt mondta, a háború miatt megemelkedett energiaárak gyengítik a magyar vállalkozásokat is. Ez volt a hátterében, hogy gazdaságvédelmi akciótervet hirdettek. Mint mondta, a vállalkozások 81 százaléka rögzített áras energiaszerződéseket kötött. Ezek a vállalkozások 320 euró/megavatt díjat fizetnek, amit a cégek harmada fizet.

Ezért árplafont vezetnek be ez 200 euró/megavatt lesz. Ez kiterjed majd július 1-jétől

  • feldolgozóiparra,
  • a szálláshely-szolgáltatásra,
  • a raktárazási tevékenységre.

Ezt az iparkamara ellenőrzi majd.

Olvasói sztorik