Gazdaság

A „kémbank” után tudományos kutatási intézet érkezett Moszkvából Budapestre, hasonló kiváltságokkal

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Újabb orosz hálózat szálaira bukkantunk a KGST-időkből.

A főváros V. kerületében, az Apáczai Csere János utca sarkán, karnyújtásnyira a Marriott szállótól és a Dunakorzótól jegyeztetett be székhelyet egy orosz szervezet, az IRIAS. A bőven az orosz-ukrán háború kezdete után, tavaly szeptember végén bejegyzett magyarországi leány neve az orosz lerakatoknál szokásosan méretes: IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete.

A székhely a többszintes társasház első emeleti lakása, az oda bejelentett magánszemélyt azonban hiába kerestük, nem reagált emailünkre. A ház alsó szintjén cirill betűs „ikra” (kaviár) felirat azt hirdeti, „nagyon finom élelmiszerek” kaphatók az itt található Cmak boltban, amelyet a valaha katonai szolgálatra Magyarországra került Igor Kaplan és a tanulni érkezett Jelena Jegorova működtet. Kerestük az IRIAS ügyvezetőjét, a debreceni illetőségű Deák Bernadettet, de az ő címéről sem jött válasz.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hörcsik Lajos Kálmán ügyvédet (a fideszes országgyűlési képviselő, Hörcsik Richárd unokaöccsét) ellenben elértük, ő a kézbesítési megbízottja a fióktelepet alapító orosz IRIAS-nak, illetve az annak képviseletére jogosult, moszkvai illetőségű Alekszandr Ivanovics Ageevnek. Érdeklődtünk, hogyan került kapcsolatba a moszkvai intézettel, és milyen tevékenységet folytat az Magyarországon. Az ügyvéd azt mondta, fel kell hívnia a megbízóit, mert a háború kitörése óta „érzékennyé” vált a téma, de egyébként is köti az ügyvédi titoktartás. Hörcsik végül arról tájékoztatott, hogy nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettség alól, és a közhiteles Cégközlöny adatait ajánlotta a 24.hu figyelmébe.

A nyilvános cégadatokból annyi hámozható ki, hogy a képviselet fő profiljaként a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” adta meg, de emellett rengeteg mást is megjelölt a felső szintű, illetve nem felsőfokú oktatástól a film-, video- és televízióműsor-gyártáson, kiadói és hírügynökségi tevékenységen keresztül egészen a természettudományi, műszaki kutatásig és fejlesztésig, de van a listán italszolgáltatás, sőt még veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása is. A felsorolás tehát nem igazán ad eligazítást arról, hogy ténylegesen mivel foglalkozik a magyar képviselet. Az sem sokat segít ebben, hogy az alapítás után nem sokkal felvették a sorba az alapanyag-, üzemanyag-ügynöki nagykereskedelmet is.

Érdeklődtünk a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnál is, tudomásuk szerint

  • mivel foglalkozik a moszkvai központú szervezet Budapesten,
  • mit takar a fióktelep máshová nem sorolt társadalmi tevékenysége,
  • a magyar kormány adott-e engedélyt a fióktelep létrehozására,
  • kötött-e megállapodást az IRIAS-szal,
  • és vajon ki és hogyan finanszírozza az IRIAS magyarországi működését, tekintettel arra, hogy az uniós szankciók miatt lényegében ellehetetlenült az orosz bankok és az EU közötti pénzforgalom?

A minisztérium nem reagált kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig.

A cégbíróságra becsatolt dokumentumokból egy KGST-időkben alapított szervezet reinkarnálása bontakozik ki.

1976-ban hozták létre Berlinben az International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete), azaz IRIAS nevű szervezetet a volt szocialista tömb országai: a Bolgár Népköztársaság, a Magyar Népköztársaság, a Kubai Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Mongol Népköztársaság, a Lengyel Népköztársaság, a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság. A megállapodást magyar részről „D. Seker”, alighanem Szekér Gyula akkori miniszterelnök-helyettes írta alá, akinek oroszlánrésze volt a magyar vegyipar modernizálásában, egy időben nehézipari miniszterként, majd az Országos Műszaki Fejlesztési Intézet elnökeként ténykedett.

Az IRIAS eredeti célja „átfogó kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása a szocialista állami termelés, annak ágazatai és ágai megszervezésének elméletében és gyakorlatában”. A szöveg szerint a nemzetközi szervezet koordinálja a kutatásokat a tagállamok érdeklődésére számot tartó menedzsmentkérdésekben, és olyasmi is szerepel az ismertetőben, hogy a szerződő felek számára „kötelező az információszerzés elősegítése és magasan kvalifikált szakemberek toborzása”. Az IRIAS-t létrehozó megállapodás alapján úgy fest, az egész KGST-t behálózó rendszert hoztak létre a termelésben, irányításban részt vevők krémjét bevonva,

melyben megismerték és megosztották egymás termelési, vezetési gyakorlatát, a tudományos eredményekkel bezárólag.

Szajki Bálint / 24.hu

Mivel a volt szocialista tömb országainak tudományos együttműködésében játszott szerepet, és több évtizedes múlt van a szervezet mögött, megkerestük Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőt a Budapesti Corvinus Egyetemről, tud-e valamit a KGST-be nyúló múltú IRIAS-ról, de ő nem találkozott a szervezettel.

Pedig a jelek szerint annak rezidensei ugyanolyan kiváltságos helyzetet élvezhetnek, mint a nemrég amerikai szankciós listára került, ezért Magyarországról távozó,  kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank

vagy éppen az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviseletének közreműködői. Ez derül ki az IRIAS Hungary fióktelep-alapítójának pedigréjét igazoló moszkvai dokumentumokból, amelyeket megküldtek a magyar cégbíróságnak. E szerint az idevágó megállapodás

  • sérthetetlenséget biztosít az IRIAS helyiségeinek, dokumentumainak – beleértve a hivatalos leveleket –, lelőhelyüktől függetlenül.
  • Az IRIAS vagyona és aktívái mentességet élveznek bármilyen közigazgatási és bírói beavatkozással szemben.
  • Az IRIAS által elfoglalt helyiségek mentesülnek az országos és helyi adók, illetve illetékek alól.
  • Az intézet mentesül a vámterhektől és a szolgálati használatra rendelt export-import korlátozás alól.

A többi között ezeket a kiváltságokat nehezményezték a kritikusok a beruházási banknál, mivel e privilégiumok adott esetben megkönnyíthetik a kémkedést.

24.hu

Az orosz külügyminisztérium Alekszandr Ivanovics Ageev, az IRIAS főigazgatója kérésére adta ki az említett igazolást, amely az 1980-as budapesti egyezményre hivatkozva a „meghatározott területeken együttműködő államközi gazdasági szervezetek” privilégiumait tartalmazza. Hogy konkrétan mihez volt szükség az igazolásra, az nem derül ki a cégpapírokból. A magyar külügyminisztériumtól azt is megkérdeztük, megállapodtak-e arról, hogy az IRIAS magyarországi képviselőit diplomáciai mentesség illeti meg, de erre sem kaptunk választ.

Így csak feltételezés, hogy nagyon is élő privilégiumokról lehet szó, tekintettel arra, hogy az orosz minisztériumi igazolást 2022. június végén állították ki. A moszkvai központú IRIAS honlapja alapján a szervezet aktív, és ha az összes alapító nem is, de öt ország még tagként szerepel az oldalon: Oroszország és Magyarország mellett Bulgária, Kuba és Mongólia. Ugyanaz a csapat, mint a Nemzetközi Beruházási Banknál az utolsó felvonásban, amelynek végén, az Európai Unióból utolsóként jelentette be Magyarország a kilépését az amerikai szankciók hatására.

IRIAS-történet Berlintől a Paksi Atomerőmű bővítéséig

Az IRIAS indulásakor az intézet és hálózatának fő tevékenységei között kutatásfejlesztés, nemzetközi együttműködés, beruházások támogatása szerepelt, a legfontosabb kutatási területként pedig az államközi és országos gazdálkodási döntések meghozatalának megalapozását tüntetik fel. A honlapon található történeti leírás szerint a Szovjetunió összeomlása után az IRIAS irányt váltott, regionális nemzetközi központtá alakult, mely a keleti és nyugati országok közötti hatékony együttműködést segítette, ekkoriban a kutatási területek között az országok társadalmi-gazdasági, tudományos és műszaki fejlődésének stratégiai tervezése és irányítása bukkant fel.

 

A 2000-es évek elejétől az IRIAS-országokban – azt írják – megnőtt az igény az információs technológiák vezetési folyamatokba való bevezetéséhez kapcsolódó nagyszabású projektek megvalósítására. A továbbiakban pedig az energetika és az IT-területeké lett a főszerep. Közös projektje van az IRIAS-nak mások mellett az orosz állami légitársasággal, az Aeroflottal, a nyugati világból pedig például az EADS repülőgépgyártó konszernnel való együttműködést említik.

 

Az IRIAS rendszeresen vesz részt nemzetközi konferenciákon, a honlapon feltüntetnek egy magyarországi eseményt is, ahol az atomenergia békés célú felhasználásáról volt szó. A Dunaújvárosi Egyetemen tavaly novemberben tartott konferencián az előadók között volt Kovács Pál, az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal alelnöke, és részt vett rajta az IRIAS-t vezető Alekszandr Ivanovics Ageev is. A honlap beszámolója szerint együttműködési megállapodást írtak alá az IRIAS és a Dunaújvárosi Egyetem között.

 

A Pécsi Tudomány Egyetemmel már 2017-ben együttműködési megállapodást írt alá az IRIAS és az Oroszországi Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetem. Hamarosan fel is bukkant egy pécsi rendezvényen Ageev, akiről azt írják, a moszkvai központú Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetem osztályvezetője, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem és a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete professzora. Az I. Orosz-Magyar Atomenergetikai Jogi Konferencián vett részt más orosz tudósokkal együtt, és fogadta őket Páva Zsolt akkori fideszes polgármester is. A találkozó témája kapcsolódott a paksi atomerőmű bővítéséhez és a korabeli tudósítás szerint a bővítés kapcsán több magyarországi egyetemmel is együttműködési szerződés készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik