Gazdaság

Tavaly 420 milliárdot költött sportra az állam

ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA
ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA
Az Orbán-kormány 2021-ben sem volt szűkmarkú.

Csak a költségvetésből 272,6 milliárd forint ment sportcélokra. A pénz 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százaléka (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadás volt, tehát valamilyen beruházást, fejlesztést jelentett – írja az mfor.hu.

Az Orbán-kormány továbbra is a versenysportot kezeli kiemelten, nem a tömegsportot, noha a korábbi érve éppen az volt, hogy minden sportra költött forint duplán megtérül az egészségügyi megtakarításban.

A gazdasági portál gyűjtése szerint ehhez képest tömegsportra, a gyerekek sportolási lehetőségeire összesen 23,1 milliárdot költöttek, ami a teljes tavalyi sportbüdzsé 8,4 százaléka volt. Ráadásul a versenysportnak a költségvetés mellett 2011 óta komoly előnyt jelent a céges sporttámogatás.

A költségvetés zárszámadása szerint tavaly sem ment 100 milliárd forint alá az az összeg, amelyet az államkassza helyett taotámogatásként fizettek, 2021-ben 147,4 milliárd forintnyi bevétel hiányzott az államkasszából tao jogcímén. Ezzel és a közvetlen költségvetési kiadásokkal összesen 420 milliárd forintot áramoltatattak sportra, írja az mfor.hu.

Kapcsolódó
Közelíti az ezermilliárdot a költségvetés helyett sporttámogatásra fizetett összeg, újra szárnyal a Felcsút
Tíz év alatt 923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszervezetek a társasági adóból, és a taoprogramnak a Covid-válság sem tett be. Egy gyengébb év után a felcsúti futballakadémia 3,9 milliárd forinthoz jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik