Gazdaság

Már nem az a 100 leggazdagabb, aki 20 éve, de Lantos Csaba tartja magát

A gazdaglistáról nagyon sokan lekerültek, de Orbán Viktor új energiaügyi minisztere húsz éve is szerepelt azon.

Éppen húsz éve  jelent meg az első magyarországi kiadvány a 100 leggazdagabb magyarról. 2002-ben azt még a Magyar Hírlap adta ki, már akkor is Szakonyi Péter szerkesztette. A lista első helyéhez akkor elég volt 40 milliárd forint (Várszegi Gábor). A száz leggazdagabb magyar közé bekerültek többsége a rendszerváltás idején 35-45 éves volt, kötődött a késő Kádár-kor technokrata elitjéhez és kamatoztatta is kapcsolati tőkéjét.

A 20 évvel ezelőtti listán szereplők közül már többen meghaltak, így Demján Sándor is – aki Széles Gábor mögött akkor a harmadik lett –, de azt mondta, valójában ő a leggazdagabb, mert neki volt a legtöbb barátja, ő indította el a legtöbb nagyvállalkozót a milliárdossá válás útján. Csányi Sándor becsült vagyona 2002-ben 15 milliárd forint volt, ami csak a kilencedik helyhez volt elég. Később sokáig ő vezette a listát, ám idén Mészáros Lőrinc (480 milliárd forint) mögött csak a második lett.

20 éve a száz leggazdagabb magyar közé 2,4 milliárdos, idén már 12,7 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni. Szakonyi Péter, az évek óta megjelenő gazdaglista felelős szerkesztője Pogátsa Zoltánnak korábban azt mondta, hogy 2020-ra a százas lista kilenctizede kicserélődött, a top 10-ben is alig maradtak a régiek közül, egyre több az olyan kormányközeli szereplő, akihez közbeszerzésből származó milliárdok, vissza nem térítendő támogatások folytak. Szakonyi Péter az ATV-ben az idei listáról azt mondta, Mészáros Lőrinc

nemzetközi viszonylatban is nagyon rövid idő alatt, tehát 6-8 év alatt lett egy jómódú vidéki gázszerelőből a világ 1000 leggazdagabb emberének az egyike, mert ez a 480 milliárd forintos vagyon már elég arra, hogy a világranglistákon is helyet kapjon.

A 100 leggazdagabb magyar kiadványról Orbán Viktor tavaly azt mondta, hogy a szereplők 80 százaléka még mindig baloldali, a kívánatos cél az egyensúly, még inkább a jobboldali túlsúly lenne. A Válasz Online ellenőrizte kijelentése igazságtartalmát, és arra jutott, hogy csak 14 ilyen lehet, a semlegesek csoportja 31 fős, a távolságtartó jobbosoké 29 tagot számlál, húsz ember viszont NER legközvetlenebb tartóoszlopaként írható le. Érdekesség, hogy Orbán Viktor új energiaügyi minisztere az a Lantos Csaba lesz december 1-től, aki a 2002-es listán a 60., az idein a 96. lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik